Byggahus.se

Elektriker tog 9000:- för ett 1800:- proppskåp, rimligt?

 1. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 4 032 inlägg

  richardtenggren

  Självbyggare
  Antingen var jag otydlig eller är läsförståelsen låg, jag menar att det är omotiverat låg prisskillnad för att välja skräp före kvalitet! Jari skrev att det var en stor prisskillnad vilket jag motbevisade?
   
 2. B
  Medlem · 186 inlägg

  Boggi

  Medlem
  Jag ifrågasatte inte ditt statment – jag ifrågasatte Jaris. Men er kombination var en bra utgångspunkt för ett klargörande från min sida, som tidigare varit otydligt på tråden. Ursäkta om jag råkade trampa dig på tårna – det skall jag undvika framgent.
   
 3. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 4 032 inlägg

  richardtenggren

  Självbyggare
  Såg mest ut som du citerade mig bara, men tårna är oskadda så ingen fara ;)
   
  Redigerat 5 mar 19:10
  • Laddar…
 4. P
  Husägare · 3 120 inlägg

  Pin

  Husägare
  Vem är brottslingen, elektrikern eller fastighetsägaren?
   
 5. T
  Husägare · 184 inlägg

  Tohan

  Husägare
  Står på dig att du vill ha ett skåp 8 till 9 tusen så få de va.. Ring och ber de sätt upp ett skåp som kosta där emellan.. Inte 1800kr
  Jag installerade ventilationfläkt i badrummet.. Frågade vad ventilationfläkt skulle kosta.. 1400kr sa de sen fick jag faktura för 2500kr ventilationfläkt.. Då fick sänka till 1400kr som man kom överens
   
 6. N
  Medlem · 23 inlägg
  Det är intressant att läsa vad hantverkare tycker är rimligt! Jag har gissningsvis mer år på högskola än hela din familj och räddar liv åtminstone varje vecka. Jag jobbar obekväma tider, inte sällan 13 timmar i sträck utan rast. Jag förväntas ställa upp på julafton eller nyår, var tredje helg etc. Trots detta tjänar jag 7 år efter läkarexamen i realiteten sämre än vad en elektriker/snickare/vvs:are gör. Och då ska vi inte tala om hur det är för sköterskor. Civilingenjörer gissar jag går in på under 30 på Volvo och löneutvecklingen är inte imponerande. Folk ska kunna leva på sitt jobb oavsett vilken bransch det gäller, men byggbranschen (och en hel del andra branscher med) är i akut behov av ett stålbad.
   
 7. Silver78
  Självbyggare · 2 047 inlägg

  Silver78

  Självbyggare
  Nu var det tag sedan. Men när jag jobbade som röris för lite mer för lite mer än ett decennium sedan så hade i alla fall jag ingen lön jag kunde skryta med. Det som gjorde att man kunde få lite mer i plånboken vid månadens slut var ackorden och dessa var alltid synonymt med stora jobb. Hur det ser ut nu har jag ingen aning om då jag inte kvar i branchen. Men jag misstänker att ackorden finns kvar. Känner dock en egenföretagare inom vvs. Ibland har han häcken full med jobb och kan dra in 180000 kr på en månad. Men sen finns dom månader han bara kommer upp 20% av det beloppet och det ska täcka alla omkostnader.
   
 8. P
  Medlem · 5 505 inlägg

  pmd

  Medlem
  Eftersom det inte är dina "kunder" som betalar dig för att du räddar livet på dem, så är jämförelsen med en hantverkare något vansklig. Jag förespråkar inte ett system där du ska fakturera dina patienter verklig kostnad + ett påslag så att du även får en inkomst. Samhället blir inte nödvändigtvis bättre med ett sådant system, men om vi ska ha en offentligt finansierad sjukvård så måste vi gå den politiska vägen för att höja lönerna för sjukvårdspersonal. Det är inte hantverkarnas fel att sjuksköterskor har dåligt betalt.

  Byggbranschen är å andra sidan en bransch som passar för en marknad, men den har andra problem än att någon annan än kunden är den som betalar. En viss överreglering kan man nog säga finns där.
   
  Redigerat 6 mar 00:44
  • Laddar…
 9. B
  Medlem · 186 inlägg

  Boggi

  Medlem
  Med all respekt så tror jag du fått fel uppfattning om ”elektrikers/snickares/vvs:ares” löner etc. Av den timtaxa som du ser skymta förbi på den här tråden på kanske mellan 700-800 kr – tillfaller typiskt kanske ca ⅓-del yrkesmannen i form av en bruttolön, det betyder ca 250 kr i timmen eller runt 40000 kr i månaden. Jag har nära vänner som är läkare och jag har på goda grunder fått uppfattningen att de ligger betydligt högre än så - men det kan ju naturligtvis variera i olika delar av landet.

  De yrkesmän vi talar om har sannolikt inte så lång utbildning som du har – men uppriktigt sagt stör det mig att du tar dig friheten att ”gissa” att ”du har mer år på högskola än hela yrkesmannens familj”. Du har inte en susning om hur länge ”hela yrkesmannens familj” har studerat och vad de har för utbildning.

  Men en sak är klar, deras utbildning och arbete räddar också liv, direkt och indirekt – och de ser till att ni högt kvalificerade personer har en fungerande arbetsplats att gå till – att det finns en markservice. Ofta grundläggs de stora stjärnornas lyskraft genom ett idogt och väl utfört arbete av personal i kanske något mindre glamorösa funktioner – men utan dessa fungerar ofta ingenting.

  Men det är knappast yrkesmannen som skär guld med täljknivar – ca 20% av timtaxan efter skatt – som ytterligare direkt reducerar betalningsförmågan genom 20% moms på inköp av livets nödtorft. Är det då företaget som tar så oförskämt bra betalt? Nej, det visade sig, i realiteten är det så att ca 65-70% av timtaxan går direkt eller indirekt till staten i form av skatter och avgifter. De övriga 30-35 %-en går till yrkesmannen och företaget.

  Som jag påpekade i ett tidigare inlägg på tråden – "Världens högsta skatter" är väldigt prisdrivande på både varor och tjänster. Utan att gå in på detaljer skall vi naturligtvis betala våra skatter, men tro mig – det har ett pris. Och hushållningen av våra skattemedel imponerar inte – och inte heller respekten för oss skattebetalare – en grupp som du också tillhör.
  Förlåt att jag tar i lite – men ibland måste man sätta ner foten.
   
 10. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 492 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Varför inte bara vara ärlig? Redovisa timpenning, reseersättning, materialslaget 10-12% på en offert, bifoga faktura på inköpt material. För det är väl timpenningen som är hantverkararnas huvudsakliga inkomst?
   
 11. Nissens
  Garagebyggare · 4 090 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Undrar hur TS förhandlig gått....
   
 12. FredrikR
  Tidsoptimist · Dalarna · 10 772 inlägg

  FredrikR

  Tidsoptimist
  • Laddar…
 13. N
  Medlem · 23 inlägg
  Problemet med en icke - fungerande marknad
  Du behöver driva eget för att kunna tjäna riktigt bra som hantverkare. Fakturerar du 180000 på en månad kan du dra in 20% en månad och fortfarande ha oförskämt bra pengar ut. Vilka enorma kostnader menar du att en rörmokare/elektriker/vvs:are har?

  KPI 2008 var 260,8 och 2020 335,92. Det är en ökning .på ca 29%. Hur har fakturorna stigit sedan dess för hantverkare?

  Jag tror att en sjuksköterska krigat för en ingångslön på 25000kr på ett sjukhus nära mig efter 3 års studier och få har en lön över 30000kr efter 15-20 år. Och då har de inga möjligheter till mer eller mindre tveksamma avdrag och inköp på företaget.
   
  • Laddar…
 14. N
  Medlem · 23 inlägg
  Det finns exempel på såna system och nej, de fungerar inte bättre för samhället som helhet (för läkaren är det möjligen ett bättre system då ev bakslag för samhället vägs upp av att snabbt bli ekonomiskt oberoende).

  Jag håller inte med om att du kan separera frågorna. PPP (dvs, köpkraften) försämras för icke-hantverkare när ersättningen för hantverkstjänster stiger kraftigt. Hade det rört något obskyrt intresse som folk med lätthet kunde låta bli att utnyttja så hade det varit ett mindre problem. Då hade byggbranschen konkat för länge sen.

  Utvecklingen inom byggbranschen är ett känt problem. Inom offentliga upphandlingar har man försökt få in utländska företag för att kunna få ett rimligare pris. Tyvärr har de utländska företagen anpassat sig efter svenska priser snarare än tvärtom.

  Jag håller med om att det för den enskilde hantverkaren kan vara svårt att göra något åt en hel bransch, men att argumentera som du gör är naivt och, skulle jag hävda, omoraliskt. Ska jag suga ut folk för att jag kan? Om ja, så faller hela det samhälleliga kontraktet. Av en del av hantverkarnas kommentarer som yttrat sig ovan blir jag nästan sugen på att jobba för fullständig privatisering av sjukvården för att sedan köpslå med anhöriga innan behandling startas av kritiskt sjuka individer.
   
 15. Exostor
  Renoverare · Västergötland · 643 inlägg

  Exostor

  Renoverare
  Varje månad är det fasta kostnader på ca 20kkr, bil, lokal, sopor, revisor osv...
  Ska man sen få ut 30kkr i lön (20kkr efter skatt) så är det minst 15kkr i arbetsgivaravgifter och pension. Så totalt behöver en hantverkare dra in minst 65kkr i vinst varje månad för att få ut 20kkr i lön.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.