Byggahus.se

Elektriker tog 9000:- för ett 1800:- proppskåp, rimligt?

 1. 5
  Medlem · 40 inlägg

  51:an

  Medlem
  Jag ser att du bor i Östergötland. Lite långt att åka för en skåning. Annars hade jag gärna hjälpt dig och med prissättning på material, enligt det jag nämnde i mitt inlägg. Timpris 460:- + moms och självklart ROT-avdrag om du så önskar
   
 2. E
  Medlem · 5 656 inlägg
  Restid är extra. :D
   
 3. U
  Medlem · Skåne · 2 171 inlägg

  Uffe A

  Medlem
  Det hade blivit till en intressant tråd här på forumet :cool:
   
 4. 5
  Medlem · 40 inlägg

  51:an

  Medlem
  Det hade säkert skapats många hundra inlägg och avhandlingar om det
   
 5. A
  Medlem · 232 inlägg

  ati

  Medlem
  Hantverkaren tar betalt för servicebilen som om dom körde en Tesla. Capiche? Om inte så är du nog hantverkare själv.
   
 6. B
  Bannad · Stockholm · 3 061 inlägg

  Byggdjuret

  Bannad
  Men nu svarar du inte på frågan. Nu är jag hantverkare själv och den sista bil jag skulle köpa är en Tesla. Jag vill nämligen få plats med mina verktyg. Så jag är kanske ett utdöende släkte av hantverkare som vill ha en praktisk bil.
  Skulle du köpa en Porsche som enda bil om du hade familj?
  Varför detta hat mot hantverkare? Du jobbar gratis va? För inte tar du betalt för att du är på ditt arbete varje dag? Inte vill du ha mer lön när det är dags för den årliga valsen?

  En hantverkare har utgifter som han måste ta betalt för. Din arbetsgivare har utgifter som han måste ta betalt för. Så även om du åker omkring till kunderna och tror att man inte tar betalt för det så har man lite dålig koll på hur det fungerar. Jag är ledsen, men din arbetsgivare tar betalt utav kunderna för att tjäna pengar. Han eller hon kommer att ta betalt för arbetsbilen, tro mig.
  En hantverkare är mer transparant och berättar vad han tar betalt för och hur mycket. Frågan är om hantverkaren egentligen är så mycket än din arbetsgivare?
  Ja det finns dyra hantverkare som tar onödigt mycket betalt. Vet du vad? Det finns andra företag som tar väldigt bra betalt. Vad är skillnaden egentligen? Du behöver inte anlita den elektrikern som är väldans dyr. På samma sätt som man undviker den dyra butiken.
  Sen kan jag nog tycka att man som hantverkare borde höja timpriset lite mer för att stryka milersättningen. Det som inte syns känns inte.

  Själv är jag allergisk emot när en läkare eller veterinär tar betalt för receptet. Lägg in det i avgiften direkt istället. Höj kostnaden med lagom mycket istället. Även det innebär att mitt besök där jag inte behöver ett recept skulle bli dyrare.
  Där är någonting man kan bråka om. Receptarvode... Ofta skriver de ut receptet medans de pratar med en. Så det är inget super arbete som man lägger ner i själva receptskrivandet. Kunskapen tar du betalt för i det vanliga arvodet. Så läkaren får betalt för de kunskap han eller hon har. Receptet är som jag ser det en del av behandlingen. Jag pratar inte om man bara ska ett recept. Det är en helt annan sak. Där arvodet är vettigt
  Så nu bråkar vi om skäliga eller oskäliga receptarvoden.
   
  • Laddar…
 7. L
  Med lem · Dalarna · 252 inlägg

  Lövborgen

  Med lem
  Jag har då aldrig hör talas om att hantverkare hugger upp sig. Men det kan förklara bristen på hantverkare om det är vanligt att dom hugger upp sig. Då dör dom ju.
   
 8. Ö
  Medlem · västra götalalnd · 36 inlägg

  Örjan Johansson

  Medlem
  Det var bara en hypotetisk fråga, jag har egna Polska elektriker som vi hyr ut... 450+m. Alldeles för dyrt... Så husera du här i lugn och ro...
   
 9. E
  Medlem · 5 656 inlägg
  Kom inte här och säg att Mikael_L är för dyr, det är tvättäkta kvalitet som utlovas för den slanten. Och har din polske elektriker bra pensionsavtal, skattar friskt och får en avtalseblig peng i fickan på vägen hem?
   
 10. Nissens
  Garagebyggare · 4 004 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Alltså, alla hantverkare och de flesta företag har en enda inkomstkälla.

  Sina kunder.

  Om man är ett seriöst företag som betalar sina anställda en vettig lön inklusive pension etc. Samt sköter arbetsmiljö o annat enligt det system vi har i Sverige så hamnar man på en viss prisnivå.
  Att det finns snedseglare som inte sköter detta och då får ner priserna är ett sabotage mot den modell vi har kan man säga. Har man förmågan att se det så är valet av hantverkare lätt.
   
 11. A
  Medlem · 232 inlägg

  ati

  Medlem
  Du kör Caddy men fakturerar som om du körde en G-Wagon då, bättre analogi? ;)

  Hat och hat, skulle snarare kalla det förakt mot skumraskbeteende. När du läser rubriken på tråden och inser att det är vardagsmat för den gemene husägaren. Ingen gillar att bli blåst helt enkelt. Ta det inte personligt :heart:

  Jag fakturerar varken för servicebil eller restid, det kompenseras givetvis genom ett högre timarvode. Enkelt och tydligt för alla parter.

  Tycker du hantverkare är transparenta i prissättningen trots att det är praxis att ha orimligt höga påslag på materialet? Det är raka motsatsen till transparens.

  Hade hantverkaren varit lika bra på att berätta vad och hur mycket han kommer ta betalt i offerten så hade detta varit en icke-fråga, då hade man kunnat välja bort skumrasket. Nu är tyvärr sällan fallet så. Man får vara glad om man ens kan få en siffra mellan tummen och pekfingret...
   
 12. B
  Medlem · 186 inlägg

  Boggi

  Medlem
  Du skriver att ”Restid är extra” – och jag läser det som en extra ersättning utöver en eventuellt ordinarie ersättning – men det är inte min uppfattning. Rätta mig om jag har uppfattat dig fel.

  Restidsersättning blir ju bara aktuellt vid tjänsteresor – samtidigt som det är ganska populärt att se till att man har mer än 5 mil till kunden, för då kan det också falla ut ett dagtraktamente etc.

  Men genom att arbetsgivaren vill ha sin personal på plats när ordinarie arbetstid börjar respektive slutar, kan en restidsersättning bli aktuell – då resan föregår utanför ordinarie arbetstid.

  Sedan är det också så att RUT- och ROT-jobb även kan bli aktuella inom hela EU – varför resor kan bli aktuellt till alla EU-länder – varvid det också rimligen skall utgå en restidsersättning.

  I de avtal jag normalt upprättar, bestäms restidsersättningen per timme av aktuell eller beräknad månadslön/240 exklusive moms. Jag brukar skriva:

  I samband med beordrad tjänsteresa tillämpas restidsersättning, traktamente och resekostnadsersättning enligt följande:

  Inom Sverige:
  Restidsersättning per timme är månadslön/240 kr exklusive moms.
  Denna restidsersättning skall utgå med följande begränsningar:
  - Vardagar (måndag 06.00 - fredag 18.00) högst 6 timmar/kalenderdygn.
  - All annan tid för verkligt antal timmar som resan varat.
  - Verklig restid avrundas nedåt till närmast full halvtimme.

  Vid utlandsresa:
  Restidsersättning per timme är samma som inom Sverige ovan.
  Denna restidsersättning skall utgå med följande begränsningar:
  - Högst 6 timmar/kalenderdygn.
  - Verklig restid avrundas nedåt till närmast full halvtimme.

  Traktamenten
  Om ej annat överenskommit tillämpas RSV:s traktamenten för Sverige respektive aktuellt land. Beräkning av antal traktamenten etc. skall också följa RSV:s principer.

  Övriga resekostnader
  • Övriga faktiska resekostnader ersätts mot kvitto på utlägg.

  Då det ibland kan finnas ”säkerhetsrelaterade problem i närområdet” (bestäms vid resor i utlandet som regel av det Svenska Utrikesdepartementet – UD, respektive den svenska säkerhetspolisen vid uppdrag i Sverige) kan en resa till eller vistelse på resmålet omöjliggöras. Oavsett om planerade aktiviteter därför kunnat genomföras fullt ut eller ej, skall faktiska uppstådda reskostnader och andra utlägg – inklusive traktamentesersättningar – faktureras fullt ut.

  Restidsersättning är ingen arbetstid – och kan därför inte ingå i basen för RUT- och ROT-arbeten, inte heller traktamenten eller andra resekostnader - är min uppfattning.
   
 13. E
  Medlem · 5 656 inlägg
  Jaja, berätta detta för busschaufförerna.

  Du kan ju även titta på respektive kollektivavtal vad som regleras arbetare-arbetsgivare samt skatteverket.se vad som gäller vid ROT.

  Detta med att restid inte kan vara grundande för traktamente visste jag inte.

  För fanns förartid - den som körde bilen samt restid - den som åkte med. Av rättviseskäl kunde vissa dela denna 50/50 då det kanske inte alltid ansågs mycket mer betungande att köra än sitta vid sidan av.

  För några år sedan kom uppfattningen inom vissa branscher att förartid inte längre var arbetstid. Detta är såklart till fördel för arbetsgivare då det är reglerat hur mycket som får jobbas under vissa perioder.

  Men det du skriver har föga att göra med vad kunden kan faktureras för, egentligen mest relevant ur ROT-aspekt.

  De avtal du upprättar är inget jag känner igen och att avrunda arbetstid nedåt låter snarast som stöld från sina anställda, är detta förhandlat? Samt hur kan någon förvänta sina anställda agera ärligt med sådana skrivelser.
   
  Redigerat 9 mar 23:37
 14. B
  Bannad · Stockholm · 3 061 inlägg

  Byggdjuret

  Bannad
  Du missar så mycket i dina analogier.
  För att det skall fungera måste då den som har en dyrare bil ha en högre ersättning. Vad är enligt dig rätt ersättning för bilen?

  Antingen gömmer man sina påslag i timarvodet eller så lägger man det utanför
  Pengarna måste in oavsett så vilket som är rätt är upp till betraktaren.
  Extrema priser? Förekommer överallt.
  Men varför frågar du inte hantverkaren om hans priser innan? Det är väl inga som hindrar dig.

  Men jag är med dig. Hantverkare som skinnar folk är ingen som gillar.
   
 15. C
  Husägare · Västra Götaland · 2 487 inlägg

  crazytok

  Husägare
  Många inlägg!! Har vi fått något svar om hur det gick till slut?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.