Byggahus.se

Effektvakt på samtliga tre faser?

 1. F
  Medlem Nivå 4
  Jag har aldrig blivit klar över effektvaktens funktion. Vårt eluppvärmda sommarställe har hjälpligt klarat sig på 16 A huvudsäkringar, genom att koppla förbrukningsenheterna så att samtliga faser utnyttjats maximalt, dvs 16 A, när allt går på max märkeffekt. Allt är också kopplat till tre slingor enfasbelastningar 230 V (förutom 3-fasspis i separat krets). För att klara all uppvärmning (spis, varmvatten, tvättmaskin etc) vintertid vill vi nu koppla in ytterligare effekt via effektvakter

  Att de vanligast förekommande effektvakterna med tre strömtransformatorer mäter strömmen på alla tre faser, innebär ju inte automatiskt att dessa sedan kopplar ur valda avstängningsenheter på alla dessa tre faser ? Av beskrivningarna verkar (enligt min tolkning) effektstyrning på en eller två av faserna vara möjlig, ingen jag sett skriver dock exakta uppgifter om detta med bortkoppling på alla tre faser?
  Därför min fråga: Hur kopplar man, för att kunna styra bort effekt på alla tre faser?

  Eller har jag fel? Kan vanliga effektvakter med tre strömtransformatorer, som regel utan problem kopplas in, för att koppla bort effekt på alla tre faserna? (Jag hoppas i alla fall detta :))
   
 2. it-snubben
  Medlem Nivå 11
  Ja, effektvakten i sig bestämmer ju egentligen inte VAD som ska kopplas bort. Det är ju upp till dig att låta den bryta det du vill ha brutet.

  Effektvakten kan ju styra en eller flera kontaktorer som i sin tur bryter valda förbrukare. Du kan ju välja att ha flera kontaktorer som bryter diverse olika förbrukare.

  Min effektvakt tex styr manövern till en kontaktor som i sin tur bryter samtliga tre faser till hela elementvärmegruppen. .
   
 3. F
  Medlem Nivå 4
  Tack för svaret.

  Men mitt problem är, att jag vill att effektvakten bara stänger av viss belastning på den fas, som blivit överbelastad t ex fas ett, och en helt annan belastning, om fas två överbelastas, och en tredje belastning om fas tre överbelastas. De två icke överbelastade faserna ska alltså alltid gå för fullt på sina 16 A

  Jag förstår (tror jag) att tre enfas effektvakter är en lösning, men hoppas att det finns en lösning med en enda effektvakt, som klarar detta. Finns detta?
   
 4. pefo
  Medlem Nivå 10
  Jag har inte sett någon 3-fas effektvakt med separata utgångar per fas (utom avancerade analysinstrument då). Normalt brukar man ju koppla bort någon stor 3-fasförbrukare vid överlast typ värmepatron. Så tre st 1-fas är nog det enklaste alternativet. Har sett 1-fasmätare för ca 900kr/st så totalt blir det kanske inte mycket dyrare än en 3-fas med separata utgångar om det öht finns.