Byggahus.se

Elektriska skrönor och myter

 1. S
  Medlem Nivå 8
  även i handboken skriver man

  1.2.3 Auktorisationen gäller för personer – inte för företag Alla personer som utför elinstallationsarbete måste antingen ha en auktorisation som elinstallatör eller ingå i ett företags egenkontrollprogram. Det innebär att det bara är auktoriserade elinstallatörer som får utföra elinstallationsarbete privat, alltså sådana arbeten där den som utför arbetet inte gör det på uppdrag av ett elinstallationsföretag

  dvs - har man auktorisation är det är ok att utföra arbeten hos vem som helst i egenskap av privatperson (dvs antingen som kompis för ett flak bira, eller som frilans varvid den som betalar gör en förenklad arbetsgivardeklaration och betalar in arbetsgivaravgift och preliminärskatt.
  (man har tom en tydlig definition av "privat", och det handlar inte om att göra installationer hemma i sitt eget hem)
   
  • Laddar…
 2. E
  Medlem Nivå 7
  Stämmer bra. Vårt hus är från 40-talet och mycket riktigt sitter strömbrytarna på utsidan till iallafall ena badrummet. Det andra badrummet är nygjort för några år sedan så då gjorde dom nog om.

  Alltid lika kul när barnen går och släcker när man sitter och björnar..
   
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Jasså, är det därför det svartnar för ögonen...
   
 4. NetNut
  Medlem · Nivå 10
  Det går inte att tolka vad ritningen föreställer förutom att längderna på de grova cylinderformade objekten är 10 meter och det sedan är det 1 mm avstånd mellan dem där ett smalt objekt är ritat.

  Ser varken ut som kabel eller vattenrör enligt min uppfattning.
   
 5. M
  Husägare · Nivå 10
  Du har helt rätt. Det ser ut som blyertskludd av någon vars sämsta skolämne var Bild ;)

  Tydligen var det helt off-topic och inte relevant för ledningsdimensionering men det jag försökte visa var bara att vatten och el fungerar helt annorlunda. Om man har en grov vattenledning och ersätter en liten, liten bit av den med en väldigt mycket tunnare ledning så kommer det paja flödet i hela ledningen. Om man har en grov elledning och ersätter en liten, liten bit av den med en mycket tunnare ledning så kan det fortfarande fungera utmärkt.
   
 6. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Det var bara din överdrivna area-minskning som var off-topic. :)
  (Eller mer "ej relevant" än offtopic ...)

  I rent tekniskt perspektiv har du helt rätt, men i både praktiken och teorin tar vi inte ner en ledning så kraftigt i area. :cool:
   
 7. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  • Laddar…
 8. G
  Medlem · Nivå 7
  Inte avsiktligt men en flerkardelig kabel som är på väg att gå av eller är felaktigt fastklämd eller -skruvad kan uppvisa liknande förhållanden mellan längd och ledararea.
   
 9. Pen
  Medlem · Nivå 9
  ... eller en Diazedsäkring.
   
 10. blackarrow
  Elektroniktokig · Nivå 15
  Som smältsäkring är konstruktionen heller inte så lyckad då den tunna ledaren är så kort och får mycket bra värmeavledning mot de mycket grövre ledarna. Skulle den brinna av så kanske det skapas en lite smälta och ljusbåge som svetsar ihop båda ledarna då de sitter så nära.:surprised:

  Angående vatten så gick min första tanke till en arbetskamrat som monterade in en bricka mellan slang och duschhandtag för att strypa flödet. Visst var han ekonomisk, men jag tror hålet var lite större än 1 mm:oops: