Byggahus.se

Egenbyggt enplanshus och rejält garage

 1. C
  Medlem · Stockholm · 56 inlägg

  cap

  Medlem
  Hur går det ute på ÖN?
   
 2. S
  Självbyggare · Åland · 371 inlägg

  skydiver

  Självbyggare
  Ja efter ett långt uppehåll är det dags för en uppdatering!

  Det har varit en tung vår och försommar. Mycket att göra på jobbet, och på fritiden har tiden delats mellan bygget och båten. Målet under våren var att sjösätta i maj, men efter bland annat strul med mekanikern som skulle titta till mitt drev under våren samt en botten som ger mig gråa hår sköts sjösättning fram till midsommar och nu när midsommar passerat är målet att sjösätta inom två veckor då jag går på semester.
  Botten var nämligen ganska skrovlig, och jag tänkte naivt i våras att "Ja men det går ju fint, jag tar ut båten och slipar av den med excenterslipen." men när jag väl började slipa så konstaterade jag att färgen satt som berget, och att slipa den skulle vara horribelt. Sen dess har jag provat två olika sorters färgborttagningsmedel med varierande framgång och även färgskrapa. Skrapa funkar faktiskt bäst, men det är så svårt att komma åt undertill när båten står på trailer. På måndag kommer dock en av grannarna som kör lastbil med kran hit och lyfter av båten från trailern så jag kan bygga bockar till den så man kommer åt bättre.

  Vad har hänt på bygget då? Ja, inte så mycket har det känts som! Vi har väl tillsammans lagt knappt 60h i såväl maj som juni, delvis för att båten som sagt påkallat uppmärksamhet, men i ärlighetens namn har vi inte varit så taggade då takläggningen har smakat skit och det har varit strul med dörrar och altandörrar. Jag har känt att det börjat ta på psyket ganska mycket när man hållit på konstant i två år och ännu inte nämnvärt ser slutet, och har haft en välbehövlig nedtrappning med bygget. Jag har märkt att humöret och temperamentet påverkats - om det går bra att bygga är det roligt och lätt, men jag har svårt att hantera minsta lilla motgång. Det kan vara att jag ska ta fram cirkelsågen för att såga något och inte hittar den på bygget. Man letar och letar och känner hur frustrationen bara ökar. Sen går jag till garaget och letar och letar och kan inte hitta den, och till slut blir jag både rasande och uppgiven och vill bara skrika och slå men det slutar med att man sätter sig på trappan och nästan börjar gråta. Det handlar mycket om att man vet hur många timmar det är kvar på bygget innan allt är klart, och när det då går åt minsta lilla extra tid till att leta saker eller lösa problem som plötsligt uppstår, då är smärttröskel låg eftersom man känner att tiden bara går utan att man producerar något.

  Nu är vi dock igång igen och nu har det börjat löpa på bra utan större bekymmer och det har faktiskt varit roligt igen på sistone! Vi har börjat få in schvungen med takläggandet och ränndalarna och har kämpat på nu under midsommar så att vi nu har kanske 90% av taket färdigt.
  Alla fönster och dörrar (förutom där vi ännu har byggdörren) är på plats och panelen är på väg upp. Målet var att ha all panel och hela taket färdigt innan jag går på semester, och jag tror faktiskt inte riktigt vi når dit men panelen kanske vi har uppe halvvägs då åtminstone!
  Tyvärr upptäckte jag en del skavanker på altandörrarna när vi monterade dem (små skador, deformerade tätningslister och annat) och leverantören frågade då om vi vill ha ekonomisk ersättning eller om de ska leverera nya. Vi är inte så sugna på att vänta 10-12 veckor på nya men samtidigt kommer vi ångra det om vi tar en engångsersättning, så det blir nog tyvärr att beställa nya och vänta.

  Passade på ikväll att ta lite nya drönarbilder då det var ett tag sen sist, och tänkte att det skulle vara kul att jämföra med midsommar för 2 år sedan, så här följer lite jämförelser:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1-19.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1-21.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3-19.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3-21.JPG


  Och en bonusbild från idag då jag inte lyckades hitta flera som var i någorlunda matchande vinkel:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DJI_0488.JPG


  Glad midsommar, och tack för att ni följer och hejar på!
   
  Redigerat 26 jun 20:28
 3. Ramnemark
  Proffsamatör · Halland · 6 652 inlägg

  Ramnemark

  Proffsamatör
  Ja den risken löper många självbyggare och det är nog helt rätt att ta en paus. Både psyket och relationen ska hålla så ta det försiktigt :)
   
  • Laddar…
 4. H
  Medlem · Dalarna · 190 inlägg

  Haget

  Medlem
  Då ni bor bra i garaget tänker jag och man får en större dipp… jag vet inte hur många timmar det kan bara kvar utvändigt med panel, tak, rännor odyl, men ide kan vara att sikta på att få huset klart ute. Därefter städa upp bygget, anlägga gräsmatta o lite trädgårdsfix i lugnt tempo under sommaren/hösten kombinerat med sjölivet ;) Ger otroligt mycket energi när man börjar se ett färdigt resultat! Sedan påbörjar ni insida när lusten faller på, kanske i vinter, kanske våren -22!

  ni har kämpat väl, glöm inte att korka upp en flaska Skumpa ibland och klappa er på axeln!
   
 5. Heij83
  Lösvirkesbyggare · Västra Götaland · 727 inlägg

  Heij83

  Lösvirkesbyggare
  Kämpa på och ta viktiga vilodagar.
  Ser själv att jag inte gör lika många timmar per vecka på vårt som jag gjorde föregående år.
  Men nu börjar det släppa rejält då jag har börjat måla insidan.
  Snitta ca30h i veckan 2020, nu ligger jag på ca20h (att få tvillingar under tiden har väl inte varit optimalt)

  Vet vad du går igenom, ränndalar och takkupor var ett helvete.
  Själv gör jag många olika moment samtidigt för att hålla energin uppe, tröttnar jag på taket så kanske det är några gipsskivor inne som behöver sättas, eller göra ett annat moment där cirkelsågen inte behövs ;) helt plötsligt ligger den där bara.

  Kämpa :heart:
   
 6. C
  Medlem · 77 inlägg

  Cambudgie

  Medlem
  Ja sådär är det precis, igenkänningsfaktorn är hög. (y)

  Våren och försommaren har alltid varit extra tung på bygget för mig just för att man ser så mycket annat man vill göra istället och för att man har byggt konstant hela hösten och vintern. Det brukar bli bättre till semestern när man kommer in i rytmen igen.

  Och som någon nämnde tidigare så är det bra att ha flera olika sysslor att välja mellan på bygget. Om man gör samma moment för länge så smakar det skit.

  Och kom ihåg, sätt ingen deadline på varesig delmoment eller färdiga bygget. Det blir bara stressigt och deprimerande när man ändå inte uppnår dem. Det tar energi.
  Gläds istället åt varje slutfört moment/delmål/milstolpe och var stolta/njut för att det är just ni som åstadkommit det. Det ger energi istället.

  Kämpa på. :strong:
   
 7. FredrikR
  Tidsoptimist · Dalarna · 10 900 inlägg

  FredrikR

  Tidsoptimist
  Som många redan sagt, kämpa på men kom ihåg att göra avbrott i måstena!
  Set behövs avkoppling, nåt kul eller kanske tid för träning även om jag vet att man inte är sugen på att kuta en mil eller två efter en dag på ett tak. Bara att se nåt annat än bygget gör förmodligen gott sedan kan jag tänka mig att båten stressat på, och som lök på laxen tar den mer kraft än planerat.
  Kom ihåg att återhämta er och glöm inte av varandra. :heart:
   
  • Laddar…
 8. gs242
  Verktygstokig · Klippan · 17 inlägg

  gs242

  Verktygstokig
  Kör hårt! Bra jobbat redan. Ett bra tips är att ha en att göra lista med tex rum för rum, tak, yterväggar, rännor med med underpunkter tex dra el, sätta dosor, sätta gips skruva gips mm för varje rum, så man verkligen har en ganska detaljerad lista. Om man kommer på att man glömt skiva nått som måste göras så lägger man till, det viktiga är att man faktiskt styrker saker efterhand som man är klar, det ger en väldigt go känsla att få en punkt även om det är en så enkel sak som att bära in el-material till ett visst rum, speciellt när man haft en kass dag att få den lilla boosten att få stryka av nått från listan
   
 9. sir_daniel
  Självbyggare · Stockholm · 2 545 inlägg

  sir_daniel

  Självbyggare
  Vet precis hur du känner med trytande motivation och lusten att bygga. Hållit på mer eller mindre konstant sedan hösten 2010... med uppehåll pga föräldraledighet eller arbete på annan ort. Timuttaget även på lediga veckor har sjunkit, iof så tar barnen tid samt klättrat i karriärsstegen både jag och min fru så inte samma ork längre.

  tur att man har pannben, mitt knep är att sätta små (realistiska) delmål så får man positiv energi när det är klart (oavsett om det är vid lunch eller midnatt som man är klar )

  men som skrevs tidigare paus från allt och då inte hemma utan komma bort så man inte bor/är i allt minst 1 vecka gärna längre så hjärnan fattar att vara ledig
   
 10. S
  Självbyggare · Åland · 371 inlägg

  skydiver

  Självbyggare
  För 2,5 år sedan eldade sambon stubbar för fulla muggar.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190402_194834.jpg


  För 2 år sedan fick vi äntligen portarna monterade så att garaget var tätt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190928_190616.jpg


  För 1 år sedan hade vi precis fått upp alla väggar på husstommen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20201002_194128.jpg


  Idag börjar vi närma oss färdig utsida lagom till hösten.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20211003_121455.jpg


  Det var länge sen det kom en uppdatering på bygget, så nu börjar det verkligen vara dags. Jag bestämde mig innan sommaren att jag under årets semester inte skulle bygga om jag verkligen inte kände mig sugen på något, och så blev det. Nästan.
  Bortsett från att några kompisar från Göteborg kom och hjälpte till lite grann under en semestervistelse här, och en arbetsvecka nere i Kalmar där jag hjälpte brorsan stomresa en carport blev det nästan inte en enda timme på bygget under hela min 5 veckor långa semester! Välförtjänt vila som gav ny motivation till bygget.

  När semestern väl var slut återupptog vi arbetet med utsidan. Vi har pulat på sen mitten av augusti och vi börjar nu närma oss där jag hade önskat att vara innan semestern: färdig utsida! Taket med alla sina vinklar och vrår tog mer tid än jag hade hoppats, och att få upp all panel var inte heller något jag tyckte var så särskilt roligt. I och med att det bara är järnvitriol och inte ska målas kräver panelandet väldigt mycket mera eftertanke, planering och finish i och med att man inte kan dölja något med färg i efterhand...

  Planen var även från början att inte ha några foder runt fönstren och bara låta smygarna sticka ut lite grann, något jag tycker är väldigt snyggt men som är svårt att få tätt. Jag hade dock en idé på hur detta skulle kunna göras och bad mina kära Göteborgare att bygga på detta sätt. När de gjort färdigt två fönster insåg jag dock att det var otroligt arbetsdrygt och inte ens blev riktigt bra, så jag valde att bygga traditionellt med smygar och foder istället. Detta fick dock följdfelet att överblecken jag monterat nu var för smala, så det blev till att bryta bort ett varv panel runt hela huset, riva ner de gamla överblecken och montera nya. Detta smakade verkligen inte gott för stunden, men jag kände samtidigt att det inte fanns någon bra genväg att ta som skulle bli vettig och snygg, så det var bara att bita i det sura äpplet och köra på.

  Efter att nu ha bott i ett drygt år i lägenheten med tomten som en enda ler- och sandåker bestämde vi oss även för att så gräsmatta på halva tomten nu till hösten så att vi får lite mera städat på gården till nästa sommar. Brummade igång Eivor och började städa upp, jämna till och få ett bra underlag. Tog därefter faktiskt hit en "riktig" grävmaskinist med egen grävmaskin som fick sprida ut all matjord då jag kände att jag inte hade vare sig tid eller den finkänsla som krävs för att få det bra. I ett nafs hade vi hela baksidan i skick, och för drygt två veckor sedan sådde vi med lite mer än 40 kg Xeed gräsfrö. Förhållandena har nästintill varit optimala sen dess med temperaturer för det mesta på 12-15 grader och så pass mycket dagg och lämpligt med regn att vi knappt behövs vattna någonting. Lite mera sol hade kanske inte skadat, men nu börjar det skjuta vackra gröna grässtrån åtminstone!

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20211001_140547.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20211001_140552.jpg


  Idag gödslade vi med seedstart-gödslet och imorgon ska det komma regn, hoppas det exploderar med grönska sen! Vi har lånat min pappas spridare för att sprida frön och gödsel, men eftersom vi inte har någon gräsklippare byggde jag ett fantastiskt handtag av en bit armeringsjärn. :rofl:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20211003_110521.jpg


  När väl utsidan är klar är det dags att återvända in i huset lagom till vintern och börja med allt jobb som kvarstår där inne. Målsättningen med inflytt till midsommar 2022 börjar kännas lite snäv med det tempo vi haft på sistone, men samtidigt börjar det kännas både fysiskt och psykiskt att vi hållit på i över två och ett halv år, och vi känner att det inte är värt att stressa då vi bor så bra ovanpå garaget.

  En väldigt knasig känsla att gå runt här på tomten och titta på husen och gården tänka att vi gjort nästintill allt jobb själva. Man känner en oerhörd stolthet och samtidigt en viss frustration då man vet exakt vad som inte riktigt blivit som det borde, men med tiden kommer man förhoppningsvis förtränga alla de småsakerna och glädja sig åt allt annat.

  Sist och slutligen: vad hade jag gjort utan min sambo? Inte nog med att hon hjälper till med bygget så gott hon bara kan (när jag låter henne...), så sköter hon även i princip alla vardagliga sysslor och ser till att jag har rena kläder, mat i magen och håller ordning och reda runtomkring. Det är guld värt att kunna hålla fokus på bygget, och jag hade definitivt inte klarat det utan henne. :heart:
   
 11. Heij83
  Lösvirkesbyggare · Västra Götaland · 727 inlägg

  Heij83

  Lösvirkesbyggare
  Blir riktigt bra, kämpa på :strong: och passa dig för väggen.

  Jäklar vad jag känner igen mig precis i din beskrivning, det skulle kunna varit skriver av mig :crysmile:
  Hållit på i två år
  Tog riktig semester i sommar, inget bygge.
  Ungefär samma stadie i bygge
  Planerad inflyttning midsommar 2022
  En underbar fru som sköter markservice, utan henne hade det aldrig gått.

  Känner med dig, det tar på kroppen. Men man blir jäkligt stolt och kan ibland bara stå 10min och beundra vad man har lyckats med, det skäler lite tid ibland :crysmile:
   
 12. S
  Självbyggare · Åland · 371 inlägg

  skydiver

  Självbyggare
  Tack! Och jag förundras över att ni orkar med er resa, ni som har barn också. :oops::heart:
   
  • Laddar…
 13. N
  Medlem · 934 inlägg
  Riktigt snyggt jobbat! Det blev ju super med de smala foderna runt fönster och dörrar. Kanske är lättare att då det snyggt med stående panel om man ska köra utan foder? Oavsett ser ju det där klockrent ut.
   
 14. Mats: Gårdsägare
  Medlem · 157 inlägg

  Mats: Gårdsägare

  Medlem

  Bra jobbat och ett snyggt hus ;) De där småsakerna du vet som inte blev perfekt de gör inget. Det kan mycket väl ha blivit om ni tagit snickare också.
   
  • Laddar…
 15. TRJBerg
  Medlem · Huddungeby · 89 inlägg

  TRJBerg

  Medlem
  Snyggt hus!
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.