Till syvende och sist är effektbehovet samma oavsett typ av golvvärme. Och egentligen oavsett typ så finns en maxtempertur på golvytan att förhålla sig till som ger en maxeffekt man kan få ut av golvvärmen. Skillnaden är väl den att vattenburen värme maximeras i beräkningar till den golvytetempen och möjlig angiven effekt, ca 65w/m2, genom flöde och framledningstemperatur, alt. till ett givet effektbehov om det är lägre. Så oavsett om du vrider upp termostaten på väggen till t.ex. 30 gr får du inte mer än beräknade 20 (Om allt är korrekt injusterat). Med elgolvvärme spottar man väl ut mer effekt, typ 150w/m2 när väl systemet går. När rätt temp nås slås systemet av. Vrider man dock upp givaren högre än t.ex. 20 gr så ökar naturligtvis kostnad, temp inomhus och man överstiger kanske då även den max temp på golvet som BBR har. Och med tanke på att många vill ha det varmt och gott så brukar risken finnas att kostnad då skenar iväg.
I ditt fall då du redan har vattenburet så är nog GV med vatten det rätta. Värmekälla klarar ju även idag av den ytan redan. Tidigare fanns en tumregel att under 7m2 borde man köra elektrisk GV då man inte kunde få igen investeringen på vattenburet. Idag, med prisökningar, skulle jag tippa på att ytan ligger på ca 10-15m2.
 
N Nacka3 skrev:
Vi tar lite bakgrund först. Bor i sthlm och håller på med en renovering av delar av vårt hus, ca 50m2, som idag värms upp med radiatorer. Under denna del av huset har vi en källare som även den värms upp med radiatorer. Övriga delar av bostaden renoverades på 90-talet och där har vi vattenburen golvvärme.

Vår shuntfördelare (heter det så? där alla rör för respektive rum/slinga kommer in/går ut med ut och returvatten) är full och behöver i så fall ersättas med en större för fler slingor. Det sitter även en ca 30 år gammal cirkulationspump som också kommer behövas bytas ut. Så tyvärr är det inte "bara" att koppla på nya slingor för ett vattenburet system.

Vi har en bergvärmepump som också börjar bli till åren, vet inte om man kan räkna på om dess KW räcker för att värma mer av huset med vattenburet system?

Förövrigt har vi en kamin som vi kan "myselda" i som står i det största rummet på dessa 50m2.

Men frågan är:
- Är det värt att lägga pengarna på att bygga ut/förnya vattenburna golvet eller ska man satsa på elektrisk golvvärme? Elektrisk har en lägre installationskostnad, men en högre driftskostnad. Men jag vet inte hur jag ska räkna riktigt för att få fram "återbetalningstiden" när båda systemen kostat samma? och elen blir troligen inte billigare i framtiden...
Det känns dumsnålt att inte ha vattenburet i ombyggnaden när det finns i övrogt om det inte är förenat med mycket stora problem.. Som att spara några bra brädor när man byter fasad. Överväg en till slingfördelare och pump till istället för att utöka befintlig utrustning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.