Byggahus.se

Efter kontrakt

677 läst  1 svar

 1. S
  Medlem Nivå 1
  När jag skrivit på kontrakt om att köpa ett hus av er, va händer då, hur är gången så att säga. och hur lång tid tar de mellan kontraktskrivning o slutgilltig beställning?
   
 2. F
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  I samband med kontraktet så skissar kunden tillsammans med säljaren ner de eventuella förändringar som ska göras på huset. Huset kan vara ett standardhus med små förändringar eller ett "specialhus". Viktigt är dock att säljaren kan lämna in en tydlig ritningsbeställning till våra bygglovsritare.

  Bygglovsritaren ritar in husets och garagets placering på nybyggnadskartan (denna beställer kunden från kommunen, gärna digital). Detta utifrån kundens önskemål med hänsyn till de regler som gäller för tomten.

  När bygglovsritningarna är klara skickar säljaren dessa tillsammans med övriga ansökningshandlingar (teknisk beskrivning, bygglovsansökan, bygganmälan samt ansökan om kvalitetsansvarig) till kunden för påskrift. Ansökningarna överlämnas sedan till kommunen.

  Tiden från inlämnandet av ritningsbeställningen till bygglovshandlingarna är klara är normalt ca 2-4 veckor. Naturligtvis så varierar rittiden beroende på om det är ett standardhus eller ett specialhus, detta tillsammans med säsong kan också påverka kötiden.

  Handläggningstiden hos kommunerna varierar kraftigt från kommun till kommun samt tid på året. Ska man säga någon "normal" tid så ca 4-8 veckor, men fråga gärna din kommun hur det ser ut just för tillfället.

  När kunden har bygglovet klart samt skriftligt lånelöfte från sin bank är det dags att slutbeställa huset. Det är då man bland annat definitivt bestämmer färger på tak, modell av dörr mm. Dessutom så är nu ritningen "låst" för att alla inblandade (konstruktör, inköp, grundläggare osv) jobbar utifrån samma ritningar.

  I samband med slutbeställningen önskar du även vilken dag du vill få byggsatsen levererad (grunden ska vara färdig vid leverans). Vår leveranstid är ca 8-12 veckor.

  Som du förstår av ovanstående är det svårt att sätta en exakt tid mellan kontraktskrivning till slutbeställning. Vet du exakt hur du vill ha huset i samband med ritningsbeställning (kontaktsskrivning) och har en snabb bygglovsavdelning på kommunen (förutsatt att du följer planbestämmelserna för din tomt) så kan du beställa huset efter ca 4 veckor, MEN räkna med 2-4 månader från kontrakt till beställning.

  Hoppas detta var svar på din fråga.

  Vänliga hälsningar Sofia / Fiskarhedenvillan
  www.fiskarhedenvillan.se
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka