Byggahus.se

Efter utsättningen fick vi en chock!

 1. S
  Medlem · 131 inlägg

  Sabina

  Medlem
  HEJ
  Igår var en sådan där dag som man inte vill ska komma under "husbygget" Vi hade stressat hela förmidagen för att möta sprängaren på tomten innan vi gemensamt skulle åka på byggsamrådet.

  När vi kom till tomten hade lantmäteriet varit där och gjort utsättningen. Vi fick en mindre chock! Huset hamnar inte alls som vi trodde, utan "mycket" längre upp på tomten. Vilket medför att vår bergiga baksida behöver sprängas mer på och att vi får mindre tomt, där vi mest kommer att utnyttja den.... Det finns en platt del med sol hela dagen där.

  När vi har tittat på nybyggnadskartan har vi haft två grannhus med på den. Vi har ju antagit att de är inritade där de står! Och att vårat hus då skulle hamna som på kartan, i förhållande till deras hus. Men nu hamnar husets bakkant ca 3- 3,5 meter längre bak. Det låter kanske int så mycket. Men tomten är oerhört bergig och sluttande. Så den platta delen som vi hade stora planer för och som var så mysig kommer nu delvis att behöva sprängas bort!!!!

  Vi måste nu också ta ner ytterligare tre träd, och riva ett halvt förråd, för att huset kommer för nära!
  Detta måste vi göra i helgen för på måndag börjar de skrapa av berget! >:(

  Känner mig irriterad och besviken.Finns det något man kan göra? Om man själv vill överklaga, betyder ju det att hela processen stannar upp ..osv... :-/

  Hur är det med bygglovet? Jag vet att det finns olika marginaler för olika mått som man kan ändra utan att söka nytt bygglov. Men inte får man väl flytta huset och kräva ny utsättning ex. 1 m För oss är varje meter dyrbar. Och vi skulle helst vilja flytta ner huset 2-3 meter. Men bara 1-2 meter vore bättre!

  Måste vi starta om processen med bygglovansökan som punkt 1 ? :'(

  / Sabina
   
 2. F
  Medlem · 878 inlägg

  frasse

  Medlem

  Re: Efter utsättningen fick vi en chock!

  Om ni har bygglov och nybyggnadskartan godkända så kan ju inte utsättaren ändra på läget hursomhelst.

  Om ni har missat att kolla upp det blivande läget på huset mot vad som verkligen är inritat på kartan så är det ju tråkigt, har ni mätt eller bara gissat?

  I vilketfall bör ni nog rycka i handbromsen och diskutera med er bygglovshandläggare, som nybyggaren säger så kommer ni garanterat att vara irriterade över detta om ni inte gör ett försök att få det som ni hade önskat.

  En eller ett par veckors försening är ingenting jämfört med den tid ni förmodligen ska bo där.
   
 3. S
  Medlem · 131 inlägg

  Sabina

  Medlem

  ;)Re: Efter utsättningen fick vi en chock!

  Hej.
  Vi hade mätt och jämfört med grannhuset som finns inritat på vår nybyggnadskarta. Idag har jag suttit halva dagen och ringt runt till alla inblandade. Enligt vår kille på kommunen som hade hand om vårt byggsamråd kan man ev. parallell flytta huset. Men det måste bygglovshandläggaren godkänna. Han jobbar bara varannan vecka... Så vi ringer honom på måndag
  Vår husförsäljare tycker också att det är märkligt att huset har hamnat så långt upp, och vill att det skall göras en kontroll mätning på utsättningen.

  Om vi får parallel flytta huset för bygglovskillen, ger de tillstånd så att sprängaren / KA får göra det. Och lite längre fram när det är lägeskontroll får kommunen de nya kordinaterna för huset. Alltså behöver man inte ett nytt bygglov! Det kan vara intressant info. för andra också. Det varierar säkert från olika kommuner. Vi bygger i Huddinge.

  Så nu får vi vänta och se...till måndag.
  Känner oss lite bättre till mods nu..
  Kunskap ger kraft ;)

  / Sabina
   
 4. D
  Medlem · 1 854 inlägg

  David

  Medlem

  Re: Efter utsättningen fick vi en chock!

  Så länge som du är minst 4,5 meter från tomtgränsen bord det väl inte vara något problem? Vår kommun har bygglov över disk varje vecka. Gå dit och hör. Vi flyttade vårt garage tre gånger. ;)

  Annars ska du definitivt inte lita på "mätgubbarna". Våra sa att det var OK vid kontrollutsättningen, skickade papprena en vecka senare där vi såg att det inte var OK! Då hade vi redan satt ut isolering, armering, rör etc och skulle gjuta inom någon dag. När vi krävde en kontrollmätning vägrade de först. När de väl kom ut visade det sig som tur var att de mätt fel! Inte en ursäkt fick vi. :(

  mvh
  David
   
 5. S
  Medlem · 131 inlägg

  Sabina

  Medlem

  Re: Efter utsättningen fick vi en chock!

  JA något man lär sig i byggprocessen är att inte lita på någon....och att dubbel och trippel kolla allt!
  Vår sprängare ska kontroll mäta utsättningen idag eller på måndag, ska bli intressant.

  Men som jag skrev tidigare så verkar de ev. som vi kan få flytta huset lite utan större problem och tom utan någon stor kostnad??!!! Fantastiskt ;)

  Tyvärr är det nog mycket beroende på vem man har att göra med och var om man ska få sådant här att gå igenom.

  Var hos våra vänner igår, hon är geolog och jobbar med stora sprängnings projekt..
  Där fick vi uppbackning och förslag på hur mycket vi under de nya förutsättningarna bör göra, om vi inte får flytta huset. Så det känns OK om vi inte får igenom det.

  På måndag ska det bestämmas..

  / Sabina

   
 6. L
  Medlem · 436 inlägg

  Lilla_vargen

  Medlem

  Re: Efter utsättningen fick vi en chock!

  När vi sökte bygglov, var det husleverantören som slentrianmässigt ritat dit husens läge i plan och profil på de ritningar som skickades med bygglovet. Vi tyckte inte om det sätt som de placerade byggnaderna. Så efter bygglov, och faktiskt även efter utsättningen ändrade vi helt sonika på placeringen. Det var markprojektören som "satte om" pinnarna. Han har ju också teodolit och grejer.

  På vår ort är det just nu väldigt populärt att bygga sina hus på små (eller stora) kullar av utfyllnadsmassor ("För att slippa problem med dräneringen." Trots att husen ligger på sluttande bergknallar!!) Eftersom jag och min man tycker det är fult med utfyllnadsmassor, sänkte vi vårt hus så mycket det gick men för att ändå klara anslutningarna till det kommunala VA-nätet.

  Tomten ligger längs en kurva vilket även gör att vi vridit huskropparna i förhållande till varandra. Det syns inte med blotta ögat på plats, men på kartan är det två meters vridning. Jag är osäker på om vi ens informerade bygglovsavdelningen om det, eller om vi berättade det och fick ett muntligt OK.

  Det borde ju ligga i kommunens intresse att man spränger så lite som möjligt (både vad gäller landskapsbild och eventuella sprickskador på omkringliggande hus) och att husen ligger bra i förhållande till grannar och vad som är brukligt inom ett redan exploaterat område. Att det i alla detaljplaner står 4,5 meter till gata är ju för att man skall få plats med en bil utanför garaget (inte backa eller köra rakt ut på gatan utan att kunna se sig för) och för att det skall bildas ett lummigt trädgårdsrum längs villagatan (s.k. trädgårdsstäder).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.