Byggahus.se

E.ON och Vattenfall höjer nätavgifterna mest

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
  Nils Holgersson-rapporten visar att prishöjningar för elnätsavgifterna fortsatte under 2018 att ligga nästan dubbelt så högt som konsumentprisindex.

  Du kan läsa artikeln här: E.ON och Vattenfall höjer nätavgifterna mest
   
 2. MultiMan
  Realist · Nivå 12
  Aktuellt inlägg som jag råkade lägga i annan tråd igår:

  EOn höjer elnätsavgifterna för tredje gången i år om två veckor, nu kostar min fasta avgift 7155kr per år och överföringsavgift inklusive skatter, 65,975 öre/kWh.

  https://www.eon.se/privat/el/elnat/avgift.html#elnatsavgift

  "Vår satsning på att förnya elnätet är viktig för både klimatet och samhället. Du som bor i Sverige ska kunna lita på att du kan få el utan störningar och därför fortsätter vi att vädersäkra elnätet. Ett modernt elnät är dessutom en förutsättning för att du ska få el från förnybara källor, kunna ladda din elbil, åka tåg och kanske producera din egen solenergi – både nu och i framtiden."

  Detta gäller alltså 2019, året då ökningarna accelererade ännu mer.
   
 3. F
  Medlem · Nivå 14
  Fick ett brev igår från EON att de höjer priserna. Slängde det i brevlådan eftersom det är de nya ägarna till huset som får ta del av den överraskningen:D.
   
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Dom kommer säkert att ta det som dolt fel...
   
  • Laddar…
 5. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Jag har också E-ON och tror inte alls att de är så intresserade att lägga dessa pengar på ett förnyat elnät, utan istället aktieägarna som kräver mer avkastning då el anses billigt i Sverige, mot länder söderut. Det går ju fint att mjölka kunderna mer, så länge statliga Vattenfall är prisledare i nätavgifter.
   
  • Laddar…
 6. D
  Besserwisser · Nivå 22
  För några år sedan var det ju väldiga krav på att allt skulle grävas ner, nu kommer räkningen.
   
 7. Stringfellow Hawke
  Medlem Nivå 11
  Typ 47% i vinstmarginal för Eon. Helt sinnessjukt att staten tillåter detta.
   
  • Laddar…
 8. D
  Husägare Nivå 3
  Den kanske största anledningen till de höjda nätavgifterna är att energimarknadsinspektionen införde en ny reglermodell för perioden 2016-2019 som tvingade nätbolagen att öka sina investeringar för att inte hamna i en negativ spiral där en stor mängd befintligt nät inom kort skulle bli värdelöst. Dessutom var avkastningsräntan mycket lägre än tidigare, varpå 81/180 nätbolag överklagade (och vann) till förvaltningsdomstolen. Då domen kom under pågående reglerperiod så hade nätbolagen en kortare tid att justera nätavgifterna, varpå de ökades relativt mycket på kort tid. Som grädde på moset så ökade Svenska Kraftnät också sina avgifter för stamnätet vilket också påverkar nätavgifterna för kunderna.
  De höjda nätavgifterna fick Villaägarna och media att gå i taket, och för att blidka den arga massan så lovade Baylan sänkta nätavgifter utan större förståelse för själva orsaken.

  För att få till en fungerade reglering av infrastruktur som ska hålla 40-50 år så är det viktigt att ha ett stabilt regelverk där man inte ändrar reglerna var fjärde år.

  Tyvärr så är det bara en handfull som försöker att skapa sig en helhetssyn kring problematiken, och nätbolagen får oskäligt mycket kritik.
  Det är jättetråkigt för oss som arbetar inom eldistribution och är stolta över att kunna bidra till stor samhällsnytta.

  Den stora anledningen till effektbristen som det även talas en del om är flaskhalsarna i stamnätet som Svenska Kraftnät ansvarar för. Förkortade handläggningstider för koncessionsansökningar skulle nog underlätta deras nätförstärkningar avsevärt.
   
 9. D
  Husägare Nivå 3
  Ta även en titt på rapporten "Är elnätsföretagen så lönsamma som de påstås vara?" av Ekonomie Doktor Mikael Runsten.
  https://www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/nyheter/2019/runsten-rapport-190201.pdf

  Drevet mot nätbolagen som huvudsakligen Villaägarna och media har dragit igång är skrämmande enkelspårig och innehåller många felaktigheter. Oroväckande många uttrycker väldigt starka åsikter på sociala medier utan att fundera på hur myntets andra sida egentligen ser ut.
   
  • Laddar…
 10. 5
  Medlem Nivå 3
  Problemet är väl delvis att för få bryr sig och gör något åt saken. De flesta beklagar sig på olika forum istället utan att göra något åt saken. Som jag själv till exempel.
   
 11. A
  Anonym
  Man reagerar på relativa förändringar och de stora bolagen som exempelvis Vattenfall har väldigt stora ökningar. Marginaler är lätt att trolla med i boksluten.
   
  • Laddar…
 12. Y
  Medlem Nivå 2
  Hur kontrolleras att avgiften går till just förbättringar av nätet och inte till annat?
   
  • Laddar…
 13. D
  Husägare Nivå 3
  Det är relativt stora ändringar, men det är inte så att alla nätbolag plötsligt har fått för sig att samtidigt höja utdelningarna till sina ägare. Ändringarna beror som sagt var till stor del på skillnader mellan föregående och nuvarande reglermodell. Med tidigare reglermodell så hade även äldre nät ett värde i kapitalbasen så länge de fungerade. Numera så är det en linjär avskrivning på nätdelarna, vilket gör äldre nät som fortfarande fungerar värdelöst.
  Det tvingade som som sagt var nätbolagen att storinvestera för att inte sitta med ett gammalt nät som genererar så låga intäkter att man inte längre har råd att byta ut nätet

  Sen så har teknikutvecklingen med t.ex. elbilsladdare, värmepumpar och produktionsanläggningar drivit på behovet av att förstärka näten ytterligare. Även om man energieffektiviserar så måste näten dimensioneras efter maxlaster, vilket ofta är en smällkall kväll i början av februari när solceller är tämligen oanvändbara.
   
 14. D
  Husägare Nivå 3
  Energimarknadsinspektionen sköter regleringen av elnätsbolagen och sätter avkastningsräntan.
  Det finns även effektiviseringsdirektiv i regleringen som ställer krav på nätbolagen att årligen öka effektiviteten på elnätet.

  Naturliga monopol som elnäten måste givetvis regleras, men själva reglermodellen har fått för stora justeringar på kort tid, vilket även har påverkat elnätsavgifterna.
   
  • Laddar…
 15. D
  Besserwisser · Nivå 22
  När man byter ut fungerande prylar enbart för att kunna debitera kunderna mer är det uppenbart att det inte funkar som det ska. Elnäten borde inte ligga i privata monopol. Något som är nästan ännu sjukare är att staten slänger ut skattemedel för att subventionera uppbyggnaden av motsvarande privata monopol på datanät. Näten bör vara offentligt ägda.