Byggahus.se

Elradiator sänker spänningen med 10v på hela gruppen

  1. O
    Medlem · 7 inlägg

    ola1994

    Medlem
    Hej
    När jag startar den mycket gamla elradiatorn (1000w) så sänks ljusstyrkan på två dimmrade lampor.
    Mätte upp i vägguttagen som lamporna är inkopplade i med på och avslagen radiator.
    Påslagen=220v
    Avslagen=230v
    Dom går på samma grupp.

    Försöker förstå vad som gör det,
    Glapp?
    Mvh Ola
     
  2. E
    Medlem · 4 821 inlägg
    Japp.
     
    • Laddar…
  3. Mikael_L
    Medlem · 40 475 inlägg
    1000W radiator drar 1000W/230 = 4,3A

    Om spänningen sjunker 10V vid 4,3A så är det en resistans på U/I=10V/4,3A= 2,3 ohm, mellan nätägarens transformator och dig (inkl impedansen i transformatorns sekundlindning, som dock brukar vara max några tiotal milliohm).

    Det är inte omöjligt att du har 2,3 ohm ifall du har ganska långt till transformatorn samt långa ledningar på egen fastighet och lång gruppledning där detta händer.
    Däremot har du isåfall andra problem också ifall det är så hög resistans (impedans), det blir problem med dimensionering av säkringar och kabelareor.
     
    • Laddar…
  4. E
    Medlem · 4 821 inlägg
    Det är en bränd passdel.
    Inget hokus pokus.
     
    • Laddar…
  5. Mikael_L
    Medlem · 40 475 inlägg
    Absolut kan felet vara så enkelt, säg att den dåliga kontakten adderar 0,5 - 1 ohm, så gör det mycket.
    Ts kan kolla om någon av mätarsäkringarna är väldigt varm. 1ohm gör att det utvecklas 16W vid 16A, vilket blir mycket varmt.
     
  6. E
    Medlem · 4 821 inlägg
    Okej Mikael_L. Och då får jag väl säga att det visst kan vara som du beskriver.

    Vi har något liknande i en annan tråd. Mycket teoretiker men har man varit ute på hundratals likartade felsökningar utan att hitta dessa förklaringar med ditt och datt knappt någon av gångerna - ja, då tar man för vana att börja undersöka just dessa lättåtkomliga och lättlagade sakerna.

    Väldigt sällan jag varit på någon anläggning med klagomål där man inte med enkla insatser kunnat förbättra ledningsförmågan i mer eller mindre utsträckning.

    Skruvar lossar, säkringar sitter inte i hårt, jordklämmor ärgar med mera med mera.

    Men har felet funnits i flera år är det såklart mer sannolikt att det inte är något lokalt då fel har en tendens att förvärras för att slutligen uppenbara sig, helst nu vintertid då man vill att det ska funka som mest men lasten är som högst.
     
    • Laddar…
  7. Bo.Siltberg
    Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 832 inlägg

    Bo.Siltberg

    Hobbyelektriker
    Felet är först och främst att elradiatorn uppenbarligen är enfasig 230 V och inkopplad på samma gruppledning som belysning och uttag. Det finns inga mycket gamla elradiatorer på 220 V...den måste vara speciell på något sätt. Elvärme bör sedan ligga på en egen grupp.

    Spänningsfallet är lite högt, så det kanske inte går att skylla på mätonoggrannhet och långa ledningar. Men om symptomet är stabilt, dvs om du alltid mäter ca 10 V diff så är det troligen inget fel i form av glapp. Mer uppgifter om elradiator och din anläggning kan ge ledtrådar. Vi vet t.ex inte exakt hur mycket ström din gamla elradiator drar. Det kan vara fel på värmeslingorna.
     
  8. useless
    Lök. · Gävleborg · 20 199 inlägg

    useless

    Lök.
    Hur definieras 'mycket gammal'? Jag har några 220V radiatorer från 50-talet.
     
  9. Bo.Siltberg
    Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 832 inlägg

    Bo.Siltberg

    Hobbyelektriker
    Ja har du en portabel nån med stickpropp så. Vet inte hur vanliga de var. Man kunde nog inte belasta dåtidens uttag och stickproppar så hårt. Elradiator förknippar jag med fast monterade och fast anslutna.
     
  10. O
    Medlem · 7 inlägg

    ola1994

    Medlem
    Fast monterat 220v 1000w radiator. Hur gammal vet jag inte.
    Ingen bränd passdel eller varm säkring.

    Visst måste radiatorn gå på samma grupp som lamporna när dom påverkas av den? Dålig gruppförteckning.

    Ska skruva upp och kolla första koppling/skarvning i vägg senare idag.

    Ja stabilt spänningsbortfall. Alltid 10V


    I radiatorns kabelanslutning då mest troligt eller kan det vara vart som helst
     
  11. useless
    Lök. · Gävleborg · 20 199 inlägg

    useless

    Lök.
    Inte nödvändigtvis, men förmodligen samma fas. Du får mäta spänningen bakåt från gruppen via matningen till mätaren och se vart spänningsfallet uppstår.
     
  12. prototypen
    Medlem · Västerbottens län · 16 324 inlägg

    prototypen

    Medlem

    Men Mikael, lite trött kanske halv ett på natten men 1 ohm resistans ger 16 volt spänningsfall vid 16 A och 16*16 är 256 Watt, blir MYCKET varmt

    Protte
     
    • Laddar…
  13. E
    Medlem · 4 821 inlägg
    Testa lägg den på en annan fas i centralen och kolla om spänningsskillnaden är likvärdig. Det kan fortfarande vara glappkontakt innan din anläggning eller så har de överbelastat L1.
    Finns jordfelsbrytare?
     
  14. Mikael_L
    Medlem · 40 475 inlägg
    Äh, någon watt hit eller dit ... :sweat:
    Hmm, jag tror att det inte är första gången som du får chansen att korrigera mig ... :thinking: :) :p
    Fort och fel är mitt budord ... :cool:
     
  15. O
    Medlem · 7 inlägg

    ola1994

    Medlem
    Har kollat efter slingan idag. Inte riktigt hela vägen men har fixat lite småfel som skulle eventuellt ha skapat ett litet glapp. Resultet blev att spänningen går ner från 229v till 223v. Så lite bättre blev de. Är kanske lite på rätt spår?
    Fortsätter efter hela slingan imorgon.

    Borde inte vara överbelastat om jag fattat de rätt. 10 ampere säkring med 230v borde palla med 2300watt va?
    Har led lampor och en tv som drar 200w i drift på samma slinga.

    Har ringen JFB
     
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.