Byggahus.se
  1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Elpatron slutar inte värma

  1. P
    Medlem · Uppsala · 3 inlägg

    peho4301

    Medlem
    Hej,

    Har en kombipanna olja/ved/el med inbyggd varmvattenberedare.

    När jag kör med elpatronen (2 x 4,5 kw) så kan jag ställa drifttemperaturen via en ratt i elpatronens kontrollpanel på väggen. Här visas också om patronen går med en lampa för varje 4,5kw steg.

    Detta fungerar bra vad jag kan se. Så länge jag har förbrukning från pannan så håller den sig inom intervallet för inställd drifttemperatur.

    Mitt bekymmer är att om pannan inte förbrukar något, dvs ingen förbrukning av varmvatten och inget termostat öppet i shuntstationerna, så blir pannan varmare och varmare - trots att driftlamporna för patronen är släckta. Flera gånger så har den dragit upp i 100 grader.

    Någon som har en idé om något sätt att fixa detta? Funktionen verkar ju annars vara grön?

    Hälsningar
    /Peter
     
  2. 6
    Medlem · Gävleborg · 492 inlägg

    62_an

    Medlem
    Utan att veta allt för mycket om din utrustning, så är det väl så att om du kan ställa in en temp, så måste utrustningen på något sätt reglera till den tempen, dvs att den mäter hur stor värmen är och jämför med inställt värde och utifrån resultatet, tillföra värme eller låta bli.
    Så antingen är det väl fel på mätningen, eller så är är regleringen trasig. Förmodligen är det reläer eller kontaktorer som "drar" och ger ström till elpatronerna. Reläerna/kontaktorerna kan t.ex. kladda ihop så dom alltid är dragna även om spolen blir strömlös.
    Att det inte blir för varmt vid belastning låter väl ganska naturligt. 9kW är väl då i balans med förbrukningen.

    Har du mer info om utrustningen?
    Bilder?
    Har det tidigare fungerat?

    Mvh
    L-O
     
  3. P
    Medlem · Uppsala · 3 inlägg

    peho4301

    Medlem
    Ja, något slags överslag verkar ju troligt för funktionen verkar annars vara enligt skolboken. När inställd temperatur uppnås så stängs lamporna av + reläet i kontrollboxen ger ifrån sig en ordentlig smäll.

    När tempen sjunkit något så slår reläet till och lampan tänds igen och temperaturen stiger.

    Vrider man upp drifttemperaturen så slår den andra lampan + reläet igång då steg två går igång för att ge extra kräm antar jag.

    Att den skulle gå på 9kW hela tiden verkar otroligt då temperaturen inte stiger jättesnabbt även om det bara är varmvattenberedaren som värms upp = 80 liter.

    Det är också skillnad på ljudet i anläggningen då lamporna visar drift av elpatronen och då de är släckta. Ett markant väsljud då lamporna lyser. När de är släckta så låter någonting väldigt svagt inne i pannan. Inte riktigt samma ljud och definitivt mycket tystare. Blir helt tyst när jag bryter strömmen till elpatronen.

    Ska försöka få till någon bild på på kontrollboxen. Pannan är en HS Tarm DuoCompact. Ca 1992 års modell. El-patronen är den som de levererade standard.

    Hälsningar
    /Peter
     
  4. M
    Medlem · 249 inlägg

    magic_gbg

    Medlem
    mät om du har någon spänning ut från kontaktoterna? borde vara fel på kontaktorn till steg 1 alt. att kontaktorn för steg 1 får spänning hela tiden.
     
  5. P
    Medlem · Uppsala · 3 inlägg

    peho4301

    Medlem
    Fick hjälp att mäta upp och det visade sig att reläet till första steget brunnit och att det därför gick ut ström hela tiden.

    Bara att byta. Tack för tipsen! :)

    /Peter
     
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.