Byggahus.se

Ekk i rör?

 1. T
  Medlem Nivå 3
  När man måste gå med ekk i rör, Vp eller flex. Ska man vara försiktig med rätt storlek i händelse av värmeledning?
  En 5g2.5 får precis plats i ett 16-rör, men lämnar knappt plats för luft. Är det ok? Eller ska man gå upp på 20mm rör?

  Tack!
   
  • Laddar…
 2. H
  Medlem · Nivå 19
  Oavsett blir det väldigt jobbigt att dra den igenom ett 16 rör.
   
 3. GK100
  Medlem · Nivå 22
  För värmens skull är det bättre med mindre luft runt, men det är inte viktigt i detta fallet. Se till att det går att få i och ev ur på ett vettigt sätt som huggan skrev.
   
 4. E
  Medlem · Nivå 23
  Jag skulle aldrig en försöka dra i en EKK 5g2,5 i ett 16 rör, är sträckan över en meter är det dömt att misslyckas. Alternativet är att endera skala upp den bit som ska in i röret eller avsluta och börja röret med en kopplingsdosa och dra in lös tråd. men även det är i princip omöjligt.
   
 5. T
  Medlem · Nivå 10
  Det finns förklaring till att spisanslutningar ofta är utförda med 20 mm rör. En spisinstallation skall normalt innehålla 5 st 2,5 mm2 kablar
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Då kommer ju den automatiska frågan: Varför vill du dra in en 5g2,5 EKK i ett 16mm rör?

  Som sagt normalt så gäller 20mm rör för 5st FK trådar på 2,5 kvmm. Att då dra i en EKK i ett 16 rör, som dels är styvare, dels tar mer plats är ju i princip omöjligt.
   
 7. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 18
  Det går nån meter om det är rakt. Skala upp kabeln annars, men det blir ändå bökigt om det är längre än ett par meter eller mycket krökar. 20 mm är standard för spismatningar och annat som vill ha 5*2,5, långa matningar kan man tom med fördel gå upp till 25 för att slippa stå och slita en hel förmiddag.