Byggahus.se

En dimmer till led spotlights samt ett led-lysrör?

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Hej jag har lust att ha en dimmer till badrummet, som styr både spotlights i taket, samt lysrör över spegeln.

  Är det möjligt att dimma två olika typer lampor, som har olika behov av effekt när de går från 0-100 i ljusstyrka? Till exempel är de 4st spotlamporna på 6w, mens led lysröret jag tänkt blir väl kanske på 9w.

  Så det jag undrar är väl egentligen om de kommer kunna dimma i "synk" trots att de har olika effekt. Eller skall man hålla sig till å dimma en sorts lampa per dimmer?

  Dimmern jag har tänkt att köpa är denna https://www.kjell.com/no/produkter/...dimmerer/ecodim-07-smart-zigbee-dimmer-p51550
   
  Redigerat 7 maj 22:01
 2. S
  Medlem Nivå 1
  Skamlös bump :/
   
 3. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Din länk fungerar inte. Men en zigbee-dimmer behöver drivdon och ljuskällor som stöder det trådlösa zigbee-protokollet så det går inte med vilka lampor som helst. Men för att det öht ska vara möjligt att dimra två olika slags ljuskällor med samma dimmer så krävs just ljuskällor med inbyggd dimmer som på något sätt styrs utifrån. Det finns inga generella svar inom detta område utan man måste titta på de olika möjligheter till dimring som produkterna har, det går inte att köpa vilken lampa som helst.
   
 4. S
  Medlem Nivå 1
  Här är en svensk länk https://www.kjell.com/se/produkter/...-dimmers/ecodim-07-smart-zigbee-dimmer-p51550

  Alltså är själva dimmer zigbee, och den styr lamporna. Därmed behöver lamporna inte vara zigbee kompatibla. Endast dimbara.

  Men, det är inte det jag undrar om. Jag frågar om två olika ljuskällor måste kräva samma effekt ström? Om dimmer synkar "fel" när man dimmar från 0-010.

  Till exempel om en lampa är på 12w mens en spot är på 6w. Kan de då dimmas i "synk"?
   
 5. M
  Medlem · Nivå 12
  Det tråkiga svaret är att det troligtvis inte blir bra men det kan också fungera. Dimrar är inte gjorda för olika laster (till samma dimmer) men har man tur fungerar det ändå.
   
 6. S
  Medlem Nivå 1
  Men jag tänker att kanske kodordet "multidimmer" kan avslöja något? Utan att veta exakt vad det innebär...

   
 7. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Tyvärr, det är snarare försvårande då den kanske inte är "smart" nog när det försöker lista ut vilken slags last som är ansluten, och ännu värre två liknande med ändå olika produkter.

  Alla former av dimmers som fungerar på det gamla traditionella sättet att klippa bort en bit av sinuskurvan på 230 V-matningen till en LED-lampa, lågenergilampa eller elektroniskt drivdon bör betraktas som inkompatibla om man inte vet att en viss kombination verkligen fungerar.
   
  • Laddar…