Byggahus.se

Dyr läxa för företag som lade marksten utan att förbereda underlaget

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
  • Laddar…
 2. Hällvetet
  Husägare Nivå 7
  Vad händer om företaget väljer att inte gå på ARNs rekommendation?
  De hamnar på arns lista men kunden får inte tillbaka sina pengar?
   
 3. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Hela summan låter orimligt högt. Stenarna är ju inte förbrukade även om underarbetet inte är optimalt. En grusgång är inte ett fullständigt orimligt underlag.
   
 4. T
  Medlem · Nivå 13
  ARNs utslag är inte på juridiskt sätt bindande för någon.
  Företaget hamnar på "Svarta listan" ett år. Det är ett straff ganska långt ifrån piskrapp och stening. För det första tror jag att ganska få kollar svarta listan, kanske Googlar man företaget men inte hundraprocentig chans att hitta svarta listan då. För det andra tror jag att entreprenadbranschen har fullt upp med jobb ändå så de behöver inte oroa sig för att ligga på någon lista ett tag.
   
 5. Janus82
  Medlem · Nivå 10
  Om företaget inte följer ARN så är nästa steg att stämma den inför tingsrätt. Vad jag förstår brukar tingsrätten gå mer eller mindre rakt av på ARNs beslut om företaget inte kan komma med något nytt som ger dem rätt.
   
  • Laddar…
 6. T
  Medlem · Nivå 4
  Samtidigt är det för jävligt om nu företaget har rätt och kunden valde denna lösning av kostnadsskäl och var medveten om riskerna sen kommer med detta i efterhand. Finns ju dom som är så pass kalla att dom lätt skulle försöka.

  Kontentan är väl att få det skrivet och undertecknat om det frångår normala metoder.
   
 7. es.suhaggyB
  Lösvirkesbyggare Nivå 4
  En seriös firma utför inte ett jobb på detta sätt varesig kunden begär så eller inte.
   
 8. T
  Medlem · Nivå 13
  Varför ska en byggfirma utgöra någon slags moralisk bedömningsinstans över vad som är rätt och fel?
  Självklart ska man ge sitt tydliga professionella utlåtande om att en åtgärd är emot all god byggsed, branschpraxis och vad vet jag, men om kunden ändå vill gå vidare ska man ha detta på papper med signatur att man avrått men kunden ändå beställer.
   
 9. S
  Medlem Nivå 3
  Skitsnack. Om en patient går till en läkare och vill få sin arm amputerad utan medicinsk grund resonerar du samma då? Det är klart att man inte gör jobb man inte kan stå för. Hade du velat ha ditt namn på nått skit? Folk som är rädda om sitt anseende vägrar göra fuskjobb.
   
 10. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Det är stor skillnad. Det här ger ingen permanent skada, skulle det sätta sig är det bara att lägga om stenarna.
   
 11. S
  Medlem Nivå 3
  Jämförelsen gällde påståendet att bara man förklarar för kunden så kan man göra vilka tokigheter som helst. Det är enligt mig fel för att
  a) fackmän ska inte ägna sig åt icke fackmannamässiga utföranden
  b) man bör vara rädd om sitt rykte och inte sätta sitt namn på skit.
   
 12. T
  Medlem · Nivå 13
  Tror inte du förstår konsekvensen av det du vill.
  Om den första stenläggaren nekar, kommer kunden gå vidare till nästa, nästa, nästa och nästa tills kunden hittar någon som gör jobbet. För det finns alltid någon som kommer att göra jobbet. Med att lägga sten eller amputera en arm. Och den som till slut kommer göra detta jobb är inte den som gör det varken noggrant eller så bra som möjligt utefter de givna förutsättningarna.
   
 13. es.suhaggyB
  Lösvirkesbyggare Nivå 4
  Klart man kan göra ett dåligt jobb om man vill men då måste man vara bered på att hamna på svarta listan. Ett seriöst företag gör inte så.
  Har man inte skriftligt upplyst kunden om att önskat utförande strider mot fackmässighet så är det dessutom ett lagbrott ifall man väljer att utföra jobbet.
   
 14. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Nej, det finns inget krav på skriftliga avtal.
   
 15. es.suhaggyB
  Lösvirkesbyggare Nivå 4
  Nej det gör det inte men å andra sidan gäller det som konsumenten säger om du inte kan bevisa motsatsen, kan bli jobbigt om det inte är skriftligt så i förlängningen hamnar du där ändå.