Byggahus.se

Egenbyggt enplanshus och rejält garage

 1. S
  Självbyggare Nivå 8
  Efter två sena kvällar fredag och lördag fick vi bärläkten klar lördag klockan 20.00. Vi kämpade på och hoppades bli klara innan mörkrets inbrott, men de sista två raderna fick jag gå med telefonens ficklampa och lysa så att sambon såg linjen och kunde spika läkten. :crysmile:

  20191005_200223.jpg

  På söndag åkte vi över till Sverige för att hämta fönstren vi beställt. Efter att ha tittat på många olika och även tagit pris från lokala leverantörer föll valet på Nordiska Fönster och deras modell Fjord. De kunde lösa frakt till Åland, men då det skulle kosta mer än 3000 kr extra beställde vi till min syster i Stockholm och hämtade då dessa igår.
  Efter lite funderande provade vi lasta in den 230 kg tunga pallen så här:

  20191006_163415.jpg

  Och det gick kanon! Lutade fönstren mot skivan och välte sen in hela paketet. Sen var det bara att skjuta allting med skiva och allt till rätt position och spänna fast med ett spännband, busenkelt! Att lasta ur gjordes i omvänd ordning, och lika lätt det. (Dock med en kollega som bor i närheten som hjälpte till då sambon stannade i Stockholm några dagar.)

  Ikväll skulle jag och min far försöka få in fönstren och även bergvärmepumpen jag fick hämta idag. Pumpen lyftes med Eivor till en liten platå jag byggde upp och drogs sen in med pallpumpen.

  20191007_184609.jpg

  Men hur lyfter man lättast upp 55 kg tunga fönster till andra våningen på ett stort garage? Jo, man sågar upp utegipsen vid ett fönsterhål, skruvar fast 2st 195*45 som plattform:

  20191007_185834.jpg

  Därefter tar man två stroppar och ett fönster i taget.

  20191007_191129.jpg

  Man lyfter lite grann och blir jävligt orolig över att fönstret ska glida ur stropparna, men konstaterar snabbt att de hängde bra som de gjorde.
  Sen lyfter man dem ett i taget in genom hålet:

  20191007_194855.jpg

  Och avslutar med att montera det första fönstret i hålet man sågat upp:

  20191007_214349.jpg 20191007_214627.jpg

  I veckan ska jag fortsätta med att få de andra tre fönstren på plats, och till helgen ska vi förhoppningsvis få upp alla takpannor.

  Sakta men säkert!
   
 2. Joachim Johansson
  Medlem · Nivå 4
  Gutt! Följer med spänning :)
   
 3. S
  Självbyggare Nivå 8
  Nu är alla fyra fönster på plats! Det tog 2h att montera tre stycken ikväll, jämfört med 1,5h för att montera det första igår. :p

  20191008_185924.jpg 20191008_185450.jpg
   
 4. S
  Självbyggare Nivå 8
  Såja! Då var taket på! :D

  Två månader efter att pappen kom på så blev det idag dags att sätta dit cirka 1600 betongpannor. Dagen till ära fick vi hjälp av två kompisar plus farsan, och så kom grannen med sin kranbil och lyfte pallarna med pannor. Jag och mina två kompisar lastade av alla 7 pallar på cirka 80 minuter vilket var dubbelt så snabbt som jag hade räknat med! Därefter sattes rad efter rad av pannor ut och under tiden jag höll på med småsaker på sidan av så var helt plötsligt nästan hela taket lagt!

  Sen kom de lite mera tidsödande sakerna, typ kapa till pannor, sätta nockbräda och ventinock, och lägga nockpannorna.

  Men, från 09.20 till 18.10 gjordes hela taket förutom lite smått som kvarstår som till exempel genomföringar och vindskiveplåtar. Drygt 26 mantimmar klämde vi in på den tiden.

  Vilken känsla att ha det färdigt! :cool:

  DJI_0378.JPG DJI_0384.JPG DJI_0385.JPG DJI_0386.JPG DJI_0389.JPG DJI_0390.JPG
   
 5. N
  Medlem · Nivå 12
  Messerschmitt som jag är tänker jag påpeka bristen av säkerhetstänk.
   
 6. S
  Självbyggare Nivå 8
  0-70 är ju mjukt, eller hur var det nu igen...

  Tack för omtanken!
   
 7. L
  Medlem Nivå 1
  Snyggt, men ni verkar inte vara rädda om livet!
   
  • Laddar…
 8. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Noll säkerhet, varför vara så snåla är pengar viktigare än livet?
   
 9. S
  Självbyggare Nivå 8
  Tre kommentarer om detta av allt från vänlig till spydig karaktär räcker. Tack för omtanken!
   
 10. Exostor
  Medlem Nivå 7
  Jag tycker det är starkt jobbat och snyggt gjort. Följer med spänning. Och säkerhetsivrare borde hålla käft och ta på sig sin egen säkerhetssele och cykelhjälm.
   
 11. S
  Självbyggare Nivå 8
  Jag har inget emot diskussioner om säkerhet som sådant, det är väldigt nyttigt. Jag har en tråd på ett annat forum och där blev det en lång diskussion om selar och infästning av dessa när jag lade upp bilderna från när vi monterade takstolar (och hade selar). Det var en intressant diskussion mellan folk som hade väldigt mycket erfarenhet av detta vid yrkesmässig användning, och slutade väl i att det är ytterst svårt att uppfylla kraven på infästning vid normal användning. Dock hjälper troligen en sele oavsett om infästningen uppfyller krav eller inte. :p
  Selar kan även ge en falsk trygghet vilket kan vara ännu farligare. Jag har sett folk gå runt med sele och varit avslappnade och nöjda och sen har man sett att den varit felaktigt kopplad vilket hade gjort den meningslös vid fall. Då anser jag att det är bättre att inte vara kopplad och vara medveten om det och röra sig därefter. När jag lade råsponten hade jag sele med dubbla fästpunkter som jag flyttade mellan, men jag vet inte hur många gånger jag snubblade på linan och höll på att trilla, eller hur många gånger tryckluftsslangen trasslade in sig i linan och höll på att ställa till besvär. Så det är ett tveeggat svärd det här med sele!

  Men syrliga kommentarer om att man inte är rädd om livet eller att man är snål tycker jag inte om, speciellt när man inte känner oss och har en aning om hur det faktiskt var på plats. Givetvis fanns det risker när vi jobbade på taket, men risker kommer man aldrig undan och vi upplevde att vi hade situationen under kontroll. Sen kan man ha åsikter om det förstås, men då kan man gärna utveckla kritiken lite.
   
 12. O
  Medlem Nivå 6
  Tycker inte det är så jäkla illa. Så länge man vet med sig att man är försiktig nära kanten, och håller koll på vart man kliver medans man jobbar, så är det inte så stor risk ändå. Att köra bil lär statistiskt sett vara farligare.

  Sen är det, vadå? 3 meter från takfot till mark? Och det ligger inte en massa bråte på backen heller, som jag sett många gånger i andra trådar. Ett fall ner från det där taket är inget som dödar (om man inte har extrem otur, men man kan å andra sidan somna i badkaret och drunkna också).

  Har för den delen sett majoriteten av yrkesmänniskor jobba betydligt mer tvivelaktigt, inklusive jag själv.

  Nog gnällt... Snyggt jobbat, verkade gå undan i bra tempo med takläggningen! Blir ett riktigt fint hus/garage. :D(y)
   
  • Laddar…
 13. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  En snickare jag känner ramlade ner från en vånings höjd, typ 2,5-3m,när han tog i ett räcke på byggställningen som tyvärr inte satt fast. Huvudet hamnade 10 cm från en liten brädstump med en lång spik i, det var tur. Det som inte var tur var att han bröt ryggen och hela bäckenbenet lossnade från ryggraden.

  Det var många, många månader på sjukhus och årslång rehab. Ingen trodde han skulle kunna gå i framtiden. Men nu är han tillbaka som snickare som vanligt! Kollar numera alltid ställningar innan han kliver upp och använder sele på tak mm.

  Så var försiktiga och ta hand om er!
   
  Redigerat