Egen besiktning även fast besiktning finns vid köp av hus?

8k läst  9 svar

 1. G
  Medlem Nivå 7
  Hej!

  Ska skriva kontrakt nu på söndag på ett hus och tänkte kolla med er om råd!

  Det är gjord en Typ/Klass 2 besiktning av anticimex, där dom gått igenom allt utom att ha lämnat en åtgärdsplan vilket är nästa typ/klass.

  Bör jag anlita en egen oberoende besiktningsman och besikta huset själv eller kan jag lita på säljarens besiktning? Rapporten finns och jag får även gratis telefonrådgivning av anticimex alt att jag betalar 2000:- för att dom ska komma och gå igenom allt dom kollat med mig fast det görs då ingen ny besiktning utan det är endast en genomgång av protokollet.

  Det var ett fel som påpekades i källaren, ett golv och reglar som hade börjat ge tendens till fukt och mögel i 3 outgrävda områden. Dessa golv och reglar är nu borta så endast sten och murad vägg kvar. Bör jag göra en ny besiktning för att se att fukten inte tagit sig in i väggen. Det enda som står i protokollet är att det finns möjlighet att det kan komma in fukt när det var sådär i reglarna och golvet.

  Tacksam för snabba svar då jag ska ringa mäklaren vid lunch och bestämma mig :)

  Förövrigt så kostar huset 1.4 miljoner så är det värt att lägga närmare 10k på en ny besiktning?
   
 2. bonnier
  Renoverare Nivå 11
  Som du kanske känner till så finns det besiktning, och så finns det besiktning...nu kan jag inte de korrekta termerna för dem, men den ena är den man köper från Anticimex, eller liknande, för ett antal tusenlappar. Inte värt så mycket pengar visar det sig oftast eftersom det vid ev. konflikt om dolda fel eller liknande inte räcker med sådan besiktning. Den "större" besiktningen (jordabalksbesiktning?? kan ha fel på namn) är betydligt grundligare utförd.
   
 3. mhg_3
  Medlem Nivå 6
  Jag vet att den besiktning och försökring som man som säljare kan köpa av Svensk Fastighetsförmedling täcker även den besiktning som normalt görs av köpare dvs ingen ny besiktning görs utan eventuella ytterligare fel som borde upptäckts vid besiktningen inkluderas i försäkringen.

  Däremot skulle jag alltid göra en besiktning om jag köpte hus genom någon annan, som köpare har du alltid undersökningsplikt och har inget skydd av säljarens besiktning vad jag förstått.
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Saken är ju den att den besiktningsman säljaren anlitar kan missa precis hur mycket som helst. Det man vara omedvetet/inkompetens eller fullt medvetet. Han har inget som helst ansvar inför dig. Han ansvarar bara inför säljaren.

  Antag rent hypotetiskt att takstolarna är så murkna att huset rasar dagen efter ditt tillträde. Om vi vidare antar att felet var lätt att se för en besiktningsman, då är felet helt och hållet ditt ansvar. Säljaren är inte ansvarig, felet är inte dolt. Besiktningsmannen har missat grovt, men har inget ansvar för din skada.

  Det finns varianter på säljarbesiktningar där det ingår i avtalet med bes. firman att avtalet övergår till den som köper huset, ibland är detta ett tillval som kostar pengar för köparen.
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  SOm mhg skriver, just varianten med "varudeklarerat" som sv. fatighetsförmedling har. Den innhåller klausuler som förefaller fungera för köparen. Om det är en sådan variant på säljarbesiktning så kan det vara värt att studera avtalet noga och ev. nöja sig med det.
   
 6. G
  Medlem Nivå 7
  Låter mycket vettigt. Ska ringa runt och kolla med besiktningsfirmor här i stan. Problemet är att jag inte har någon som helst aning om vilka som är bra eller dåliga. Men ska nog gå att få fram.

  Mäklaren hävdade till min sambo att detta var en klass 2 besiktning som försäkringsbolagen godkände om det skulle uppkomma fel på fastigheten eller dyl i framtiden. Men jag litar alltid hellre på något jag själv ordnat än en säljande mäklare tyvärr så ska ta och fixa en besiktning innan handpenning betalas. Eller iaf skrivas in som en klausul att vi ska kunna häva köpet om det visar sig för mycket fel.

  Tackar för dom mycket snabba och mycket hjälpliga svaren.
   
 7. mhg_3
  Medlem Nivå 6
  Du kan ju höra dig för med ditt försäkringsbolag om det som mäklaren sagt iaf. Lycka till!
   
 8. G
  Medlem Nivå 7
  Blev bokat en besiktning till veckan, kändes säkrast att göra så. Så får se vad den visar.

  Sen en sak till, fast kanske inte svaras på i denna tråd. Men om kontraktet ska skrivas på söndag, hjälper deras mäklare till att skriva in en klausul som ger mig rätt att dra oss ur om vi hittar stora fel i besiktningen? Eller måste jag ordna detta själv på något sätt?
   
 9. Thomas59
  Medlem Nivå 11
  Ett skadedjursbekämpningsföretag som även gör besiktning av hus har visat sig inte vara någon direkt höjdare. Det vittnar otaliga anmälningar och tidningskriverier om. Anticimex huvudsyfte med besiktningsverksamheten är att sälja doltfelföräkringen och AC besiktningsmän har normalt sett inte samma kompetens som ett specialiserat besiktningsföretags besiktningsmän även om undantagsäkert finns.

  En bra grundregel är att ALLTID anlita ett EGET besiktningsföretag. Några av skälen är angivna ovan. Ja det är värt 10 och även 15 tusen kr.

  En annan bra grundregel är att ALDRIG lita på vad mäklaren säger. Kolla ALLT själv.

  Ett ytterligare tips är att skriva ner alla muntliga utfästelser som säljaren/mäklaren gör/gjort angånde fastigheten och be att få dessa inskivna i kontraktet. Inga svepande löften/utfästelser utan det ska vara precisa utfästelser annars kan ni utgå från att utfästelserna saknar värde alt att säljaren inte vill stå för dessa när de hamnar i kontraktet. Muntliga utfästelser och löften (som alltså inte finns i kontraktet) saknar i praktiken allt värde.

  Koll att huset är energideklarerat. Det är ett krav och ger i bästa fall en uppfattning om huset energibehov och förbättringsmöjligheter. För att det ska vara någon mening med energideklarationen ska ni ha den innan köpet. Driftskostnaderna (energikostnaderna) påverkar ju vad huset är värt.

  Beställ helst en heltäckande besiktning enligt Jordabalkens krav. Besiktningsföretagen har vanligen bara en byggteknisk besiktning för i storleks ordningen 5-8 tusen men den täcker inte er underökningsplikt. En fullständig besiktning kostar i storleksordningen 15-18 tusen och det är värt pengarna.
   
 10. Thomas59
  Medlem Nivå 11
  Du bör kontakta mäklaren omedelbart och framföra att ni önskar en OVILLKORAD besiktningsklausul, dvs ingen beloppsgräns för vad fel och brister minst måste kosta för att ni skall få häva köpet. Både stora och små fel kan alltså ge er rätt att häva köpet. Beloppsgränser använder man inte idag då dessa gav upphov till mängder av svårlösta tolkningstvister.

  Besiktningsklausulen fixar mäklaren. Ni bör även be att få kontraktet under dagen idag eller senast imorgon för att få tid att läsa igenom detta. Glöm inte att kräva att ev muntliga utfästelser av säljaren kommer med i kontraktet. Helst så precisa som möjligt. Utfästelser i stil med "värmen funkar bra" eller "vattnet är ok" saknar värde.

  Fixa detta idag men kolla först med beiktningsföretaget när besiktningen kan genomföras och lägg sedan till några dagar så ni hinner diskutera besiktningen med besiktningamannen och ev också förhandla med säljaren innan fristen löper ut.

  På söndag då ni ska skriva kontrakt är det lite sent att komma med kravet om besiktningsklausul. Säljaren kan ju faktiskt säga nej till det.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: