Elförbrukning fritidshus vinter

10k läst  12 svar

 1. D
  Medlem Nivå 1
  Ni som har fritidshus med vattenburen elvärme - hur stor är er elförbrukning under vintern när det står tomt?

  Försöker hitta några siffror på vad som kan vara "rimlig" förbrukning. (om det är möjligt)

  Vad jag är ute efter är just vintermånaderna, inte totala årsförbrukningen. Typ; jan XX kWh, feb XX kWh, samt ytan som ska värmas upp.

  Tack på förhand.
   
 2. joflopp
  Medlem Nivå 11
  Om du vill ha lämpliga värden att jämföra med behöver man veta var i landet stugan ligger, vilken temperatur du vill ha under vintermånaderna samt hur välisolerad stugan är.

  Själv har jag haft på tok för dålig koll på elförbrukningen...
   
 3. klaskarlsson
  Medlem · Nivå 12
  Min totalförbrukning för hela året var ca 3500-4000kwh - du ville ju inte veta det - men säg att ca halva var vinter ca..

  Då hade jag 6gr mesta dels utom ca 6-8 tillfällen då vi var där under en helg - då med 20 grader inomhus.

  Stugan ligger i dalarna...

  Din rimliga förbrukning borde nog vara mellan 0 - 20000 kwh - eller hur långt är ett snöre ;)
  Det beror ju helt på storlek, isolering, värme, vart den ligger osv
  Säg ngnstans mellan 1000 - 10000 kwh om du inte helt kallställer utan har en låg vilovärme, har en rimlig isolering -men inte supertjock, på en rimligt stor stuga i mellansverige...

  /K
   
 4. C
  Medlem · Nivå 10
  Bara som en jämförelse. Jag har 67 m2 i Bergslagen och håller strax över nollan + värmekabel för inkommande vatten. Jag har ej vattenburen värme. Huset är "normaldåligt" isolerat, men totalförbrukningen landar ändå på bara 3500 kWh/år och så har jag haft i ett flertal år nu. klaskarlssons gissning på upp till 10000 kWh/år låter rimlig, men du får allt speca dina förhållanden bättre som plats, byggarea, boarea, hustyp, ung isolering osv. Betänk att en cirkpump för radiatorvattnet drar ca 900 kWh/år bara den (vid antagen effekt på 100 Watt).
   
 5. J
  Medlem Nivå 1
  Jag har lite samma funderingar, alltså hur mycket el som kommer förbrukas i vårt fritidshus under våren, och det var intressant att läsa ditt inlägg ClasseClas. De flesta cirkulationspumpar är väl dessutom på 200W, eller? Hur är det med dessa, går de hela tiden? Och går de alltid på full effekt?
   
 6. Nusnäs
  Medlem Nivå 5
  Det av mina timmerhus som jag kör på "full" värme hela året förbrukar c:a 10.000 kwh för hela året, skulle tro att ungefär hälften går åt under vintermånaderna, huset är 75 kvm och ganska väl isolerat.
   
 7. C
  Medlem · Nivå 10
  De flesta cirkpumpar har en 3-lägesbrytare som ger 3 olika flöden. Effekten ligger typiskt kring 30-35W i läge 1, 60-70W i läge 2 och 90-105W i läge 3. Pumpen går kontinuerligt och det är inte att rekommendera att stoppa pumpen i onödan för då kan den rosta, korrodera eller ärga ihop och då startar den inte alls efteråt.

  Det finns även nyare cirkpumpar som drar betydligt mindre och som jobbar dynamiskt snarare än i fasta effektlägen. Kruxet är att de är riktigt dyra så payoffen sticker iväg ordentligt jämfört med en traditionell cirkpump.

  Om jag hade vattenburet i min stuga så skulle jag spetsa cirkvattnet med glykol el. motsvarande. Ett längre strömavbrott på vintern eller ett cirkpumpshaveri är ju inte att leka med precis speciellt om man inte är där på några månader efter haveriet...
   
 8. J
  Medlem Nivå 1
  OK, bra info! I vårt fall tänkte vi lägga oss på 5-10 grader på vintern när vi inte är där, vilket kommer vara 90% av tiden oktober till april. Har inte bestämt exakt gradtal. Hela vårt bottenplan (ca 100 kvadrat) kommer att ha vattenburen golvvärme som får stå för värmen under vintern när vi inte är där. Klarar vi att dra runt detta på 35 W i cirkulationspumpen?
   
 9. D
  Medlem Nivå 1
  Här kommer lite uppgifter;
  1-plan 100 kvm + 70 kvm biyta, källare, oinredd kallvind. sågspånsisolering. Nya fönster. Västerbottens inland. Vattenburen elvärme.
   
 10. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Nå, effekten på cirkulationspumpen påverkas väl inte av vattentemperaturen.

  Så elda på, och du skall nog få varmt!
   
 11. B
  Medlem Nivå 11
  Hej,

  Väcker en gammal tråd.

  Vad är lämplig temp att ha under vintern i en isolerad stuga med fuktspärr?

  Mvh
   
 12. klaskarlsson
  Medlem · Nivå 12
  Det jag har hört är har man fuktspärr så bör man ligga på minst 10-15 grader för att undvika risken att varm fuktig utomhusluft kondenserar på plasten i isoleringen.
  Sen är väl vintern inte det farliga, utan våren och ev hösten, då fuktig utomhusluft kan vara varmare än inne periodvis, och därmed kondensera på fel sida plasten...

  /k
   
 13. S
  Medlem Nivå 3
  För sp nämnde jag utan fuktspärr men de påvisade trots det 10 grader ..men men de kanske missuppfattade att det var ett fritidshus med ångbroms i stället
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: