Ellevio varnar: Snart kanske vi inte kan ansluta fler till elnätet

11k läst  218 svar

 1. R
  Medlem · Nivå 16
  Inga problem!

  Fjärrvärme kommer att bli en restprodukt man vill bli av med när vi måste starta upp gamla olje och kolkraftverk för att kunna generera el till alla elbilar som skall laddas om natten och på vintern.
   
 2. N
  Medlem · Nivå 12
  Detta gäller ju inte bara Stockholm så Barsebäck, Ringhals och Oskarshamn vore vettigt för södra Sverige om vi hade kvar. Då skulle problemen med överföringen minska.
   
 3. K
  Medlem Nivå 6
  Lampor? Skojar du, har du räknat på vad en ytterbelysning i led kostar idag? Oftast mindre än 0,1kwh. Det som kostar är uppvärmning/gamla tvättmaskiner typ.
  Förbjud alla snåljåpar som fulrenoverar hus istället.
  Ett gammalt hus som totalrenoveras kräver oftast inget bygglov och de lägger oftast för lite isolering för att spara plats.
   
  • Laddar…
 4. D
  Medlem · Nivå 18
  Nja, en fasadbelysning drar nog lite mer än 0,01W.
   
 5. K
  Medlem Nivå 6
  0,1kwh =ca 100w/h. Det är nog ganska vanligt med den effekten skulle jag säga på "normala" villor. Lägre effekt om det är ett äldre hus.
   
 6. D
  Medlem · Nivå 18
  0,1kWh. (Jag gissar att det skulle vara W inte w) är en energimängd. Jag förutsatte att du räknade på årsförbrukning.

  100W/h är en effektförändring, hur du får det att vara relevant för en belysning fattar jag inte. Är det hur snabbt du skruvar i lamporna?
   
 7. K
  Medlem Nivå 6
  Förlåt, jag visste inte det var så petigt med versalerna här på bh, ska försöka bättra mig
  Hur fick du då 0,1kWh till att bli 0,001W om du räknade årsförbrukning? Hur är det relevant?
  Wh= är effekt åtgången under en timme, jag omvandlade storheten till kilo(1kW=1000W)
  Enkelt sagt kan man säga om du har till din 60W lampa i 1minut så drar den 1W under denna tid. Har du den till i 60minuter blir detta 1 timme därav /h.
  Så nu kan vi dementera att kWh är energiförändring, du anger din elförbrukning inom ett givet intervall(en timme). Samma sak med hastigheten på bilen,,km/h
  Vad tycker du vi ska mäta våra lampor i för vettig storhet då?
   
 8. D
  Medlem · Nivå 18
  För enheter kan det bli en helt annan betydelse om man inte får versalerna rätt. Wh är inte effekt under en timme, det är en enhet för energi. Kilo är inte en storhet, det är ett prefix för 1000.

  kWh är en enhet för energi, inget annat.

  Storheten vi diskuterar tycks vara effekt.
  Men det blir något rörigt när du blandar ihop enheter med varandra, och inte kan hålla isär enheter, storheter och prefix.
   
 9. C
  Medlem · Nivå 15
  Njea, om bara australiensarna fattar vinken och börjar bygga ut ordentligt med solceller så kan vi väl köpa el därifrån på natten och vintern? :D
   
 10. D
  Medlem · Nivå 18
  Det lär gå åt en rejäl sladd.
   
 11. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16
  Det moderna är väl trådlöst??:thinking:
   
  • Laddar…
 12. L
  Medlem Nivå 2
  Det som gör det rörigt är att blanda in något som inte tillför något till diskussionen. Att definiera vilka storheter som används i diskussionen är inte relevant för vi har inte satt vad som diskuteras
  Är det belastningen av elnätet?
  Är det den ökande förbrukningen?
  Är det den minskande lokala produktionen?
  et.c...

  Storheter behöver inte ha en dimension eller enhet.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Dimensionslös_storhet

  Så äg problemet att du hade en brain-fart istället för att försöka vilseleda människor med dina felaktiga påståenden så får diskussionen fortskrida.


  För att återgå till diskussionen, har vi någon uppgift kring vilka saker som förbrukar mest el i regionen? Dvs belysning, uppvärmning, et.c.
  Generellt för nätområdet(och landet) så är det en stark korrelation mellan temperatur och förbrukning vilket antyder att uppvärmningen är den stora faktorn men jag vet inte om det ser ut på samma vis i enbart stockholmsregionen? Det är väl inte några stora tunga industrier som drar konstant hög belastning?
   
  • Laddar…
 13. D
  Medlem · Nivå 18
  Har jag någon stand antytt att en storhet måste ha en enhet? Vad skulle jag ha fel om?
   
 14. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16

  Träutensilierna i ett tryckeri äro ingalunda en faktor där trevnadens ordningens och ekonomiens upprätthållande, och dock är det icke sällan som sorgliga erfarenheter göras ordningens och ekon och miens därmed upprätthållande. Träutensilierna i ett tryckeri äro ingalunda en oviktig faktor, för trevnadens ordningens och och dock är det icke sällan.


  Ge upp.
   
 15. C
  Medlem · Nivå 15

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: