Byggahus.se

Ellevio varnar: Snart kanske vi inte kan ansluta fler till elnätet

11k läst  218 svar

 1. D
  Medlem · Nivå 18
  Jag läste vad du skrivit. Problemet det här handlar om är effektkapaciteten i nätet. Mot det problemet hjälper inte solceller alls.
   
 2. pacman42
  Medlem · Nivå 12
  Problemet med solceller och vindkraft är återigen att reglerkraft inte finns. Dessutom så minskar (som redan nämnts i tråden) inte kraven på elnätet på vintern när det är mörkt och kallt.

  Elnätens överbelastning löses inte på något sätt av nya elkällor om de inte kan sprida ut lasten från genereringen jämnare över året och dygnet.

  För att komma tillrätta med dessa problem så måste man arbeta i två ändar, dels produktion, dels förbrukning. Mest det senare faktiskt. Egen produktion ger ingenting för elnät och elförsörjning om den inte kan lagras över året. Därför är det i huvudsak smartare elförbrukning som är lösningen. Denna kan dessutom inte ske genom att styra olika apparater en och en, utan man måste standardisera hur man styr kyl, frys, elpanna, elbil, bastu, tvättmaskin, torktumlare, varmvattenberedare, spis, ugn osv osv.

  Jag har tittat på att göra sådan styrning för mitt hem och det är definitivt inte trivialt. För tillfället så styr jag elbilens laddström baserat på elförbrukningen i huset, men det är allt. Funderar på att även styra tillskottet till FLVP och att styra bastun. Men när man räknar på det så vinner man väldigt lite privat annat än en lägre maxström (säkringen löser inte ut). Jag kan inte sänka från 20A till 16A ändå.

  Incitamentet finns dock diskuterat i flera andra trådar i forumet, och det är att minska maxeffekten man tar ut per månad genom att ta betalt för denna (vilket exempelvis Göteborg Energi gör i Partille). Det blir dock då helt plötsligt väldigt dyrt att ta ett enstaka bastubad, eller att ladda bilen samtidigt som man lagar mat.
   
  • Laddar…
 3. L
  Medlem · Nivå 13
  Visst är det så, men den totala elförbrukningen ökar ju ändå.

  Sen är ju frågan om elproducenten ska bestämma när man får ladda sin bil. Ska det endast vara tillåtet på nätterna, för att slippa toppar i förbrukningen?
   
 4. D
  Medlem · Nivå 18
  Nu var det elnätets kapacitet det handlade om. Kan vi hålla oss till det? Det har med toppeffekten att göra, inte den totala energimängden.

  Om man inför ett litet ekonomiskt incitament så kommer folk att styra mot det. När man vinner på det utan att förlora behöver det inte vara stort alls.
   
 5. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16
  Det är sådana fascistmetoder vi måste se till att hålla borta.
  Klipp sladden till idioterna som stängde Barsebäck istället.
  Jag läste nånstans, minns inte var så detta är lite lösa uppgifter, att de extra koldioxidutsläpp som Barsebäckstoppet orsakat motsvarar hela Sveriges bilkörning i 30 år. Varför pratar inte koldioxidmupparna som gnölar om klimaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatet om detta?
   
 6. D
  Medlem · Nivå 18
  Barsebäck låg inte i centrala Stockholm. Det påverkar ned andra ord inte det faktum att lokalnätet är för klent.
   
 7. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16
  Nej, men lokalnätet är ju det enkla att bygga ut?
   
 8. D
  Medlem · Nivå 18
  Har du läst artikeln du kommenterar?
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · Nivå 12
  Frågan är om det blir billigare att bygga ett Barsebäck på varenda ställe jämfört med att bygga ut nätet............Det är inga problem att bygga endera men nån ska ju betala det också och frågan är ju vem......Eller det vet vi ju redan men frågan är hur de ska lösa det och det vet de nog inte själva ens. Allra minst de som pockar för elbilar hos alla. Det vet absolut ingenting.
   
 10. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16
  Ja. Svaret var en kommentar till inlägg 17.
  I övrigt tar man sig för pannan.
  Vi ska inte producera ström med kärnkraft eller elda nånting.
  Vi ska driva "allt" med el.
  Men vi ska bara ha den när det är ljust och varmt, och möjligen när det blåser.
  Lösningen på denna ekvation är 1880 år samhälle, varför inte säga i klartext att vi är på väg dit?
  Vi börjar med Stockholm, tydligen?
   
 11. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16
  Hur vi än bär oss åt måste vi ha strömmen. Även om vi fortsättningsvis skulle använda kärnkraft är verken vi har gamla och faller förr eller senare för åldersstrecket, hur man än bär sig åt. Det måste byggas nytt, det finns dessutom modernare sätt att bygga dem.
  Vad gör vi när vattenkraftverken börjar behöva renoveras?
   
  • Laddar…
 12. D
  Medlem · Nivå 18
  Det här handlade om elnät! INTE kraftproduktion.
   
 13. M
  Husägare · Nivå 6
  Lösningen i detta fall är naturligtvis att bygga ut elnätet in till storstäderna, men eftersom det tar lång tid har jag redan länkat i inlägg #4 (dvs låna ryssarnas flytande kärnkraftverk och placera i Riddarfjärden) till en av få lösningar som inte innebär elransonering (ibland kallat "efterfrågeflexibilitet" och liknande).
   
  • Laddar…
 14. L
  Medlem · Nivå 13
  Fast ponera att ett företag har 100 anställda som kör bil till jobbet. Tänk att alla byter till elbilar. I dagens läge måste de kanske ladda bilen under arbetsdagen och även på kvällen. Det blir svårt att få folk att ladda under ”lågperioder”. Många laddar ju utanför ICA när de handlar på väg hem. Hoppas räckvidden på bilarna har förbättrats till 2030, då kan man lättare planera sin laddning.
   
 15. T
  Medlem · Nivå 7
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: