Byggahus.se

Elsäkerhetsverket reder ut frågetecken kring golvvärme

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. E
  Anonym
  Skrivet av: KnockOnWood

  Elina, de där tre meningarna minskar tyvärr inte förvirringen.

  Menar du (och Elsäkerhetsverket) att det är tillåtet för obehöriga att installera lågvolts-golvvärme?
  Eller är det också behörighetskrävande, liksom en 230-Volts installation?
   
 3. E
  Anonym
  Skrivet av: Thomas

  50 volt och under är ej behörighetskrävande.
   
 4. E
  Anonym
  Skrivet av: Erik

  Under 50V _och_ under 10A _och_ under 200VA (i princip det samma som 200W) är fritt från behörighet. D.v.s. alla tre villkoren måste vara uppfyllda. Det är inte OK att installera ett lågspänningsgolv med över 200W maxeffekt.
   
 5. E
  Anonym
 6. E
  Anonym
  Skrivet av: Thomas E

  Om alla golvvärmekablar skulle förläggas av elektriker skulle det inte bli många kablar lagda, jag skulle vilja påstå att 9 av 10 kablar läggs ut av golvläggare/snickare, MEN, Instruerade av elektriker och installerade av elektriker som utfärdar installationsprotokoll och gör de så viktiga mätningarna och isolationsprovning! (Samt installerar jordfelsbrytare om det inte redan finns!)
   
 7. E
  Anonym
  Skrivet av: Patrik_hed

  Thomas E, hur menar du? Att elektriker skulle strunta i sådana jobb eller att kunderna inte skulle vilja betala för att en elektriker gör det i stället för en plattsättare?
  Jag förstår inte riktigt ditt resonemang.
   
 8. E
  Anonym
  Skrivet av: O-B Hoerig

  Man får inte köra för fort heller, det är livsfarligt för mig och min omgivning om vi får tro trafikmyndigheter. Tror jag mig behärska en högre hastighet än den skyltade och väljer att köra lite över så vet inte jag om fler dött av obehörig elinstallation innan lagskärpningen än av fortkörning.
  Ska bilkörning snart förbjudas i konsekvensens namn? Borde den ju i så fall.
   
 9. E
  Anonym
  Skrivet av: Tobias W

  Patrik_hed

  Nu var det inte mig du frågade, men ändå:
  Jag har både lagt golvvärme själv och anlitat andra till att göra det, men inte vid något tillfälle har elektriker gjort det. Elektriker har dock alltid anslutit det. Orsaken är helt enkelt att det är ett extra, otympligt moment att ta dit elektriker för. Golvvärmefirmorna erbjuder detta och gör det medan de flytspacklar, som är deras arbetsuppgift. Att lyckas få så bra timing att en elektriker kommer förbi just då, utan flera veckors väntetid eller liknande är ju bara optimistiskt.

  Om man däremot bygger nytt och har elektriker i huset så är det en helt annan sak, men så är det ju inte alltid (kanske till och med rätt sällan?).
   
 10. E
  Anonym
  Skrivet av: GlufsGlufs

  Tobias. Nej..det är inte golvfirmonas uppgift då de ej får göra det. Det står klart och tydligt i fabrikantens instruktioner om vem som får lägga slingan samt ansluta den (att det är ett behörighetskrävande arbete). En elektriker kan man gott och väl få på plats vid rätt tidpunkt om man som kund har bra framförhållning och låter golvfirma och elfirma hålla kontakt med varandra.
  Att golvfirmorna erbjuder tjänsten betyder inte att det blir mer rätt för det. Garantier från fabrikant är lika med noll (om man inte får en elektriker att fuska med att skriva i kontrollerna i boken) så....tex med en T2....20 års garanti med installation av behörig eller 0 år med obehörig....eget val. Att få en slinga lagad är inte billigt, och ännu dyrare om golvet måste läggas om också....sånt som ingår i garantin.......ja, nu snackar vi alltså 230V slinga.
   
 11. E
  Anonym
  Skrivet av: Patrik

  Jobbar inom bygg. Har aldrig sett nån snickare eller
  golvläggare lägga en elvärmeslinga. Även på mindre jobb.
  har det gjorts av elektriker. Fast så är det väl när
  man jobbar "vitt" och seriöst. En seriös snickare skulle
  aldrig utföra en elektrikers jobb och en seriös elektriker
  skulle skriva på nått oseriöst.
   
 12. E
  Anonym
  Skrivet av: Robban

  Jobbar som elektriker på ett större företag.
  Det är jättevanligt att snickare och plattsättare lägger ut golvvärmeslingan. Dom vill själva tjäna på materielet. Jag har varit så less på slutet att jag brukar be kunden att be den som lagt slingan fyller i garantibeviset som följer med T2 Blå. Likadant lappen som skall sitta vid centralen om längd och fabrikat och resitans. Skriver klart och tydligt till kontoret att vi ej ska stå för garantin, skapar merjobb och i värsta fall problem. Blir det fel så kan kunden räkna med noll hjälp.
   
 13. E
  Anonym
  Skrivet av: Robban

  Vill tillägga att flera veckore väntetid på elektriker förekommer alldrig idag.
  Jag jobbar med max 1-2 dagars väntetid. Oftast kan man komma samma dag också för alla jobb man har brådskar inte.