Byggahus.se

Ekparkett, lamell, kortstav

 1. X
  Medlem · 22 inlägg

  xavier

  Medlem
  Hej!

  Bakgrund:
  Vi har en trerummare i ett 1920 tals hus. Undergolven består av brädor i furu i alla golven. I två av rummen + hallen ligger det papp+14mm, stavlimmad (kortstav), ek-lamellparkett i fiskbensmönster.

  Fråga
  Var kan man få tag i liknande golv att lägga själv i det tredje rummet (där det förr fanns en plastmatta på spånskiva)? Jag har hittat massiva kortstavar i trä och laminat i trä och plast. Men verkar inte hitta någon ÅF för lamellparkett i kortstav med not (det finns för 1,2,3-långstav med "click").

  Definition
  lamellparkett verkara vara namnet på golvet som redan finns inlagt. 14 mm tjockt, med ~5 mm slityta i ek + två tväställda lager i enklare träslag.

  Är det någon som har några erfarenher/förslag? Vi vill ha ett golv som ser så likt ut de andra golven som möjligt.

  Mvh.
  Pablo
   
 2. Fasting65
  Medlem · Stockholm, Hägersten · 3 224 inlägg

  Fasting65

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Jag tror tarkett eller någon gjorde experiment med fiskbensmönstrad stavparkett. Problemet var att skarven hamnade mitt i en stav - det blev halvsnyggt för att vara diplomatisk...Vet inte om de finns kvar.

  Har du pengar att leja ut en läggning av lös stavparkett så kör på det. Annars kan du ju lägga själv - det gjorde jag.

  Se: http://www.fasting65.se/byggdagbok/dagboken/dagboken_2004_augusti.html
   
 3. yonna
  Medlem · Österlen · 6 830 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Sååå snyggt du gjorde stavparketten!
   
 4. X
  Medlem · 22 inlägg

  xavier

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Jag såg din sida i början av hösten. Det blev verkligen snyggt! gratulerar! :)

  Jag hade faktiskt tänkt mig att lägga det själv precis som du... nästan. Om jag förstod det rätt så använder du massiva stavar som du spikar fast i golvet. Jag hade tänkt mig samma "lösstav" system, men stavarna skulle inte vara massiva utan av lamelltyp (5 mm slityta) och lägga golvet flytande (som de andra rummen). Anledningen är att
  1. jag vill att golven ska vara så lika de andra rummen som möjligt.
  2. Maxhöjden jag har för att komma i nivå med de andra golven är 14-15mm. Om jag ska spika massiva kortstavar i golvet så har jag förstått att man bör göra det på spån/masonitskiva och inte direkt på bräd/furugolv. detta kommer att bygga på för mycket på höjden eftersom parkettgolven i de andra rummen är lagda flytande på bräd/furugolv med mellanlägg av lumppapp.

  /Pablo
   
 5. Fasting65
  Medlem · Stockholm, Hägersten · 3 224 inlägg

  Fasting65

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Tackar för berömmen. Jag är själv rätt nöjd med tanke på att det var första gången jag lade stavparkett. Rummet blev lite av en provomgång - vardagsrummet på 40 kvm blir spännande att lägga.

  Hur mycket slityta du har lär ju inte synas när du väl lagt golvet.... Alltså spelar det ju ingen roll ifall du kör massivt golv eller lamellparkett.

  Man kan visst lägga stavparkett direkt på ett brädgolv. Den litteratur jag läst så rekommenderas massivt trägolv framför någt annat. Spångolv är inte att rekommendera för spikning, spiken fastnar inte. Däremot kan man ha spånskiva ifall man limmar staven.

  Vi lade en plyfaskiva på 7 mm för att ta upp de värsta ojämnheterna i den underliggande råsponten.

  Massivt golv finns i ett antal tjocklekar. Vi har 16 mm tror jag. Detta ska slipas och landar väl på en 14-15 mm antar jag.
   
 6. B
  Medlem · 464 inlägg

  betula

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Riktig parkettstav kan med fördel sprikas direkt på undergolvet. Så har man gjort i de flesta gamla våningar innan plywooden kom. Som Fasting65 skriver kan man inte sprika i spånskiva eller masonit, det håller inte i längden.
  Äkta parkettstav går att hitta för under 100 kr/kvm nu för tiden. Det är inte staven som är dyr utan jobbet att lägga in den. Sen tillkommer spik, underlagspapp, hyra av slipmaskin och lack. Gör man det själv blir det alltså inte så dyrt, men snyggt. Vanliga tjocklekar är 14-16 mm så det borde inte vara några problem med höjden i ditt fall.
   
 7. Fasting65
  Medlem · Stockholm, Hägersten · 3 224 inlägg

  Fasting65

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Ohoo - var hittar du stavar för 100 kr/kvm????!!!

  ...och vad är det för kvalitet då? Är golvet torkat? Är det jämna, raka stavar?
   
 8. B
  Medlem · 464 inlägg

  betula

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Just nu har de erbjudande på rustiksortering i ek (14x70x350 mm) hos www.woodia.se.

  Deras vanliga natursortering kostar kring 270 kr/kvm för samma dimension. Staven är torr och helt ok. Rustiken är en 2:a sortering där en del tekniska fel kan förekomma men mest är det större kvistar än vanligt osv.
   
 9. X
  Medlem · 22 inlägg

  xavier

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Först och främst, bra forum! Ni är hur aktiva som helst! roligt att se.

  Ok, enligt era argument så faller nästan alla mina anledningar till att välja lamellparkett i lösa stavar istället för massiv stavparkett i lösa stavar. Två nya frågor uppstår:

  1. Hur mycket skiljer sig golvetsrörelse mellan massiva kortstavar och lamellkortstavar av samma storlek? Jag har förstått att massivt trä rör sig medan lamellparkett i kortstavsstorlek nästan inte rör sig alls. HUr stora blir gliporna på sommaren/vintern. Spelar det någon roll om man lägger golvet på vintern? finns det rum för expansion på sommaren då? eller är rörelsen så marginell att den egentligen inte syns?

  2. Hur mycket jobbigare är det att spika fast varje massiv kortstav individuellt mot att lägga lamellparkett i kortstav limmat flytande?

  Ska hem och ta foto på golvet så ni får se vad jag pratar om (en bild säger mer än tusen ord som bekant.)

  Mvh
  Pablo
   
 10. Fasting65
  Medlem · Stockholm, Hägersten · 3 224 inlägg

  Fasting65

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  En stavparkett enligt min modell jag beskrivit ska ju inte ha några rörelser egentligen, för då skulle spiken dras ur. Varje stav sväller och krymper något individuellt. men på 6.8 cm bredd så är det inga jätterörelser.

  Golvet man köper är nertorkat till 7-8% så det krymper inte som det gjorde förr i tiden där man inte hade samma anläggningar för torkning av virke.

  Ett flytande, limmat golv blir ju en homogen kaka som sväller och krymper. Därför har man en glipa på säg 1 cm vid ytterväggarna.

  Ang jobbighet:
  Ja, det ÄR jobbigare att spika ett golv. Det kräver lite tankeverksamhet för att få det symmetriskt. Listband och fris är lite pyssligt att lägga. Det kräver en del maskiner som man måste köpa eller hyra. Det ska dessutom slipas efter läggning.
   
 11. X
  Medlem · 22 inlägg

  xavier

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  måste man inte slipa limmade golv i efterhand? blir det inte glipor i lacken annars, där ev spill av vätskor kan tränga igenom?

  jag tog några bilder på golvet i fråga.

  det liggande golvet överst i bilden och det presumptiva undergolvet underst

  [​IMG]

  de liggande stavarnas dimesion är 14x70x313. man ser lumppappen under stavarna i närbilden.


  [​IMG]
   
 12. B
  Medlem · 464 inlägg

  betula

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Visst måste man slipa efter läggning före lackering. Inte för att det blir springor annars med för att ta bort effekten av små ojämnheter i underlaget som annars märks på det färdiga golvet. Precisisonen hos massiv parkettstav eller plank är heller inte lika hög som hos lamellgolv. Därför har man antingen rundade kanter eller så får man slipa efter läggning.
   
 13. X
  Medlem · 22 inlägg

  xavier

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Fråga till fasting65,

  Jag såg i din dagbok att du la plywood på brädgolvet innan du spikade fast stavarna, jag såg inte att du la något emellan för att minska knarr/stegljud (tex aerolen/lumppapp). Behövs inte det? Eller snarare, tror du att man kan lägga tex aerolen på brädgolv och sedan spika fast stavarna i undergolvet genom mellanlägget?

  /Pablo
   
 14. Fasting65
  Medlem · Stockholm, Hägersten · 3 224 inlägg

  Fasting65

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  xavier: din gamla parkett är förmodligen en "snikparkett" om nu uttrycket tillåts. Massiva stavar är dyrare - därför lades förmodligen lamellstavparkett. Vill minnas att mina föräldrar har liknande konstruktion hemma hos sej - i sitt 70-talshus.

  Vi lade plyfa för att ta upp de värsta ojämnheterna i råsponten för denna har vi brutit upp såpass många gånger att den såg för bedrövlig ut - skev och eländig. Vid bättre förutsättningar hade jag skippat pyfan, för den var inte billig - ca 70 kr/kvm.

  Man KAN mycket väl lägga foam/lumppapp under parketten om man vill - vi gjorde det inte. Kan inte riktigt motivera varför eftersom jag lagt lumppapp under alla andra golv jag lagt...

  ...men jag kan inte heller förklara varför jag HAR lagt pappen under flytande lamellparkett - minskat ljud vid golvrörelser kanske?
   
 15. X
  Medlem · 22 inlägg

  xavier

  Medlem

  Re: Ekparkett, lamell, kortstav

  Jag misstänkte att "snikparkett" var rätt beteckning ;) Finns den att köpa fortfarande?

  Hur svårt är det att hitta samma nyans på de nya stavarna som på det liggande "snikparkett" golvet? Går det eller får man satsa på att slipa om alla golven och lägga ett nytt lager lack över alla golven? Kanske "tonat" lack?

  Hur svårt är det att hitta samma storlek på stavarna? (14x70x313)? Hur stora variationer kan man har i stavstorlek mellan golven utan att det genast märks att det är olika golv?

  För vår del är golvet avjämnat redan. De som la spånskiva/plastmatta på brädgolvet för länge sedan hade varit så grundliga att de hyvlade brädorna till ett helt plant golv (se bilden ovan). Så jag antar att det inte är några problem att spika stavarna direkt på brädorna med ett eventuellt mellanlägg för att minska knarr i golvet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.