Byggahus.se

Elko IP 21 väggströmbrytare

 1. N
  Medlem Nivå 4
  Vi har en trappbelysning inomhus som har 6 lampor. Jag tror att de är parallellkopplade eftersom jag vill minnas att en glödlampa varit trasig tidigare, och att övriga då lyst. (Kan minnas fel)
  Nu lyser ingen lampa sedan någon dag.
  Säkringen är inte avslagen. (Bör vara hel.)
  Jag har bytt två av de sex lamporna (hade inte fler hemma) Osram halogen G4 7W. Ingen skillnad.
  Tror att strömbrytaren kan vara trasig (dottern lekte intensivt med den häromdagen).
  Har öppnat strömbrytaren för att se efter, men den är av någon ny modell där man inget ser utan att skruva sönder den i sina beståndsdelar.
  Det är en fjädrande kontakt som ska slå till/av strömmen (vita delen i mitten av bilden).
  Blecket den fjädrande stickan stöter emot ser litet skrapat ut.
  Kan det vara utslitet???
  Andra teorier?

  Tack på förhand.
   
 2. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Mät om det kommer fram ström till strömbrytaren. Det gör du enklast med en multimeter. Sen mäter du också i lampsocklarna. Kolla på lampan om den är 230V eller något annat, typ 12V (G4-sockel talar för det). Då har de en transformator någonstans som kan ha gått sönder pfa din dotters lek. Att själva strömbrytaren skulle gå sönder är väldigt osannolikt.
   
  • Laddar…
 3. N
  Medlem Nivå 4
  Tack Tommi!
  Jag mätte strömmen (gissade att brun var jord) in till strömbrytaren och fick ett mycket, mycket svagt utslag.
  Lamporna är vardera 7 W (6 stycken).
  Någon transformator har jag inte sett röken av. Ska titta igen i hålet i väggen. Det låter ju som trolig förklaring som inte alls slog mig.
  Tack igen!
   
  • Laddar…
 4. E
  Medlem · Nivå 23
  Har du brun som jord är det nog läge för en liten genomgång av elen i huset. Gul/grön eller röd brukar jorden vara och det beror på hur gammalt huset är.
   
 5. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Normalt har man inte jord dragen till strömbrytaren, skyddsjord ska bara vara gulgrön (sedan slutet 60-talet/början 70-talet, innan var skyddsjorden (oftast) röd (ibland några andra färger).

  Mellan vilka trådar mätte du?
  Var det i strömbrytaren du mätte?

  Här är en bild på dom två olika trappkopplingsmöjligheter som finns.
  http://mobil.byggahus.se/forum/attachment.php?attachmentid=95050&d=1381430071
   
 6. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Hmm.... som elmont säger är det troligen inte brun som är jord och som Demmpa säger är det ovanligt att det ens är nerdraget till en strömbrytare. Jag kanske skulle förklarat tydligare vad jag tänkte. Om du mäter över strömbrytaren när den är av borde du få 230V om kretsen är hel, nolla får du då via lamporna. Tyvärr kan det vara så att detta inte stämmer beroende på hur det är kopplat.
  G4-sockel talar starkt för att det är 12V-lampor, kolla vad som står på sidan av dem. Mät sedan i sockeln (kan vara svårt) om du får 12V där eller inte. Kontrollera säkringen, är det andra saker som går över samma? Är det en porslinssäkring kan du ta ut den och kontrollmäta att den är hel (mät resistens med multimetern, ska vara obefintlig i en hel säkring. Är det en automatsäkring är det svårare, då gäller det att leta upp vilka andra saker den går till och kolla om de har ström.
  I värsta fall kan du ta loss strömbrytaren och byta den. Kolla noggrant hur den är inkopplad och koppla in den nya på exakt samma sätt. Det ser ut som en ELKO trappbrytare men jag kan ha fel. Det känns osannolikt att det skulle blivit ett fel i den dock.
  Till sist, vad menar du med ett mycket mycket svagt utslag?
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Du behöver lokalisera transformatorn till lamporna. Att mäta på 12V sidan ger oftast konstiga resultat, eftersom transformatorn lämnar en växelspänning på 20 - 50 kiloHz (om det är en s.k "elektronisk trafo", som är vanligast), som dessutom inte är sinusformad. De flesta enklare multimetrar klarar inte så hög frekvens, och för att göra en korrekt mätning på en konstig kurvform behövs en riktigt bra multimeter, oavsett om det är låg eller hög frekvens.

  Men om du kommer åt att mäta på 230V sidan av transformatorn, och där finns 230V (Växelspänning, AC och bara 50Hz, med fin kurvform, lätt att mäta). Då kan du utgå från att transformatorn är trasig.
   
 8. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Jag skulle tro att det är trafon som har dött, det är ju ett väldigt vanligt fel att transformatorer går sönder medans det är väldigt ovanligt att strömbrytare bara slutar fungera. De brukar snarare börja bli glappa efter långvarig användning.

  Troligen är det två trådar kopplade till strömbrytaren, fas och tändtråd till lamporna. Om du tar loss dem från strömbrytaren och kopplar ihop dem så bör lamporna tändas när du slår på strömmen igen. Om de inte gör det så är trafon trasig.
   
 9. N
  Medlem Nivå 4
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bild(3).JPG


  Först av allt tack för alla svar.
  Jag har inte porslinssäkringar utan de moderna säkringarna som slår av genom att brytaren åker upp.
  Det ligger inget annat på den säkringen är trappbelysningen. Inte ens ett vägguttag att jämföra med :(
  Det finns en transformator.
  Det finns två strömbrytare, en uppe i trappan, en nere.
  Det är tre sladdar kopplade till strömbrytarna. Ingen av dessa är jord.
  Det finns skyddsjord (gulgrön) innanför strömbrytaren.

  Jag ska bespara er berättelsen om hur lång tid det tog att hitta transformatorn...
  Jag har mätt spänningen på transformatorns bägge sidor. Inget utslag.
  Därmed ligger väl problemet före transformatorn? Dvs strömmen kommer först till transformatorn och först därefter till strömbrytaren? Eller är det tvärtom? Det finns ju en liten risk att jag koplat de tre kablarna i strömbrytarna fel när jag letade efter transformatorn.

  Jag provade att mäta om det finns motstånd vid transformatorn istället, och får inget utslag på 230 V-sidan då heller. Men väl på 12 v-sidan Det avgör väl saken. Felet ligger före transformatorn, i kabeln till säkringsskåpet eller i själva automatsäkringen?

  Dags att tillkalla elektriker för att titta på säkringsskåpet?
   
 10. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Lite osäker på om motståndsmätningen på primär/sekundärsidan ger så mycket, det där är inte en klassisk transformator utan sannolikt någon form av switchat nätaggregat. Vet inte hur ingångselektroniken ser ut på en sådan.
  Det är dock av väldigt liten betydelse. Det troligaste är att lampknapparna sitter på 230V-sidan av det hela, dvs
  Säkring---->Lampknapp1------>Lampknapp2------>Trafo------>Lampor, i en klassisk trappkoppling. Det kan du kolla om du orkar leta trådar.
  Kollade du med strömbrytarna i alla lägen när du mätte på 230V-sidan i transformatorn? Det borde funka med att mäta, ändra läge på ena brytaren och mäta igen för att vara säker på om du får fram ström eller inte. Om det inte fungerar är det nog dags för elektrikern att komma och ta en titt.
  Beroende på hur bekväm du är med el kan du också koppla loss transformatorn och koppla in den med en vanlig apparatsladd i ett vägguttag för att se om det kommer ut 12V ur den. Det ser ut att vara vanliga skruvplintar så det är busenkelt att koppla loss den från väggen. Se till att isolera ändarna på den matande kabeln bara. Jag rekommenderar nästan uteslutande Wago222 till oss hempulare då den är svår att koppla fel med.
  Apparatsladd hittar du på Kjelle eller Clabbe, ta en med europropp eftersom din trafo ändå är dubbelisolerad.
   
 11. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Jo, berätta förresten historien om trafon, jag är nyfiken ;)
   
 12. N
  Medlem Nivå 4
  Jodå, provade alla kombinationer på strömbrytarna.
  Du hade nog rätt. Har monterat ned transformatorn och anslutit den till ett vägguttag. 230 V in, ingen ström ut. Köper en ny transformator och provar att ansluta den.
   
  • Laddar…
 13. N
  Medlem Nivå 4
  Hittar exakt samma trafo (QLT T60K) på www.pollin.de för 50 SEK + frakt 100 SEK.

  230 V in
  11,5 V ut

  Utseende är ju egalt. Vem säljer en trafo med samma spec i Sverige? Så sparar jag en vecka.
   
 14. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
 15. N
  Medlem Nivå 4
  Så var det löst! Tack för all hjälp :)

  Jag passade på att byta till LED-lampor när jag ändå var i farten. Därmed behövdes det en transformator med lägre effekt.

  Dessutom klantade jag till det när jag letade efter transfortaorn bakom strömbrytaren och rådae förtöra denna. Därför fungerade inte trappkopplingen. Det var en bekant som klurade ut det till slut.

  Men nu sitter det 5 st 1W LED-lampor och drar otroliga 5 W. Och frågan är om inte det ljuset ändå är starkare än de gamla 10 W halogen-lamporna. Jag får sätta in en starkare plastbit som avskärmning.

  LED-lamporna kostade 79 kronor, så elmässigt tar det en stund att gå runt. Däremot håller de enligt anvisningarna i 30 000 timmar. Så jag slipper slösa tid på lampbyte de närmaste tio åren.

  Nu ska jag ta mig an utebelysningen :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bild(5).JPG
   
  • Laddar…