Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Elbolag vill underlätta egen elproduktion

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 3 024 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Från och med årskiftet väljer Mälarenergi Elnät att införa ett mikroproduktionsavtal baserat på nettodebitering. Det är det första elbolaget som erbjuder denna form av avtal ? trots att det strider mot nuvarande skatteregler.

  Du kan läsa artikeln här: Elbolag vill underlätta egen elproduktion
   
 2. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Martin

  Fast om man producerar överskott av el som går ut på nätet och "backar" ens egen elmätare så kommer ju någon annan att använda den strömmen och därmed beskattas den ju eftersom det huset eller industrin får den debiterad?

  Den enda ström som inte blir beskattad är sådan man själv producerar och använder i det egna huset men den går ju aldrig att komma åt med beskattning.

  Sen vad jag har läst så finns det regler inom EU som styr möjligheten till att producera egen ström som avräknas på elmätaren. Det är inte svensk lag som stretar emot utan elbolagen som vägrar installera nettodebiteringsmätare.
   
 3. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Elnisse

  Mälarenergis "nya" påhitt har ju använts sedan elens barndom.
  Koppla in elgeneratorn eller solcellen innaför den egna konsumtionsmätaren så kvittas egen konsumtion mot egen produktion. Överskottet säljer man till en elhandlare. Är man riktigt smart så kopplar man in en separat mätning för elcertifikat så erhåller man det för ALL produktion. Nu kan man snacka goda affärer.
   
 4. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: steppen7

  Det är skillnad på nettomätning och det du säger om att det har gjort sedan elens barndom. Matar man in utan nettomätning så kommer man alltid producera överskott på dagen (om man inte har en väldigt liten anläggning) och alltid konsumera på natten. Med nettomätning kan man tillgodogöra sig betydligt mycket mer av det man producerar. Är det på årsbasis är det en dröm eftersom sommarens elproduktion används till vintern.

  Mätning för elcertifikat kostar oftast mer än det smakar. Man måste upp i runt 5000kWh/år i produktion för att nå break-even.
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.