Byggahus.se

Elmätare, H1-port / P1-port / HAN-port (många namn verkar florera)

 1. M
  Medlem · 43 inlägg

  mbqmbq

  Medlem
  Det gick lätt att lägga till node-red-contrib-smartmeter med install under Manage Palette, men
  NodeRed gillar inte heller det första tecknet:
  "smartmeter-obis error JSON error unexpected token at position 0"
   
 2. M
  Medlem · 43 inlägg

  mbqmbq

  Medlem
  https://www.home-assistant.io/integrations/sensor.mqtt/ visar hur du formaterar data som kommer från MQTT. Du måste ha något som skickar till MQTT och då är Node-red ett alternativ. För att kolla vad som finns på MQTT så är MQTT-explorer fantastiskt smidig.
  http://mqtt-explorer.com/
   
 3. S
  Medlem · Stockholm · 144 inlägg

  svanstrom

  Medlem
  Jo, jag vet. Jag tänker mig att mikrokontrollern agerar MQTT-klient och publicerar datat direkt, så slipper man gå omvägen via Node-RED som känns lite onödig.
   
 4. M
  Medlem · 43 inlägg

  mbqmbq

  Medlem
  Det är självklart det snyggaste.
   
 5. M
  Medlem · 2 inlägg

  Mormorshus

  Medlem
 6. T
  Medlem · 44 inlägg

  ToBr

  Medlem
 7. gol
  Medlem · Västra Götaland · 535 inlägg

  gol

  Medlem
  Från Tibbers hemsida:
  Skillnad mellan HAN och HAN
  Det finns flera typer av HAN-portar och i Sverige slänger många sig med uttrycket. För att din Tibber Pulse ska fungera behöver du specifikt en HAN-port av typen RJ45. Typerna P1 (RJ11/RJ12) är ej kompatibla med Tibber Pulse.


  Så tyvärr :cry:
   
 8. M
  Medlem · 2 inlägg

  Mormorshus

  Medlem
  Även om RJ12 konverteras till RJ45?
   
 9. Fn87
  Medlem · 126 inlägg
  Spontant känns det som att Tibber borde kommit på den lösningen redan... Men du kan ju alltid testa
   
 10. J
  Medlem · Skövde · 152 inlägg

  Jsson83

  Medlem
  Det är ju två olika protokoll så det fungerar inte bara för att man har en adapter mellan de två olika kontakttyperna.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem · Stockholm · 144 inlägg

  svanstrom

  Medlem
  Nu har jag också meckat ihop min hårdvara och fått det att funka. Jag kör i princip på samma kopplingsschema som MrDuco men använder mig av en ESP-12 mikrokontroller (NodeMCU).

  Jag har byggt min lösning på ESPHome-plattformen (https://esphome.io/), använder man ESP8266-baserade mikrokontrollers och Home Assistant så är det en otroligt smidig lösning, du kan centralt hantera alla dina sensorer och kommunikationen sker snabbt och säkert via Protobuf från kontrollern till Home Assistant. All konfiguration görs i yaml-filer.

  Jag har skrivit en egen implementation av P1-läsaren som en "custom component" till ESPHome. Det kanske inte är den snyggaste koden eftersom jag inte är en embedded-utvecklare och inte har kodat C på länge, men den funkar bra och validerar CRC-checksumman på varje meddelande.

  Min komponent exponerar alla mätvärden som separata sensorer, så det finns inget behov av att använda något mellanlager som NodeRed eller liknande, det är bara att konfigurera yaml-filen, bygga och flasha sin ESP-kontroller så kommer Home Assistant automatiskt att upptäcka den nya integrationen och göra den tillgänglig:

  upload_2020-11-5_15-19-59.png

  När den väl är tillagd så har man tillgång till alla 26 sensorer:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-11-5_15-21-37.png


  som t.ex momentan förbrukning:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-11-5_15-22-24.png

  eller spänning på fas 2:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-11-5_15-23-17.png

  Vill någon använda min komponent så har jag lagt upp den här: https://github.com/psvanstrom/esphome-p1reader

  Pull requests på kodförbättringar mottages gärna

  Man behöver absolut inte vara programmerare för att kunna använda detta, tanka bara ned ESPHome, bygg ihop kretsen med en ESP-kontroller och ladda ned filerna från repot ovan. Ändra till dina egna uppgifter i YAML-filen, flasha och kör!
   
 12. A
  Medlem · E · 14 inlägg

  aviborg

  Medlem
  Tänkte bara dela med mig mina findings angående Tekniska verkens Aidonmätare. Tyvärr verkar den inte skicka data på ASCII format utan använder ett syntax som heter A-XDR som fanns i version 1.2 av Branschrekommendationen. Detta är alltså en hybrid mellan den holländska standarden i form av att den använder RJ12 kontakt men syntaxet är enligt den norska standarden. :rolleyes:

  Mer lite kod och exempeldata finns här: https://github.com/aviborg/swedishP1
   
  • Laddar…
 13. J
  Medlem · 343 inlägg
  Fick vår mätare utbytt för några veckor sedan, den nya, en AM550 har en P1 port. Gött tänkte jag och klippte bort min gamla blinksensor och satte på en RJ12 kontakt. Efter flera kvällar av testande lyckades jag aldrig få ut data. Följer det som står i https://www.netbeheernederland.nl/_upload/Files/Slimme_meter_15_a727fce1f1.pdf, d.v.s. 5v in på pin 2 med pin 3 och 6 som gemensam "jord"/0V. Trots detta får jag ingen data ut på pin. Har mätt med oscilloskop för att kringgå eventuella transistor eller arduino/raspberry pi problem.

  Men, så läste jag föreskriftsförslaget (https://www.ei.se/Documents/Publikationer/rapporter_och_pm/Rapporter 2017/Ei_R2017_08.pdf) och där hittar jag följande mening:
  Kontaktade Kraftringen (vår nätägare), varpå jag får svaret att de inte har möjlighet att aktivera gränssnittet och det kommer ske någon gång innan 2025 när alla mätare ska vara utbytta. Sjukt märkligt tycker jag, någon som har varit med om något liknande?
   
 14. A
  Medlem · 2 inlägg

  Allman

  Medlem
  Jag gjorde samma resa, men hos min nätoperatör aktiverar de bara man frågar redan nu.
   
  • Laddar…
 15. A
  Medlem · 27 inlägg

  albatorsk

  Medlem
  Påbörjade samma resa för några månader sen, men E.on drar fötterna bakom sig och har ännu inte aktiverat P1-porten på min sprillans nya Iskra AM550. Vid min senaste kontakt med dem nu i veckan för att höra hur det går med mitt ärende så sa de att alla elmätare ska bytas ut innan 2024. Men min är ju helt ny, i ett helt nybyggt hus. Hål i huvudet?!
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.