Byggahus.se

Egen glidgjutning godkänd!

291k läst  391 svar

 1. B
  Medlem Nivå 2
  Tack det var exakt det jag ville höra:)
   
  • Laddar…
 2. Omlott
  Byggnadsvårdare Nivå 1
  Fantastisk tråd!
  Beröm till trådskaparen och alla andra som kommer med tips och trix.

  Jag går själv i tankar om att glidgjuta skorstenen till den gamla trekombinationspannan (olja, ved och el) som står i huset vi hyr. Kan nog få hyresvärden att dra av kostnaden på hyran.

  I vintras körde vi med elpatron på grund av att skorstenen inte var besiktigad och vid en liten proveldning rök det in både i källaren och i en sotningslucka. Det blev en dyr historia med +-5000 kronor i månaden för elen.

  Nu har jag varit upp och tagit mig en närmare titt på skorsten och även på vinden. Skorstenen är uppdelad i fem gångar, två stycken 1,5x1 stenar och tre 1x1. Rökgången till pannan är en av 1,5x1 hålen.
  Verkar vara ett kajbo två meter ner i skorstenen samt att hela skorstenen smalnar av uppåt på vinden (varför bygger man inte en rak skorsten?).

  Vi planerar att bo här i ungefär ett år till. Jag är händig.

  Vad är era tankar och åsikter angående pipans utformning samt möjligheter att glidgjuta?
  Ska man knacka upp ett hål där kajboet förmodas vara (innan skorstenen smalnar av) och ta bort boet, glidgjuta den biten från botten till hålet och sen ta sista biten från hålet och upp till skorstenstoppen?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20180821_110827.jpg

  Ska nog bygga en ställning till mobilen så jag kan fira ner den och filma.
  Ska försöka sticka ner något långt och vasst att luckra upp boet med.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20180821_105630.jpg

  Den aktuella skorstenen, pipan i fråga sitter i det vänstra hörnet längst bort så att säga.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20180821_105617.jpg

  Andra skorstenen.

  Tack i förskott, vänliga hälsningar / André
   
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 16
  Min granne fastighetsskötaren avlägsnar enligt egen uppgift kajbon på följande sätt:

  Tag borrmaskin och montera en lång stålwire i dess chuck. Trä ett elrör i plast över stålwiren och lämna 10-20 wire att sticka ut. Tag på stora handskar och för upp elrör med wire i rökkanalen underifrån. När det tar stopp p g a kajboet kör borrmaskinen och låt den slå sönder kajboet underifrån. Städa.
   
  • Laddar…
 4. Omlott
  Byggnadsvårdare Nivå 1
  Tack Claes för tipset! Det var en simpel men bra lösning.

  Har lyckats luckra upp ett hörn med hjälp av ett långt stålrör. Räckte inte hela vägen dock. Ska pröva med en längre pinne och forsätta i hörnet och på så vi förhoppningvis luckra upp boet tillräckligt så det ramlar ner.

  Så här upplever jag att dem flesta projekt är. Det värsta är inte själva momentet utan det är alla problem som kan dyka upp längst vägen...rostiga bultar på bilen, trånga utrymmen eller kajbo inskorstenen.
   
 5. Omlott
  Byggnadsvårdare Nivå 1
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20180822_121708.jpg

  Omlott vs Kajbo
  1 - 0

  Metod bestod av stålrör, vässad list med en spik på och sist viska. Kör i ett hörn och försök luckra upp och skjuta skräpet åt andra sidan. Repetera och ge inte upp.
   
 6. gadeberg
  Medlem Nivå 9
  Fick du tag på någon kudde?
   
 7. HenrikB_86
  Medlem Nivå 1
  Hej glidgjutare!

  Inför helgens glidgjutning har en fråga uppkommit. Enligt en murare på orten bör ett arbetshål tas upp i kåpan för att där kunna föra in in dragkudden samt montera bort spjället.
  Är det någon annan här som gjort på det viset eller har ni tagit upp hål där kanalen slutar?

  Kan ni se några för/nackdelar med den ena metoden framför den andra?

  Att ta ta in kudden från öppna spisen bör ha fördelen att ev. överflödigt bruk hamnar där och inte rinner ut via hål i kåpan.

  Att provtrycka bör bli problematiskt med hål i kåpan. Detta innebär isf att hålet måste muras igen och sedan tas upp när varmluftsgaller ska monteras.

  Tar tacksamt emot input på detta.
   
 8. R
  Medlem Nivå 2
  Nej tyvärr inte :/
   
 9. K
  Medlem Nivå 2
  Hej på er! Fantastisk tråd det här.
  Två frågor;
  Hur rent har ni gjort piporna?
  Har en gammal risig murstock och vågar inte riktigt köra ner krejsen då jag är rädd att mellanväggarna ska ge vika. (Fristående tegel på högkant. Mest sand kvar i fogarna) har sotat ut med viska, kört svamp med ammoniakvatten invändigt. Men det är ju en del bruk kvar i murstocken samt en del sot. Räcker det så tror ni?
  Och så undrar jag hur länge ni väntat med att elda?

  Med vänlig hälsning, Kristoffer
   
 10. Omlott
  Byggnadsvårdare Nivå 1
  Låter som att det som fanns som skulle bort borde försvunnit när du körde med viskan och svampen. Men tanke på att murstocken är i så pass "dåligt skick", om du förstår vad jag menar. :)

  Många kör ner vattenslangen har jag läst för att blöta upp och få bort smuts. Antar att det inte är något högt tryck det pratas om utan mer åt sprayhållet.

  Brukar stå på bruket hur lång tid det tar att härda. Så minst det plus några dagar till skulle jag ta. Sätta in en marshall borde man kunna göra för att få lite drag och värme i skorsten?

  Lycka till!
   
 11. K
  Medlem Nivå 2
  Tack! Blev godkänt för ett par veckor sedan! Har aldrig eldat i huset så det känna himla gött nu. Men en kanal blev inte godkänd pga en bjälke som är inmurad. Ska dra oisolerat rökrör förbi bjälken och sen in i murstocken på vinden ovanför bjälken. Är det någon som kan reglerna svart på vitt? Tänkte bygga en isolerad låda av minerit alt plåt i bjälklaget där röret går igenom. Men sotaren sa att röret måste vara isolerat en bit från och igenom bjälklaget. Trodde det räckte med att ha en isolerad genomförning genom bjälklaget och en tillräckligt stor sådan så att röret inte är mer än godkänt avstånd från brännbart.
   
 12. G
  Medlem Nivå 1
  Får snällt tacka alla som skrivit i denna tråden.
  Fick för mig för nån månad sen att jag skulle installera braskamin i huset.
  Efter massa googlande om hur jag ska gå tillväga så hittades denna tråden!
  Idag blev min installation godkänd med beröm.
  Jag använde en imkanal i min murstock , murade igen ventilen och glidgjöt enligt ts metod.
  winch från biltema med wire och en egentillverkad kudde av flakplyfa, skumgummi och en bit markduk.
  Sotaren tyckte att mina 2 dragningar såg perfekta ut och nu väntar jag bara på slutbesked från kommunen innan jag kan börja elda!.
  Tack alla som inspirerar!
  Dennis
   
  • Laddar…
 13. H
  Tillbyggare Nivå 3
  Årets första inlägg i glidgjutningstråden! Glidgjöt min rökkanal i Söndags. En gammal skortsten från 1936 som stått oanvänd i decennier. Jag hade sedan tidigare rivit ner skorstenen till innertaksnivå på vinden då jag lagt på nya takstolar på huset. Så arbetsmiljön var riktigt bra. Hade inte testat rökkanalen om den läckte men just nu är det ett bra tillfälle att glidgjuta innan skortstenen byggs upp igen över nya taket. Då blir kanalen två meter längre och jag skulle då behöva arbeta på taket. Kan hända att kanalen var tät men jag håller det för orimligt med tankte på decenniers frostsprängningar och tidigare sprängningsprojekt i källaren. Så här såg den ut från början efter att två meter hade plockats ner:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3006.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3008.JPG


  Började med att köpa en sotarsats från jula och klippte till den runda viskan så den passade kanalen på 15x15cm. Körde den nerifrån och upp några gånger och fick ut ett par liter kalkbruk, puts och sot.

  Sedan tillverkade jag en glidkudde med viskan. Trädde på några lager med disktrasor och vindduk.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3092.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3094.JPG


  En vajervinsch var inköpt på jula och jag fick göra en enkel ställning för den ovan skorstenen. Sedan körde jag kudden torrt en gång. Det gick rejält trögt för den var ju lite större än kanalen. Blandade en halv säck finja puts-och murbruk c enligt recept. Startade med kudden strax ovan öppningen i botten och slevade ner bruk. Nu gick det lätt att vinscha upp kudden, bruket smörjer. Fyllde på med mer bruk efterhand och allt var slut när kudden kom upp.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3095.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3098.JPG


  Blandade till resten av säcken och körde en gång till, nu blev det bruk över. Det är lite svårt att se hur mycket bruk det ligger på kudden, men man ser resultatet rätt bra när man tittar ner med strålkastare så det är bara att köra fler gånger om man inte är nöjd. Man såg funktionen bättre halvvägs upp att bruket som låg på kudden rann ner utefter sidorna varefter det förbrukades genom att det klämdes fast mot kanalen av kudden. Det gäller alltså att ha en till två decimeter bruk ovanpå kudden. Det var också ok att kudden var platt på ovansidan. Bruket rann ut till kanterna av sig självt vartefter det förbrukades. Efter två gånger såg det bra ut men bestämde mig för att blanda till en halv säck till och sen var jag nöjd.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3111.JPG


  Själva glidgjutningen gick förvånansvärt enkelt. Nu hade jag bara en 4,2 m rak kanal så det fanns inga svårigheter. Jag började kl 16 och var klar kl 20 inklusive lite tegelstensmurning och då hade jag inte brottom. Det som tog tid var att få upp ett hål i skortsten i vardagsrummet. Det var murat ett lager halvsten mexitegel som jag tänkte återanvända utanpå skorsten, så jag hade två lager att ta mig igenom. Det tog nog två kvällar med hammare, kniv och flatmejsel på bergborrmaskinen. Mexitegelbruket var som mjöl och dammade något grymmt. Det ligger ett lager damm i hela huset nu. När glidgjutningen var klar jämnade jag till toppen på kanalen. Då den nya takstolen går strax jämte rökkanalen tänkte jag bygga upp den genom taket med isokern dubbelmantlade block. Det är ok att isokernblocken ligger an mot takstolen. Tror det blir den enklaste lösningen. Från början tänkte jag bygga upp skortstenen igen med tegelstenarna men arbetsinsatsen avskräckte och sedan la vi den nya takstolen rätt över skortenen så nu är det kört om jag inte växlar av. Tog till och med hem nya tegelstenar i somras. Så om någon vill köpa 300 st skorstenstegelstenar hör av er. Väntar på leverans av klicktak i September så jag ska stapla upp isokernblocken till dess. Braskamin kommer dröja men nu är i alla fall glidgjutningen klar.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3101.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3110.JPG


  Kostnad:
  Sotarsats jula 249:-
  Handvinsch jula 399:-
  2 säckar bruk 158:-
  Ett paket disklasar hittade jag i köket
  Vindduk, spill från bygget
   
 14. J
  Renoveringsnovis Nivå 4
  Snyggt jobbat! Du får gärna skapa en projekttråd med samma föredömliga bild- och ordrikedom när du börjar stapla isokernen, då jag själv är inne på att göra samma sak om ett par år :)
   
 15. Z
  Medlem Nivå 8
  Kul att det gick så bra :D