Byggahus.se

Eldabutiken levererar kamin som läcker rök - stämmer sin kund i tingsrätten

 1. T
  Medlem · 2 255 inlägg

  Takläggare

  Medlem
  Jag följer bara resultatet , sedan vad parter gör eller säger efter vägen saknar betydelse , finns alltid två sidor på en tvist .
  Vad vi kan bedöma är vad resultatet blev av allt tvistande, här betalar kund fullt pris för kamin efter uppgörelse och förhandling.
   
 2. Nissens
  Medlem · 2 182 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Ja, och kanske ytterligare 350ksek?
   
 3. M
  Medlem · 955 inlägg
  Hmm hur jag än vrider och vänder och läser om detta ärende så hamnar jag på samma ståndpunkt.
  Illa behandling, dålig montering, usel uppföljning, värdelöst agerande emot kund.
  Förstår inte hur man kan sälja en produkt där tillverkaren sedan måste svara på om produkten ska vara missfärgad eller ej, om man ska strunta i installationsanvisningar mm... Det är och var inte Kina grejer detta.. Från Ikea, köpt i byggsats på eBay utan från butik... Och vad jag förstår även med tillköpt installation... Och nä en kamin ska inte läcka dessa mängder om inte kunden är helt uppåt väggarna dålig på att tända i kaminen..
  Men i övrigt så är det vanvettigt..
  Och att en butik agerar så här är illa för märket... Hade jag varit ledande inom märket hade skiten blivit utbytt direkt. Finns saker som heter reklamation...
   
  • Laddar…
 4. T
  Medlem · 2 255 inlägg

  Takläggare

  Medlem
  Tror vi alla tycker detta är en tragisk händelse, den tog tid o kraft ur alla parter.

  Men måste ändå påpeka att Arn har inte sista ordet, Lars Wanneby som är juridiskt ombud för Eldabutiken vill inte gå ut med vad det grundar sig på, men att bestrida Arn har alla rätt o göra, annars har vi fel i vårt samhälle, Arn har inte rätt i alla lägen, inte ens tingsrätten, hovrätten osv,

  Sedan hur den monteras ska Johan skita i , det är inte hans yrke eller kunskap , Elda hade rätt att limma paneler , vilket kan anses som befängt att en kund ska bestämma hur saker ska monteras på ett riktigt sätt, tror ingen går in i hans företag och berättar hur han ska jobba och vilka material han får använda sig av, då är man inne på besserwisser fasoner som kan reta upp vem som helst. Elda hade tydligen fixa till skarvar, bytt luckan, allt enligt Arn . Johan krävde tydligen en ny kamin.
  Arns svar : = De konstaterar vidare att felen inte är av sådan art att han kan kräva en ny kamin eller häva köpet. Istället ska felen avhjälpas kostnadsfritt

  Jag ser många fel från bägge parter, men kan förstå varför det gick som det gick, att tvisten gick upp några nivåer. men vi ska vara glada att kedjan tog tag i saken och ordna upp allt, även om det inte är deras ensak vad den lokale försäljaren gör.
   
 5. B
  Medlem · alingsås · 210 inlägg

  bossebyggarn

  Medlem
  Återigen - nej! Nu gissar eller förutsätter du bara och får det att låta som fakta och sanning.
  Det fungerar inte så att funktionen magiskt försvinner eller kraftigt försämras för att luckan är lite otät. Den fungerar mer som en värmereflekterande sköld, den behöver inte skapa en lufttät kammare. Det är ren okunskap att påstå något sådant. Eldstaden är per definition allt annat än lufttät eftersom man har ett stort luftflöde hela tiden under eldning. Att det är en glipa i luckan har ingen som helst betydelse annat än det rent estetiska och att man får kompensera genom att minska lufttillförseln på annat sätt för att få önskad förbränningstakt. I moderna insatser skippar man ofta till och med helt och hållet det här med tätning eftersom det knappt tillför någon effektivisering samtidigt som det kräver mer underhåll.

  I vilket fall som helst så handlade den ursprungliga frågan inte ens om värme eller förbränningseffektivitet. Hur en otät lucka påverkar förbränningseffektiviteten kan man relativt lätt mäta men eftersom vi pratar om ytterst marginella skillnader så är det helt ointressant. Vad det handlade om var att rök sipprade ut genom den otäta luckan. Och som sagt, sipprar det ut rök så gör man fel eller så är rökkanalen ur funktion, det har ingenting med kaminen att göra.

  Om luckan är otät under fungerande eldning så kommer det givetvis IN luft genom en otät lucka, det kommer inte UT luft (rök). Det är grundlägganded fysik från årskurs 8. Slänger man bara in en rökgranat i en kall kamin så är det självklart att röken kommer ut i den riktning som det grundflöde man råkar ha. Om röken sipprar ut säger det inget annat än att den kalla rökkanalen fungerar som tilluft. Det hade varit betydligt enklare att slå upp instruktionsboken och läsa under "felsökning - om det sipprar ut rök". Sedan gör man som det står för att elda på rätt sätt så upphör problemet.

  Lite märkligt att du är "övertygad om att det finns bevis som talar för ts del" när det enda beviset som finns är det som motsäger detta. Luckan var besiktigad av en expert. Experten sa att det inte var något funnktionellt problem. Det är helt ok om du anser dig veta bättre hur det ska fungera men då ger det ett mer seriöst intryck att presentera faktiska bevis istället för att hänvisa till en allmän känsla om att det borde finnas något som pekar i någon riktning. Man behöver givetvis inte tro på vad jag säger men det är alltså även fysikens grundlagar, tillverkaren samt besiktningsmannen som säger samma sak. Det tycker jag väger tyngre än en känsla av att det borde finnas något som pekar i andra riktningen.
   
 6. J
  Medlem · 33 inlägg

  Jetkokos

  Medlem
  Fast nu rabblar ni upp exakt samma argument som i flera omgångar redan har avhandlats i denna tråd. Den ena sidan lär bevisligen inte kunna övertyga den andra -- och eftersom målet slutade i förlikning så finns det inget behov av det heller.

  Med andra ord så röstar jag på alternativ C. När kommer resultatet?
   
 7. B
  Medlem · alingsås · 210 inlägg

  bossebyggarn

  Medlem
  Själva målet bryr jag mig inte så mycket om men det är knappast första eller sista gången någon missförstått hur kaminer fungerar. Butiker som säljer kaminer lär dagligen få samtal från arga kunder som tycker att det är produktens fel när de får rök i huset. Men det verkar hopplöst att reda ut en så enkel fråga.

  När fysikens lagar helt plötsligt ses som "argument" eller "bara en åsikt" så blir det svårt att komma vidare.

  Att förklara för någon på byggahus att en kaminlucka inte behöver vara tät är som att övertyga någon i Flat earth society att jorden är rund. That's just your opinion brukar de säga.
   
  Redigerat 6 apr 13:55
 8. J
  Medlem · stockholm · 58 inlägg

  johannordin

  Medlem
  Halloj Bosse. Generellt sett skall luckor till braskaminer stänga tätt till skillnad från en öppen spis Designen på denna lucka är att den ska stänga tätt. Det finns tilluft direkt utifrån baktill kaminen som ska ge fritt flöde av luft inuti kaminen. (Ett av de reklamerade felet var att spjället till tilluften inte fungerade bra pga att de monterat cementblocken mot reglaget.) Nu stänger inte luckan tätt och kaminen ger och tar därmed luft från huset, vilket inte är designen på kaminen. Det stämmer som du säger, har jag fönster öppet under eldning så går det att få igång kaminen och röken tar rätt väg, då går det även att elda med luckan öppen som i en öppen spis. Dock när man sedan stänger fönstret (med rökkanalen varm) och det återigen skapas undertryck i huset så kommer det fortfarande in en del i huset, även om mesta delen av rök m.m. går via skortstenen. Det går faktiskt att få denna lucka stängd och hyfsat rak, men det kräver att man håller i glaset, riktar luckan ordentligt, sedan stänger man den med en viss kraft, detta efter att jag hade en annan installatör här på plats som justerade luckan så gott han kunde. Ca varannan gång blir den stängt på det sätt det är tänkt och eldningen kan fungera. Sen när elden väl slocknat får man vara noga med att stänga på det sättet också, annars blir det sotlukt i hela huset.

  I en kommentar ovan nämner du att en expert kontrollerat kaminen och gett sitt godkännande. Flera experter har kontrollerat den. Jag har tre av varandra oberoende experter som i skrift bekräftat att dessa är funktionsfel. Jag har även haft en annan eldabutik på plats som tittat på detta och konstaterat felet men givetvis ville denne inte bekräfta felen i skrift.
  Så 4 som tittat specifikt på dessa problem mot 1 som gjort en generell besiktning (främst då av rökkanalen). Så expertisen bör nog anses överhängande ligga åt andra hållet än du hävdar i din kommentar.
   
 9. J
  Medlem · stockholm · 58 inlägg

  johannordin

  Medlem
  Varför skulle jag skita i hur den monterats? Det var ju hela huvudanledningen till att de vägrade åtgärda felen. Att de limmat fast blocken (skevt dessutom) baktill var anledningen till att de vägrade fixa felen. De visste att det skulle krävas en helt ny kamin för att rätta till felen pga av de inte kunde demonteras utan att bli mer eller mindre förstörda.

  vidare...

  Det är ett fett hål i det svenska systemet. Att en tvist om 60tkr kan rendera kostnader nära en miljon, utan att räkna då på all tid och oro som skapats för mig (och ev. andra sidan om man nu ska vara ödmjuk). Förenklat tvistemål är ju bra, men det borde finnas en eller två nivåer till på det, taket för att ärendet skall anses vara förenklat är alldeles för lågt!
   
 10. M
  Medlem · 955 inlägg
  Som jag skrev tidigare...
  Hade det varit jag som suttit på ledande position inom märket hade skiten blivit utbytt direkt... Det är reklamation så det rinner av det...
   
  • Laddar…
 11. T
  Medlem · 2 255 inlägg

  Takläggare

  Medlem
  Om vi nu ska gå in på hur en besiktning utförs på rätt sätt.

  Sotare ska vrida på köksfläkten på max, han ska även kolla om din torktumlare har direkt frånluft ut och tar luft ifrån huset så ska även den vara på, du hade ett nytt hus, vad du beskriver så har du bara förmodligen frånluft och inte ett FTX system , du har undertryck i huset , vilket förklarar öppet stängt fönster, hur luften i skorstenen vänder och dras in i huset.

  Så ska kamin besiktas, anledningar till detta ,för att du inte ska dra in hälsofarliga luftföroreningar in i huset.

  Men är det kamins fel? att du har undertryck i huset, svar nej. snarare att du inte ska få installera kamin i huset under dessa förutsättningar och ev har sotare gjort fel, men inte leverantör av kamin.
   
 12. T
  Medlem · 2 255 inlägg

  Takläggare

  Medlem
  Anledning till att det inte är du som bestämmer är för att det är tillåtet att limma, sedan för att du valt ShapeStone som omramning, detta val är för just om du ska måla din kamin, då limmar man skarvar så dessa inte spricker på samma sätt. ut över detta klagar du på glasfiber armeringen lyser igenom, vilket den även gör på många reklamfilmer dom har om Monaco kamin , du har krav på ett perfekt resultat på rå material som är framtagen för att den ska täck målas. du har gjort ett eget val ang detta , att du vill ha den rå och omålad , visst kan man göra det valet, fungerar alldeles utmärkt som deras reklamfilmer, men ett perfekt resultat på färgen och ev kalkgenomträngning lämnar dom inte på rå material.

  Det här varför jag inte skrev mer på tråden medans tvisten ännu på gick, tror inte ens jag svara på PM du skicka, jag förstod åt vilket håll tvisten kommer sluta på, enda rådet jag gav var att inte blanda in så många saker i tvisten, det brukar bara resultera i förlikning, eller man lämnar en lucka för motparten att bemöta och vända tvisten.
   
  Redigerat 7 apr 11:45
 13. T
  Medlem · 2 255 inlägg

  Takläggare

  Medlem
  Här hitta jag vad alla Johans experter har missat att göra, i min del av landet är detta krav på att det utförs vid nybyggen och vid installation av en eldstad , klarar man inte undertrycksmätningen får man göra om tills det blir rätt, i mitt fall har jag en kamin med 70cm längd på ved som ryms innanför luckan, för att klara av undertrycket kravet krävdes 160 mm stort tilluftsrör utifrån för hela kamin skulle fungera och bli godkänd.

  Sotaren tände en lite eld i kamin, av flis och lättantändligt material, när elden tagit sig så utfördes mätningen, köksfläkt allt på max, drar kamin åt fel (rök in i huset) så underkänns kaminen, kan inte bara vara vårat sotardistrikt som har dessa krav?( luckan var på glänt där mätaren kände av om kaminen drog åt rätt håll)

  Undertrycksmätning sker genom eldstadens lucka normalt sett med hjälp av en särskild apparat. I displayen får man direkt reda på resultatet och kan också se hur draget påverkas när ex. köksfläkten startas. Läckagemätning utförs för att kontrollera att eldstaden/eldstäderna fungerar som de ska och att de inte påverkas av ex. ventilationssystem i huset.

  Om ventilationen påverkar eldstadens funktion kan en injustering/rengöring av ventilationssystemet behöva utföras. Det kan vara så att tilluft utifrån behöver installeras för att eldstaden ska fungera problemfritt. En undertrycksmätning är en ovärderlig hjälp för fastighetsägaren och besiktningsmannen.
   
 14. B
  Bannad · Stockholm · 3 061 inlägg

  Byggdjuret

  Bannad
  Vad vill du komma fram till?
  Du menar att du vet bättre och vad som gjorts än de 4 sakkunniga som varit på plats
  plats?
  Du anser att ts har fel i hur kaminen ska monteras men du har aldrig varit på plats själv och sett den
  Du har väldigt mycket konstiga åsikter men du själv aldrig varit på plats. Har du läst monteringsanvisning för just en kaminen och årtalet?
   
 15. T
  Medlem · 2 255 inlägg

  Takläggare

  Medlem
  Med tanke på att detta är ett krav i Östersund, så måste kravet komman någonstans ifrån, det är inte så att första sotardistrikt i Östersund är ensamma om att utföra denna test för att eldstaden ska bli godkänd.
  Sotaren nämnde att myresjöhus får ofta problem ,då dom oftast har enbart frånlufts aggregat.
  Jag hade tur som körde FTX med en funktion som ökar tilluften i huset under 30 min , som är just för att tända kamin, med tanke på att Heru har denna funktion redan inbyggd så har dom fått det från någon.

  Ja jag vill hävda att sotaren har gjort en miss hos Johan, han har inte utfört undertrycksmätning, varför vet jag inte, kanske inte ett krav i sthlm , men i Östersund.
  Johans kamin ryker in, orsak är just att han bara har frånluftsaggregat, monterar han en dragförbättrare så är problemet löst.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.