Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Elpriserna - har folk verkligen förstått vad som väntar?

Status:
Stängd
 1. MariaiÖstergötland
  Husägare · 2 811 inlägg
  Ja, men säg det inte till honom.
   
 2. K
  Medlem · Stockholm · 1 825 inlägg
  Lite så är det! På en ledarskapskurs fick jag lära mig att man skall ställa sig frågan "kan jag göra något åt det, Ja eller nej" När man står inför en situation. Så jag ställde mig frågan och resultatet för September hittills är det jag kan göra. Nu kan jag inte göra så mycket mer för stunden, så jag lägger fokus på annat och rider ut stormen.
   
 3. Lill72
  Medlem · Närke · 964 inlägg
  Själv brukar jag använda mig av sinnesro-bönen trots att jag inte alls är religiös ;)
   
  • Laddar…
 4. M
  Renoverare · Norrköping · 1 921 inlägg

  MrDizzy

  Renoverare
  Nä folk vill inte förstå.
  Det är för jobbigt.
  Man skjuter det ifrån sig.

  Och råkar man kunna och vara intresserad och tänker längre än näsan räcker , då är man en besserwisser och jävla pessimist som inte ska få vara med.
  Det ska vara glassigt o ytligt och f* jantelag.
  Du ska bara prata om dina barn, resor och skvaller.
  Får dessa personer (typ 90% av befolkningen i mitt tycke) veta nått om hur verkligheten egentligen fungerar så blir de sura på den som visar på fakta.

  Så ja ... elpriserna om de inte tyglas (dvs maxtak på 3-4kr/kWh ) så kommer lågkonjunkturen att sänka Sverige riktigt hårt. Men nej så får man ju inte säga... för så illa kan det ju inte vara och skulle det vara det så illa så kommer staten/politikerna att enas och göra nått åt det ..... (nej det kommer dem inte alls. De kommer att fortsätta vara vuxna dagisbarn som kastar sand i sandlådan ock skylla på alla andra)

  Det enda man kan göra är att hålla i hatten , för nu kommer vinterstormen.
  "The winter is comming!"
   
 5. MTech
  Medlem · Västra Götalands län · 991 inlägg

  MTech

  Medlem
  Folk verkar sticka huvudet i sanden. Själv är det det enda jag tänker på! Öppnar Tibber innan jag drar på mig sockarna på morgonen!

  Ser vi snittpris på 8-10kr i vinter kommer skiten träffa fläkten stenhårt.

  Vi tjänar bra och kan rida ut stormen men någon konsumtion kommer inte på tal.
   
 6. T
  Medlem · 3 630 inlägg
  Vi klarar oss bra. Visst det är sura pengar att betala men ingen fara för oss alls.
  The great purge är påväg att ske, 2023 kommer skiten att träffa fläkten och ingen kommer undan.
  Tråkigt att det blir så mycket collateral damage.
   
  • Laddar…
 7. Ulltand
  Medlem · 7 102 inlägg
  En tänkbar effekt av energipriserna blir väl då att mindre hus blir mer attraktiva och vise versa.

  Öka marknadsvärdet genom att riva en del av huset ;)
   
 8. M
  Renoverare · Norrköping · 1 921 inlägg

  MrDizzy

  Renoverare

  Det kommer en omvärdering av hus.
  Vi som har fixat för låga driftkostnader kommer att få markant högre värderade hus än de som inte har det.
  Som det har varit de senaste 10-15åren är det yta och glassigt som värderats högst. Det kommer troligen att försvinna för alla utom de dära 15Miljoner plus villorna. De som har råd med dem är inte lika känsliga för driftkostnader och kommer nog ändå att värdera yta och glassigt mer än låga driftkostnader.

  Dock iom att en kraftig lågkonjunktur är på G så kommer värdet att sjunka för alla.
   
 9. S
  Medlem · 9 inlägg

  Sylvia55

  Medlem

  Jag håller helt med dig att vi är på väg mot hårda tider där vardagslyx kommer tas ifrån oss om vi inte agerar nu! Sveriges befolkning måste vakna och ta sitt ansvar även för dom som inte vågar inse sanningen. Att få bygglov för en kärnkraftverk tar minst 7 år och sedan skall den byggas. Jag tror tyvärr att vi är på väg mot en europeisk krasch! I Italien gick dom ut i nyheterna att dom får sätta på elementen 1 timme på morgonen och en timme på kvällen nu under vintern. Det är förjävligt helt enkelt!
   
 10. Ulltand
  Medlem · 7 102 inlägg
  "En välbyggd igloo med plats för några personer kan hålla en temperatur inomhus runt nollstrecket trots en utomhustemperatur ner mot – 40°C. En igloo skapar inte bara möjlighet att vistas där det är riktigt kallt, utan den har också en geometri, formen av en sfär, som är den mest klimatsmarta formen för en byggnad.""
   
 11. T
  Självbyggare · SE4 · 3 021 inlägg
  Nej, du är inte den enda som tänker så. Vi är också i en situation där vi kan hyggligt reglera vår elförbrukning (köra lokaleldstäder istället för värmepump) och skjuta över elbilsladdningens kostnader till kunderna (bilen går nästan uteslutet i företagets tjänst, ett företag som inte är så hemskt beroende av konjunkturläget). Med hyggliga inkomster ser jag dessutom att vi klarar vintern även om det kan göra ont.

  Men precis som du, ser jag också enorma svårigheter för många branscher och näringsidkare. Här på landet ser jag lanthandlarna som de första att slås ut; med stort elbehov till kylar och frysar, låga marginaler i försäljning och låg försäljning på grund av illojala landsbygdsbor kommer det bli brutalt för små handlare på landet. Andra elintensiva företagare med små marginaler som pizzerior och restauranger drabbas inte bara av elpriserna som du säger, utan uteblivna kunder när kunderna har slut på konsumtionspengar.

  Sen ska man inte glömma att det finns en hel del människor som inte har det så väl förspänt. Låginkomsttagare som redan innan prishöjningarna levde från lön till lön, eller fick hyvla allt de kunde på pensionen. Jag har dessa människor i min närhet och det är svårt att se deras oro och lidande.

  Det stör mig enormt att vi har en stor medelklass som inte alls resonerar som du, alltså att man är förberedd och har råd även om det kommer göra ont. Istället är det ett fruktansvärt gnällande över de privilegier man nu ser glida ur plånbokens räckhåll. Plötsligt blir det för dyrt med all den uppvärmda boytan, det blir för dyrt för alla de fritidsmilen med bilen som ändå utgör hälften av bilarnas körsträcka, lövbiff istället för fläskfile, husbilssemestern får slopas, den uppvärmda poolen svalna och Las Palmas-resorna får vänta. Det är grovt osympatiskt att väcka revolutionär stämning när ren lyxkonsumtion tillfälligt glider utom räckhåll för en, tycker vi har en högst illojal befolkning i Sverige som inte alls vill ställa upp i kristider så som våra grannländers befolkning vill göra.
   
 12. S
  Medlem · 368 inlägg
  Om vi kopplar bort innerstaden så kanske vi sparar in de där 5% som krävs för att få ner priserna igen. :)
   
 13. kashieda
  Besserwisser · Örebro län · 1 887 inlägg

  kashieda

  Besserwisser
  Som du fått svar om i annan/andra tråd(ar) var det där ett kraftfullt slag i luften för att få populistiska poäng. Nedläggningen var redan beslutad och förberedd sen länge.
   
 14. O
  Medlem · 1 610 inlägg
  Även de belutet var styrt av politiska regler, tex att R1 och R2 "ändå" ska stängas 2025.
   
 15. T
  Medlem · Västra Götaland · 3 054 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Så ett sådant beslut är oåterkalleligt, hugget i sten, omöjligt att ändra menar du? Med läget som råder och det än värre läget som kommer, kan det vara idé att se över möjligheten att riva upp beslutet tills läget är bättre?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.