Elfel i köket

717 läst  16 svar

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Vi har haft strömavbrott flera ggr och det har visat sig vara relaterat till överbelastning i köket. Nu sist löste det ur två ggr på kort tid(slog även ut bredbandsroutern) och nu är det två urtag i köket som inte fungerar, varför vi dragit skarv till andra urtag. Någon som har en idé vad det är för fel och hur mycket det kan tänkas kosta att få det fixat? Bostadsrätt.
   
 2. L
  Medlem · Nivå 13
  Kolla alla säkringar. Även huvudsäkringarna. Om de är hela så behöver ni en elektriker. Kostnad är omöjlig att uppskatta utan att veta vad som är fel
   
 3. A
  Medlem Nivå 1
  Just vad jag trodde...
   
 4. L
  Medlem · Nivå 13
  Räkna med ett par tusingar för felsökning iaf, sen får resultatet utvisa vad som har hänt. Är alla säkringar hela, så känns det som glappkontakt och det är inte bra.. Jag skulle nog slå av / skruva ur aktuell säkring så länge.
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Men som sagt huvudsäkringarna är bästa tipset. Det är mycket mer sannolikt än att du har fått ett rent fel.
   
 6. A
  Medlem · Nivå 17
  När händer det? Har man bytt från spis med plattor/häll och ugn, till separat häll och ugn?
   
 7. A
  Medlem Nivå 1
  Fastighetsskötaren får titta på det. Huvudsäkringar, är det de som är i källaren eller är det de första tre på centralen?
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Om du bor i lägenhet, så sitter huvudsäkringarna ofta inte i lägenheten, men det varierar. De sitter vid elmätaren (oftast). Så har du elmätaren i lägenheten, så har du troligen huvudsäkringar där.

  Om detta är en lägenhet, så är också en relevant fråga om du har trefas matning till lägenheten? Om du har det så har du 3 huvudsäkringar. Och om en av dem löser ut så påverkar det ofta mer än en av säkringarna i din central.

  Men om du har enfas matning (vanligt i lite äldre lägenheter) så skulle allt i lägenheten bli strömlöst när huvudsäkringen löser ut.

  Berätta gärna lite mer om vad som har löst ut säkringen för dig. Har det samband med någon förändring, typ. installation av en ny häll eller spis?
   
 9. A
  Medlem Nivå 1
  Lgh är byggd -82 och ja det är trefas.Vi bytte kök för nåt år sen och installerade jordfelsbrytare i samband med det. Både nu och tidigare har det hänt att proppen gått till köket när vissa maskiner använts samtidigt. I fredags löste det ut när mikron användes. I söndags samma sak. Elektrikern sa att det inte var säkringarna utan han slog tillbaka jordefelsbrytaren o sa att det är fel inne i väggen i köket.
   
 10. A
  Medlem · Nivå 17
  Vad blev svaret på denna "Har man bytt från spis med plattor/häll och ugn, till separat häll och ugn?"
  Kan vara lite lurigt här om man inte gjort om elinstallation riktigt då det ofta blir från trefas 400V till flera 230V matningar.
   
 11. A
  Medlem Nivå 1
  Nej, vi bytte bara till en nyare spis med häll och ugn, ingen förändring på dess matning.
   
 12. H
  Moderator · Nivå 25
  Men vänta lite nu. han slog på jordfelsbrytaren. Är det alltså jordfelsbrytaren som löser ut?

  I så fall måste du få dit en elektriker som kan felsöka.

  Om jordfelsbrytaren löser ut, så har du någonstans en överledning till jord. Jordfelsbrytaren fungerar så att den mäter hela tiden att det kommer tillbaka lika mycket ström som det går in till lägenheten. Om det uppstår ett "svinn" på mer än 30 milliAmpere så löser den ut och bryter allt. Den ström som "saknas" skulle exempelvis kunna bero på överledning till höljet på någon apparat som du håller i, och strömmen går då igenom dig mot något jordat som diskbänken. I den situationen räddar jordfelsbrytaren liv.

  Men om du har ett fel i någon apparat eller i någon elledning, så kan det gå ström direkt till jord. Ex, så är din spishäll/spis jordad, så om det blir fel där så leds strömmen via höljet direkt till jord, vilket då också uppfattas som fel av jordfelsbrytaren som löser ut.
   
 13. H
  Moderator · Nivå 25
  Säkringen som löser ut, går den till hällen/ugnen? Eller är det helt andra saker i köket som påverkas?
   
 14. A
  Medlem Nivå 1
  Den löser oftast när man kör micro, brödrost o annan småel samtidigt. Men jag har beställt felsökning.
   
 15. H
  Moderator · Nivå 25
  OK, om vi pratar om säkring, inte jordfelsbrytare. Om du kör micro och brödrost samtidigt på samma säkring, så är det fullt normalt att säkringen löser ut. Med lite tur kan den klara sig eftersom överlasten inte pågår så länge.

  Till ett vanligt uttag har du normaltr en 10A säkring. Degt betyderr att du kan driva 2300W (10 x 230V). En micro drar normalt drygt 1000w En brödrost ligger oftast på minst 1000 w. Har du en kaffebryggare igång så är det något liknande.

  Skulle du dessutom ha en diskmaskin på samam säkring, så drar den oftast 1500 - 2 000w.

  I många fall kan det klara sig med en del överlast, säkringen kan tåla rätt stor överlast i bortåt en timme. Diskmaskinen drar bara så mycket i 10 - 15 minuter medan den värmer vatten. En mikro brukar ju bara vara igång några minuter, bröd rostar man på 4 - 5 minuters osv.

  Vid köksbygge brukar man rekommendera att en diskmaskin skall gå på en egen 10A säkring, mikron skall gå på en egen 10A säkring. spis- häll osv. skall gå på egna säkringar. Sedan är det alltid bra att försöka se till att ha "allmän" uttagen i köket uppdelade på minst två säkringar, just för att inte få konflikt mellan kaffebryggare, vattenkokare, brödrost. Däremot kan man gärna ha belysningen på samma säkring som något av uttagen, belysning drar försumbart med ström.

  I praktiken vid en ombyggnad får man dock ofta kompromissa, det kan vara svårt att få fram så många elrör till köket.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: