Byggahus.se

Duschdörrarna ej täta mot golv - felkonstruktion?

 1. Andreas Lundgren
  Medlem · Nivå 9
  Hej!

  Har köpt ett par duschdörrar som heter "Dansani dusch Diana 90x90" på Optimera. Längst ner på duschdörren sitter det en gummilist, men den når knapt ner till golvet! Om den är helt utsträckt så når den precis till golvet vid dörrens fäste (se bild 1), men vid andra ändan på dörren så når den inte ens ner pga lutningen på golvet. Dessutom så ska den ju inte bara nå ner, utan vikas mot golvet (se bild 2).

  Det känns ju som om dörren är felkonstruerad, eller? Vad hade ni gjort med en sådan dörr? Inte så kul att montera ner med tanke på allt silikon man tryckt dit...

  Men det är inte heller så kul med ett 3 kvadratmeter badrum när det är vatten nästan hela golvet efter man dushat...

  Dessutom, är det inte lite lurigt att döpa dörren till "90x90" när det sedan i instruktionerna står 83-85 cm? (Det är inte 5 cm från centrum av konsollen till ytterkanten...)

  Mvh,
  Andreas
   
 2. Andreas Lundgren
  Medlem · Nivå 9
  Hej!

  Jag fick supersnabbt svar från Dansani i Halmstad. Det ska vara en annan list, varan var felpackad! Men de skickar mig en ny list, så låt oss hoppas att den verkligen är högre än den jag har.
   
 3. spocks_beard
  Medlem Nivå 8
  Hej

  Det är säkerligen en miss, har sett att de större märkena har en släplist som man köper som tillval, för att täta mot golvet.

  Jocke
   
 4. T
  Allvetare · Nivå 14
  Annars är ju sådana dörrar inte menade som att stoppa vattnet helt utan bara vattenavvsiande, stor skillnad.

  För övrigt borde inte vattnet komma så långt om du har ett okej fall i duschhörnan.
   
 5. Andreas Lundgren
  Medlem · Nivå 9
  Jag har hört att man ska behöva ha fall 1:50 inne i duschhörnan och 1:20 i fall 1 dm innanför och utanför själva väggen för att slippa släplist på duschväggarna.

  Någon som hört något annat?
   
 6. J
  Medlem Nivå 2
  Har duschdörrar från INR o köpte till en extra bred tätlist, funkar finfint! På deras kan man oxå ställa in hur mkt som dörrarna skall sjunka ner när man öppnar de, vilket underlättar "tätningen" mot golvet.
   
 7. JohanOLinda
  Medlem Nivå 4
  Som Tank säger. Den listen är inte främst till att stoppa rinnande vatten, hur skulle man då göra vid fogarna i en grov platta? Rinner vattnet ut på golvet har du antingen för dåligt fall, dåligt flöde i avloppet, eller så vilda western-duschar du.
   
 8. Andreas Lundgren
  Medlem · Nivå 9
  Vad ska man ha för fall då?

  Jag har som sagt hört att man ska behöva ha fall 1:50 inne i duschhörnan och 1:20 i fall 1 dm innanför och utanför själva väggen för att slippa släplist på duschväggarna.

  Vatten har ju en viss ytspänning vilket gör att det inte rinner ner i avloppet oändligt snabbt. Det går också att det väldigt sakta rinner ut vid fogarna på stora plattor. Alltså tror jag att släplisten är viktig för att hålla vattnet inne. Varför skulle man annars besvära sig med en släplist som efter ett tag blir missfärgad och bara är jobbig? Varför skulle man annars konstruera duschdörrar som rör sig upp och bner för att täppa till i stängt läge?
   
 9. ACME
  Medlem Nivå 12
  Fallet i duschdelen ska vara 1:50-1:150, och utanför duschen gäller 1:100-1:200. Det finns ingen måttangivelse för hur långt duschdelen sträcker sig, utan BBV säger; "På golvytor som regelmässigt utsätts för vattenbegjutning, i anslutning till golvbrunnen, i duschdelen och under badkar".

  På slagdörrar av kvalitet, som har monterats rätt, sluter släplisten tätt mot golvet. Det förutsätter naturligtvis att fallet inte är för skarpt.
  På vissa dörrar (oftast billigare varianter) kan man få problem med att dom lyfter för sent så att släplisten skrapar i golvet en bra bit ut.