Elpannor för att värma vattenburen golvvärme?

876 läst  43 svar

 1. Tweety1985
  Medlem Nivå 3
  Hej på er! Ni verkar ha koll på det mesta här inne så jag tänkte slänga ut lite frågor om en fundering vi har. Vi har i nuläget en baxi multiheat pelletspanna men innan den börjar bli för mkt till åren funderar vi på att byta till en elpanna istället. För visst finns det sådana som funkar till vattenburen golvvärme? Någon som har en sådan o kan berätta om det är nåt bra och om den producerar bra med värme?

  Visst kan pellets vara en vettig uppvärmning men det hade varit skönt att ha något i princip helt underhållsfritt som man vågar lämna när man åker iväg (bor i skogen o ett strömavbrott kan resultera i bakbrand plus att pannan efter ett avbrott inte går igång av sig själv som den ska, vilket innebär nerkylt hus om man är på semester en vecka). Vi är väl lite bekväma med o slipper gärna släpa pellets o aska ur pannan varje vecka Tar gärna den extra kostnad elen blir i månaden i utbyte mot att slippa oroa oss för avbrott o slippa jobbet. Dessutom påstår dom för jämnan att pelletsen är bristvara o ransonerar säckarna så man inte får köpa en hel pall

  Men vill ju gärna veta så att en elpanna kan svara för hela vårt behov av värme, har ingen erfarenhet alls av elpanna, dock elpatron i vedpanna men blir ju inte riktigt samma sak. Vattenburen golvvärme är tvunget så länge vi inte byter golv då vi har klinkers i större delen av bottenplan och det känns direkt kallt om inte värmen kommer från golvet. Vi har en dubbelmantlad vvb som går på pannans värme på vintern o på el på sommaren. Vi har i nuläget ett par el-element för att komplettera där golvvärme inte är lagd samt eluppvärmning på golvet i badrummet.
  Någon som har lite koll o kan råda oss till vilken panna som är bra?
   
 2. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 7
  Det är bara att googla på elpanna, det finns i olika storlekar. Du behöver dock kolla så att du har tillräckligt starka säkringar, det kan behöva ändras. En ny elpanna är nog driftsäker, men om du bor i ett område dör elavbrott förekommer så kan det ändå bli problem
   
  Redigerat 11 jan 17:51
  • Laddar…
 3. Tweety1985
  Medlem Nivå 3
  Tusen tack för svar! Absolut kan det bli problem pga elavbrott, men det kan iaf inte bli bakbrand
  Har googlat men blir helt vimmelkantig och vet inte vad man ska ha och hur stor... Huset är ca 135 kvm. Säkringarna har vi räknat med att säkra upp ändå, förra ägarna säkrade ner från 20 till 16 men ligger lite på gränsen nu.
   
 4. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 7
  • Laddar…
 5. J
  Medlem · Nivå 9
  - Var i landet ligger huset? (närmsta större ort som går att hitta i tabellerna)
  - När är det byggt?
  - Är det tilläggsisolerat?
  - Normalt varmvattenbehov?

  Jag tycker absolut ni ska satsa på värmepump även om det är en investering som kostar mer i början men man tjänar mycket på det i längden.
   
  • Laddar…
 6. J
  Bannad · Nivå 10
  Hur mycket pellets gör du av med , hur stor och gammalt är huset , dom flesta hus klara sig med pannor i stil 11 -13kw och ställs ner till 9 kw , klart beror lite på husets skal och isolering .
  Det är ingen större skillnad på EL-pannor , invändigt är och fungerar dom lika
   
  • Laddar…
 7. Tweety1985
  Medlem Nivå 3
  Hej! Värmepump är inget bra alternativ då vi inte har några bra ställen för inomhusdelen av en tex luft/luft. (Stora ytor med fönster osv) Jordvärme har dom redan testat här men fungerade inte bra och bergvärme är dyrt och en chansning.
  Huset är byggt 1909 (eller före det kanske, står 1909 iaf) men tillbyggt för 15 år sen.
  Normalt varmvattenbehov o har dessutom en sprillans ny beredare till detta om inte elpannan ska klara sådant.
  Tilläggsisolerat är det till viss del men vi har en del att göra med att byta fönster osv för att få det bättre energimässigt.
   
 8. J
  Medlem · Nivå 9
  Ok, jo det brukar stå byggt år 1909 om man inte vet hur gammalt huset är. Ganska vanligt på landsbygden. Det gör också det svårt att uppskatta värmebehovet och det bästa är att utgå från hur mycket pellets och el ni gör av med per år. El-priset har gått upp senaste åren och det kommer fortsätta att gå upp i takt med att bl.a. kärnkraften avvecklas. Synd att det inte fungerade med jordvärme, det hade passat bra.
   
 9. Tweety1985
  Medlem Nivå 3
  Jo så är det ju!
  Vi har bara bott här 5 månader än så länge så vet inte vad vi gör av med i pellets då det inte hunnit bli direkt kallt. I nuläget går det ca 10 säckar i veckan men det verkar inte gå mkt mer när tempen legat runt -5 än vid +5, detta antagligen eftersom det måste ligga o småbrinna hela tiden o pannan matar på även när ingen värme behöver slussas in (styrdonen helt stängda). Vår vanliga elförbrukning är i nuläget 2000-2400 i månaden (vintertid), vi har som sagt ett par el-element som komplement, eluppvärmning i badrummet samt en gäststuga med eluppvärmning och egen vvb.
   
 10. P
  Medlem Nivå 8
  Luft/vatten vore en klok idé. Ut med baxin och dit med cylindertanken, ställ utedelen på lämpligt ställe. En erfaren montör eller säljare kan lotsa dig rätt.

  Det är sinnessjukt dyrt att bränna el. Tycker du ska tänka om en gång extra ;)
   
  • Laddar…
 11. Tweety1985
  Medlem Nivå 3
  Jo men visst måste jag ha en innedel då?
   
 12. J
  Bannad · Nivå 10
  Det går att vara utan innedel och då går VP i ett läge som ON/OFF och du kan komplitera senare .
  Vilken breddgrad är du på
   
 13. V
  Medlem Nivå 4
  " dyrt och en chansning" skulle vara roligt å veta va det betyder. I min värld är det aldrig en chansning om man gör rätt. Tänk på att man också kan göra ac i kåken med borrhålet. Å dessutom så passar vp och golvvärme bra ihop
   
 14. Tweety1985
  Medlem Nivå 3
  Okej, enligt vår rörmokare är det en stor chansning då man kan behöva borra utan att hitta något som går att använda. O kostnaden är minst 100 tusen. O eftersom jordvärme misslyckades här med förra ägarna så var det tydligen inte bästa lösningen. Jag vet för lite om det, så detta är vad jag fått till mig.
   
 15. Tweety1985
  Medlem Nivå 3
  Norra Skåne
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: