Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Egna ideer om badrum - blir man kölhalad tro?

 1. H
  Medlem · Västra Götaland · 272 inlägg

  hilife

  Medlem
  Jag är en i raden av dårar som tror sig ska renovera sitt badrum. Jag har ägnat timmar åt att läsa på internet om hur man ska eller bör göra och tänka om sin kommande våtrum. Det har även blivit många besök på lite olika ställen som säljer material för dylika projekt. En sak kan jag konstatera - det finns ingen som säger samma sak och råden skiljer sig nått brutalt. Kanske har jag haft otur eller helt enkelt frågat för många om samma sak för även om jag inte är helt novis och har en viss egen slutledningsförmåga så börjar man minst sagt känna sig vilsen. :confused:

  Vi har en plan om att vi ska ha ett ganska enkelt badrum, matta på golvet, kakel på väggarna. Vissa säger att matta är det enda rätta medan andra säger att det är "snuskigt" med matta och förespråkar kakel. En del säger att man lätt kan applicera tätskikt själv medan andra avråder nått otroligt. Vissa tycker man ska använda rollat membran och andra säger "matta is the shit" eftersom den alltid har samma tjocklek till skillnad från rollat som amatören oftast inte får rätt tjocklek på osv. Gahh!
  Som lök på laxen ska det i vissa läger användas viss gips med glasfiber som är värre att hantera än härdsmältan i Tjernobyl och andra säger att vanlig gips med vanligt membran är helt ok och kommer hålla i tusen år till nästa big bang. Det är som dileva säger, vem ska man lita på? Det talas vitt och brett om sk "våtrumsbehörighet" som ett måste för att få ut en slant på försäkringen om det skulle gå åt fanders och börja läcka. Nyligen råkade bekanta till oss ut för JUST detta och fick inte många sekiner från försäkringsbolaget med hänvisning till att det fanns byggfel TROTS att de som utfört tjänsten var sk behöriga. Alltså spelade det knappast nån större roll att det varit en firma (dessutom välrenomerad, tja, kanske inte nu längre) som gjort det.

  Då undrar man, det kanske inte spelar så stor roll om man gör efter eget huvud och gör så gott man kan själv? Om man lägger vanligt golvspån och gör fall med flytspackel mot brunnarna. Reglar väggarna cc30 och sätter vanligt gips och är toknoga med att sätta fuktspärr/membran (kärt barn har många namn?) så borde det knappast bli så mycket sämre än nån annan dåre gjort jobbet. Många av de sk rekomendationerna verkar ju endast vara för att bygghandeln ska tjäna flis på oss vanliga dödliga. En av alla dessa firmor och hantverkare jag varit i kontakt med sa att det enda som gjorde att det slutades med vanligt gips i badrum var att det var stora byggföretag som körde ut en pall med gips, ställde den på gården i några dagar med en presenning över. Gipset drog åt sig fukt som fanken, snickarna tog in skivorna, drog fast dem "fuktiga i väggen" och sen 3 tim senare kom kakelkillarna och kläggade på kakel och stängde in fukten ordentligt. Det var hans förklaring och om man nu inte ställer sitt gips i ösregn och ser till att det är torrt när man bär in dem kanske man ändå kan använda vanligt gips och köra på som de gjorde förr utan att behöver ligga sömnlös om nätterna?

  Ja, nu börjar det här bli långt men ärligt talat undrar jag hur mycket av det som trumpetas ut som "måsten" verkligen är skrivet i sten och vad som är absoluta sanningar ang badrum? Desto mer man läser på desto mer undrar man vad tusan det handlar om. När jag rev ner väggarna i badrummet inför renoveringen satt det våtrumstapet kontaktlimmade på väggarns som fö. var spånskiva. Golvet var råspont. Inga godkända material så långt ögat räckte men det hade ju gått i minst 40-45 år utan problem. Med det i minnet kanske man inte måste ha spjutspetsteknologi i sitt nyrenoverade badrum då jag faktiskt bryr mig vad det kostar, självklart vill jag ju inte vara dumsnål men samtidigt känns det ju som man blir duktigt förd bakom ljuset av branchen enbart för att några lobbar för material som kanske egentligen inte behövs - orsakerna till problemen verkar ju många gånger ursprungligen knappast vara materialrelaterade.

  Om man bortser från att få ersättning från försäkringsbolaget (det diskuteras ju flitigt här och på andra ställen) så kan man med andra ord bygga hur fanken man vill?? Är jag totalt vilseledd eller är någon mer hemmasnidare som ligger sömnlös för samma saker som mig för jag blir faktiskt inte klok på detta.
   
 2. A
  Medlem · Östergötland · 259 inlägg

  abbe1001

  Medlem
  Om du helt bortser från framtida krav på försäkringsbolag vid en ev skada, bortser från en ökad risk för skador samt de juridiska aspekterna vid en ev försäljning av huset som jag inte kan så kan du, så länge du följer lagen - BBR, bygga som du vill.

  Om du vill att det ska vara "hantverksmässigt" gjort och därmed må bättre över de tre punkterna ovan så ska du följa BKR's branschregler. De är lättfattliga och hyffsat tydliga, fler peroner på detta forum kan dem riktigt väl (trots att de är hantverkare, f'låt, kunde inte låta bli! ;) )

  Keramik på väggar och golv funkar bra, jag gillar inte mattor...
  Rollade tätskikt är enkla att handha och så länge de är godkända enligt gällande regler och då täta så det förslår!
  Det finns flera alternativ som våtrumsskivor, fibercement är ju enkelt att jobba med...
  Behörighet betyder i verkligheten inget...jag tror du läser reglerna precis lika bra om inte bättre, det är ju ditt badrum och ditt hus som ska skyddas från modern fuktbelastning.

  Angående din byggbeskrivning;
  Kolla om du inte ska ha armering på golvspånet innan du spacklar. En fukttålig golvspånskiva ger yttligare marginal för spackelkakan!
  Använd en godkänd våtrumsskiva, regla den gärna cc30 oavsett och så har du gjort som man ska fast med livrem och hängslen!

  Högst personliga åsikter...

  /mvh
   
 3. pinebar
  Medlem · Stockholm · 2 783 inlägg

  pinebar

  Medlem
  Jag håller helt med hilife.
  Efter att ha rivit ett 70 år gammalt badrum i trähus med tjära och tjärpapp som våtskikt och reverterad puts på väggarna utan några som helst skador på träet någonstans tycker jag också att alla nya regler har passerat gränsen för nojjighet.

  Vi kommer troligen inte att följa reglerna utan kommer att sätta råspont bakom skivorna på de två innerväggarna i vårt badrum trots att man inte får.
  Ytterväggarna är av bärande plank, så där får man enligt reglerna ha trä bakom skivorna. Vårt hus är av trä och jag hatar väggar av enkla skivor. Överallt annars sätter vi OSB bakom gipset. Vi vill ha stadiga väggar i badrummet också.

  Jag är också helt övertygad om att om man använder torrt material, är noggrann när man jobbar och låter saker ta sin tid att torka, så kommer det inte att bli någon vattenskada. Inte på grund av att vatten trycker sig igenom tätskiktet i alla fall. Och inte på grund av att man har byggt in fukt heller.
   
 4. GoForIt
  Medlem · Jönköpings · 5 144 inlägg

  GoForIt

  Medlem
  Kunskapsnivån gällande dessa frågor är generellt bedrövligt låg på ex. många byggmarknader, som säljer hela sortimentet av ingående komponenter. Så mitt tips är att utgå inte från att några råd därifrån är de riktiga, utan försök istället sätta dig in i aktuella branschregler (BBV för kakel/klinker repektive GVK för matta) själv. Många tillverkare av tätskikt (t.ex. Casco) har utförliga guider på sina hemsidor för hur de olika momenten skall genomföras.

  Viktiga moment är ju att det finns ett fall mot golvbrunnen, som skall vara av typen med godkänd klämring. Godkända skivmaterial börjar komma ner i pris, och rekommenderas i alla fall i delen med direkt vattenbegjutning. Var noga med tätskiktet på utsatta platser, och undvik all form av framtida punktering av tätskiktet (skruva absolut inte upp saker i duschutrymmet).
   
 5. A
  Medlem · Stockholm · 1 095 inlägg

  anis16

  Medlem
  Andra moment som är viktiga är säkra rörgenomgångar genom skivmaterial. Om det är någon stans som det blir vattenskador så är det vid rör. Här har vi ju sett en hel del bilder från hur behöriga hantverkare inte fixerar dem, men å andra sidan så förstår man dem ju då det inte är deras badrum...
   
 6. H
  Medlem · Västra Götaland · 272 inlägg

  hilife

  Medlem
  Byggmarknaderna ska vi inte tala om, det är hopplöst. Jag har inte ens räknat med dem eftersom jag inte tar dem för seriösa med ett undantag - Hornbach i Gbg, där känner jag en kille som jobbar och vet vad han går för och därmed kan få lite tips. I övrigt är det hopplöst överlag att få vettiga råd eftersom nästan alla jag frågar har ekonomiska intressen i det ena eller det andra.

  Självklart vill jag ju inte ha en dålig lösning i mitt egna badrum men samtidigt kan man ju inte svälja vad som helst. Det körs med både hängslen och dubbla livremmar enbart för att nån norm säger det. Man får kanske fråga sig vem som stiftat normen och varför. Självklart är det i försäkringsbolagens intresse att få slippa betala ersättningar och sätter man tillräckligt hårda krav så får konsumenten pröjsa oavsett, som vanligt. Handeln hänger på förstås. Det blir ju väldigt många lager, skikt och material att tjäna pengar på. Istället för att säga vad som räcker för ett bra skydd så mantras istället "BBV KRAVEN" med stora ord och höjda tonlägen. Det märks väldigt väl här på forumet att så fort det kommer en kommentar eller fråga om våtskikt el liknade så luftas det alltid lite åsikter fram och tillbaks men slutligen sätter nån yxan i kistlocket och säger "nog är det nog bäst att gå efter BBV kraven" och sen brukar diskussionen avta och tråden dö ut.

  Varför inte se vilka erfarenheter som gjorts genom åren och dra nytta av det. Det talas så otroligt mycket om material men sällan om konstruktioner och hantering och utförande och ibland undrar man ju om det är något själva branchen gömmer sig bakom för att folk inte själva ska våga sig på det. Nu låter jag kanske lite negativ (det är jag inte, jag är mer frågande) vilket inte är meningen utan jag efterfrågar lite nyansering och nytänkande. Självklart är det utmärkt med kunniga hantverkare som folk kan anlita om de inte själv har list eller kan fixa sina badrum själva. Personligen har jag tyvärr väldigt få personer att vända mig till för att fylla min kunskapbank och på tok för fattig för att leja bort det till firma. Således sitter man lite i en rävsax där man kan bli väldigt osäker på vad som ska väljas. :confused:

  Min tanke var att göra golvet först och det blir vanlig 22 golvspån och sen tänkte jag lägga 16mm spånskiva ovanpå den andra spånskivan förutom i duschhörnan där jag låter 22:an ligga "själv" och spackla mot brunnen istället. Väggen reglas cc30 med 2x2 regel på timmerväggarna, sala väggen så rakt det går, montera spånskiva på dessa reglar och sen gå på med 13mm gipsskiva utanpå spånet. Vet sen inte om det är läge att försegla skarvarna med nån remsa och sen prima och sen rolla (ev montera matta) tätskikt. Sen borde det gå att kakla väggarna?
   
 7. ACME
  Medlem · Ekerö, Stockholm · 2 864 inlägg

  ACME

  Medlem
  Det är ju just tidigare erfarenheter, forskningsresultat och skadestatistik som har format reglerna till vad dom är idag.

  Det är en ganska vanlig lösning för att spara spackel, men ska man vinna något på det så måste ju spackelytan bli tunn vid skarven mellan spånen. Då får du en brottsanvisning i spacklet där, vilket har visat sig vara en ganska vanlig skadeorsak.
   
 8. ACME
  Medlem · Ekerö, Stockholm · 2 864 inlägg

  ACME

  Medlem
  Såg nu att du ska ha matta på golvet. Sorry.
   
 9. H
  Medlem · Västra Götaland · 272 inlägg

  hilife

  Medlem
  Jo, det förstår jag, rent materialmässigt kanske men det fokuseras väldigt lite på själva utförandet som mer än gärna döljs i dunkel om det går. Kanske har jag träffat på fel folk att fråga.


  Nja, i mitt fall är det faktiskt inte för att slippa spackelkostnad utan för att jag har ett rör som sticker ut från väggen till handfatets avlopp. Det är ursågat för detta rör i bjälklaget men trots det är en del av rörets fläns över bjälkens överkant med c:a 20mm, lägger jag då en 22mm spån på bjälkarna och tar ut för röret så det går fritt så tänkte jag att lägga en 16mm ovanpå för att täcka detta uttag i den undre skivan och för att få nått för spacklet att ligga på (opraktiskt och dyrt att fylla en hel bjälklagssektion med flytspackel :D)
  Som lök på laxen (som om inte löken vore nog) så måste jag passa mig för att lägga på golvet för tjockt eftersom takhöjden (trots idog utgrävning) blir hotad. Max tjocklek på golvet ovan bjälkarna är c:a 35mm, sen får jag har väldigt bra argument för ytterligare en höjning för det är inte kul att gå och huka sig när det ska hängas tvätt och duschas.:rolleyes:
   
 10. ACME
  Medlem · Ekerö, Stockholm · 2 864 inlägg

  ACME

  Medlem
  Det kan också bero på att dom du har frågat inte vill ta på sig konstruktionsansvaret.

  Kan du inte jacka ur för flänsen i 22-spånet's undersida, om du nu är intresserad av att hålla ner bygghöjden?
   
 11. H
  Medlem · Västra Götaland · 272 inlägg

  hilife

  Medlem
  Antagligen, det här med badrum har jag förstått att folk ser allvarligare på än den globala uppvärmningen och oilpeaken sammantaget. Fuktskador är ju aldrig roliga så jag kan väl förstå att man ska vara noggrann men materialkrav blandade med så olika åsikter om vad man bör välja (eller inte bör ha) tycker jag gör det svårt att bilda sig en uppfattning.

  Nja, alltså, jag vet inte om jag kanske inte var tillräckligt beskrivande där. När 22:an ligger på ovanpå regeln så har jag precis plant över rörets fläns. Så tajt är det. Jag lägger sedan den andra spånskivan över urjackningen så det blir "plant golv" över röret.
   
 12. L
  Medlem · skåne · 400 inlägg

  lavin

  Medlem
  har funderat lite varför alla envisas med att man ska stå på kakel och duscha. Det känns ju som att golvet och anslutnignen till brunnen måste vara det känsligaste. Om man inte har betong golv skulle jag lätt rekommendera en sån här.

  http://www.firedearth.dk/bad/Shower_Tray.html

  Problem solved, utan duschkabin eller annat.
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.