Byggahus.se

El-buren golvvärme i badrum funkar ej - konflikt med elektrikern

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Undrar lite om någon har haft liknande problem som vi och hur man i sådana fall har gått tillväga. Vi har totalrenoverat ett hus där samma elektriker har fixat all el i hela huset. Han har även installerat el-buren golvvärme i våra badrum. Båda badrummen totalrenoverades varav det ena badrummet ligger i källaren och byggdes från scratch. Efter att ha bott där i några veckor inser vi att golvvärmen i framförallt badrummet på källarplan inte fungerar. Vi har testat att känna hur det känns när det är avstängt, samt på 25-30 grader, men utan skillnad, vi har även haft andra elektriker som tittat och bekräftat att det inte blir varmt. Golvvärmen i det andra badrummet funkar OK, blir inte jättevarmt trots att man har det på ca 28 grader men ändå skönt under fötterna. Kan tillägga att det är klinkers i båda badrummen.

  Vi har påpekat detta för elektrikern som har kommit och tittat, han menar på är att det är isoleringen som inte är ordentlig, samt att det inte finns garantier för att golvvärme i badrum på källarplan funkar. Vi tycker att det låter helt befängt och menar på att han i sådana fall borde informerat oss om att hantverkarna isolerat dåligt innan han installerade golvvärmen. Badrummen är ju lixom färdiga. Alternativen som finns är att vi bryter upp golven och lägger om slingorna alternativt gör avdrag på fakturan för detta då han levererat en produkt och tjänst som inte fungerar alls. Elektrikern vill absolut inte bryta upp våra golv och göra om jobbet då detta kommer att behöva bekostas av honom, så han erbjöd ett prisavdrag. Hela fakturan (allt el-jobb i huset) är på 48 000 kr där 18 000 kr avser "el-material" och 30 000 kr "installation". Han har alltså inte specat vad som berör golvvärmen. Elektrikern vill att vi betalar fakturan och sedan reder ut detta vilket vi absolut inte går med på då en betalning av fakturan = vi accepterar hans jobb. Han hotar med att skicka fakturan till inkasso om vi inte betalar den. Våra frågor är följande :

  1. Är det skäligt att betala fakturan innan detta är utrett?
  2. Är prisavdraget på 10 000 kr skäligt? Vi yrkade på 15 000 kr vilket han inte går med på, han säger " 10 000 kr eller inget" och går absolut inte med på att bryta upp våra golv
  3. Är vi skyldiga att gå med på hans avdrag på 10 000 kr eller kan vi kräva att han gör om jobbet?
  4. Hur går man tillväga för att claima honom och bestrida fakturan? Behöver det ske skriftligt? Kan tillägga att all kommunikation hittills har skett live eller via telefon.
  5. Bör vi ta hem en tredje part (besiktningsman, elektriker etc) som får ner på papper att golvvärmen inte funkar? Skulle det hjälpa på något sätt eller kan man endast gå på den utförande elektrikerns uttalande?

  Sorry för långt inlägg. Supertacksam för svar!!
  /A
   
 2. E
  Medlem · Nivå 20
  Elektrikern ska kontrollmäta och helst fylla i ett mätprotokoll innan slingorna gjuts in.
  Spontat tycker jag att elektrikern får komma med klara besked om värmeslingorna - är dom hela, drar slingorna korrekt effekt innan golvet rivs upp eller prisavdrag börjar diskuteras.
  Full betalning ska inte ske innan det kan konstateras att golvvärmen drar den effekt de är byggda för.
   
 3. F
  Medlem · Nivå 10
  Ni ska absolut inte betala fakturan. Vanligtvis håller man inne med en del av betalningen, en så stor del som man uppskattar att felet är värt/kostar att åtgärda. Men i det här fallet går det ju inte att åtgärda utan att riva ut hela badrummet och göra om allt. Om ni godkänner 15000 i avdrag så säg att det antingen är det eller så får han riva ut och bekosta hela badrummet. Är han ett sånt stolpskott som inte klarar av att leverera en fungerande produkt så får han väl dra det till rätten. Vad skulle han ha att vinna där?

  Se till att bestrida fakturan skriftligt och ta bildbevis på det.
  Men kontrollera först att golvvärmen verkligen är trasig...
   
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Betala så mycket du tycker att ni är skyldig och bestrid resten skriftligt tills vidare så kan inte kronofogden göra nånting.

  Sen håller jag med om att elektrikern borde kunna mäta om golvvärmen fungerar rent elektriskt. Har den rätt motstånd och drar den ström den ska så kan hans teori stämma, men innan det är utrett så är det bar ren spekulation.
   
 5. E
  Medlem · Nivå 6
  Är det elektrikern som anlitat hantverkarna som lagt isoleringen? Om ni anlitat honom separat för att lägga elgolvvärmen kan jag inte se att det skulle vara hans ansvar att se till att ni lagt tillräckligt med isolering. Eller har ni bett honom bedöma vad som behövs givet förutsättningarna?

  Ett bestridande av fakturan bör ju vara skriftlig för att kunna bevisa att den gjorts. Det räcker till exempel med ett mail. Han har inget att komma med genom ett inkassobolag om ni har bestridit fakturan. Får ni påstötning från inkassobolag redogör ni bara till dem att ni bestridit den del av fakturan som detta gäller. Resterande bör ni betala direkt.

  Om ni tänker ta detta till rätten bör ni ju ha ett utlåtande från en besiktningsman. Känns omständligt. Jag hade nog dragit av 15 tkr från fakturan och betalt det, skickat ett bestridande med redogörelse varför och hoppats på att elektrikern inte har energi att ta det vidare för den summa som ni är oense om (skillnaden mellan 15 och 10 tkr).
   
  • Laddar…
 6. U
  Medlem · Nivå 5
  Det är lätt som skrivits ovan att mäta om anläggningen drar rätt ström. Gör den det fungerara golvvärmen men helheten är inte rätt projekterat/byggt. Då ser jag inte att elektrikern inte skall ha fullt betalt.
   
  Redigerat 6 feb 16:30
 7. E
  Medlem Nivå 1
  Betala absolut ingenting. 15000 avdrag för en slinga som ev inte fungerar. Tänk istället på vad det kostar att göra om hela badrummet med kakel och tätskikt. Säkert 100000 kr. Så kommer elektrikern undan med 15000 ska han vara nöjd men ni förlorar ju resten.
  Säg till att han visar foton och garantibevis från läggningen. Finns det och är korrekt ifyllt och inskickat så kan golvvärmetillverkaren stå för en reparation gratis.
  Med vänlig hälsning, niklas, elektriker.
   
 8. H
  Medlem · Nivå 6
  Att inte ha golvvärme i ett badrum är likställt med ett ikke fungerande badrum i mina ögon.
  Han ska få i gång golvvärmen kosta vad det kosta vill för elektriken.
  Troligen får han bekosta ett nytt ytskikt för att få ordning på golvvärmen.
  Ni kommer enbart att bli besviken i längden oavsett vad ni får i avdrag på elfakturan i det långa loppet med kalla golv i badrummet.
   
 9. P
  Husägare · Nivå 7
  Fungerar slingan, men befintlig platta är dålig isolerad ska han ha betalt , om ni inte innan har tagit upp det att de är dåligt isolerat och undrat om det kommer att fungera .
  För om han bara skulle lägga in en värmeslinga på erat befintliga golv han ej vart med att renovera eller bygga, kan ja inte se att det skulle va hans ansvar att kolla hur isolerad eran platta är . Men som sagt kolla om problemet är dålig isolering eller trasig slinga .
   
  Redigerat 6 feb 17:26
 10. E
  Medlem Nivå 1
  Kan ju även vara så att han valt fel typ av slinga för ert golv. Han kanske har lagt en själbegränsande kabel, det funkar inte.
   
 11. E
  Hobbyelektriker · Nivå 9
  1. Golvvärme rekommenderas inte i källare om man inte har isolerad platta under. Dels pga dålig funktion då värmen smiter neråt, dels pga "omvänd fuktvandring".

  2. Det är mycket enkelt att kontrollera om golvvärmen funkar med exempelvis en tångamperemeter.

  3. Vad står det i garantibeviset för värmekablarna? Vilken typ och effekt är det som är lagd? Var är bilderna ifrån förläggningen?
   
 12. tveksamt
  Husägare Nivå 8
  Tror du behöver läsa Ulltands inlägg igen...
   
  • Laddar…
 13. E
  Hobbyelektriker · Nivå 9
  Missade visst ett "inte" där. :D
   
 14. S
  Medlem Nivå 1
  Du sa att du hade haft andra Elektriker som kollat värmen,känns lustigt att inte dom inte kan mäta för att konstatera om slingan är hel och ge effekt??Vem får ett helt hus för 48000kr?
   
 15. A
  Medlem · Nivå 8
  Om elslingan är hel (jag gissar på att den är det) så är det inte elektrikerns fel om du inte har isolerat din platta tillräckligt.

  Att ha golvvärme i källare utan isolering under (eller bristfällig) är bara att elda för kråkorna och ökar risken för fuktproblem (ökat ångtryck).

  Sen vet vi ju fortfarande inte varför det inte blir varmt. Är det fel på slingan eller feldimensionerat så är det en annan sak.