Byggahus.se

Dumt och dyrt att sova med öppet fönster - hur argumenterar man mot detta?

 1. D
  Medlem · Stockholm · 55 inlägg

  Daos69

  Medlem
  denna diskussion är meningslös, relationen kommer aldrig hålla.
   
  • Laddar…
 2. K
  Medlem · International User · 46 inlägg

  Kasc

  Medlem
  Herregud du kan inte vara rolig att leva med vilket säkert din sambo kommer märka och då är du ensam i DITT hus och kan göra precis som du vill.

  Om man använder argument som "det är mitt hus och jag sätter reglerna" ja då ska man inte ha någon sambo boende hos sig.

  Stackars kvinna...
   
  • Laddar…
 3. O
  Medlem · 2 inlägg

  OptEng

  Medlem
  "Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."

  Jag håller med många tidigare talare, man kan aldrig argumentera mot känslor med fakta. Believe me, I have tried! Förlorar varje gång, eller ja, jag förlorar ju inte eftersom jag har rätt. Men det blir jävligt dålig stämning! :D

  Släpp in kalla luften, kryp närmare din sambo och tänk på annat! ;)
   
 4. L
  Medlem · 3 inlägg

  Lasse Wallerstedt

  Medlem
  Vi har mekanisk frånluft via värmeväxlare som sedan skickar värmen ner i berget. Hos oss sugs nog uteluften snarare in genom det öppna fönstret då frånluften skapar undertryck i huset.
  Så kanske inte så mycket dyrare för oss att vädra på natten. Det är rätt skönt med svalt sovrum men kallt somrumsgolv är inget att stå efter. Därav tjock matta...
   
 5. King Average
  Husägare · Umeå · 117 inlägg

  King Average

  Husägare
  Tycker det är viktigt att du håller i dina föräldrars tradition.

  Håller med om att få in luft genom ett fönster är något annat än att få in den genom taskig eller obefintlig ventilation. Om du däremot har några källor på att ett öppet fönster har hälsomässiga fördelar jämte ett korrekt injusterat ventilationssystem där önskad rumstemperatur regleras med hjälp av tilluftstemperatur och golv/radiatorvärmen tar jag gärna del av dom.
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · 10 inlägg

  MatteBus

  Medlem
  Det hela låter enormt småsnålt. Din sambo har helt rätt å om du bråkar hade jag rått sambon att leta efter en mindre småsnål gubbe.
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · skåne · 51 inlägg

  byggnisse99

  Medlem
  ”Hus som jag köpt....” hon känner sig nog som hyresgäst fortfarande. Du är helt ute o cyklar i detta fallet när du bara ser till kostnad! Livet och ett lyckat förhållande handlar ju om bra mycket viktigare saker.
   
  Redigerat 2 sep 2020 14:34
  • Laddar…
 8. G
  Medlem · Stockholm · 35 inlägg

  Gunnar Bendreus

  Medlem
  Hej
  Bor i villa med ett Svab-system en fläkt som ventilerar huset 24/7, så den hittar alltid luft oavsett. Vi har sovrumsfönster öppet året om - enklaste vägen för att förse huset / sovrummet först med frisk luft. På sommaren har vi t.o.m. en fläkt i fönstret som suger in sval nattluft.
  Pto snålhet- när ungarna flyttade stängde vi alla insläpp, varpå systemet sög in luft från alla öppningar i grunden Resultat 1400 bekerell radon, men det är en annan historia.

   
 9. H
  Medlem · Kronoberg · 1 824 inlägg

  Harald Blåtumme

  Medlem
  Det låter inte som en hållbar samborelation i mina öron... mer något som en förälder kan kläcka ur sig till sina barn i ett svagt ögonblick.
   
 10. Keiller
  Husägare · T-län · 1 393 inlägg

  Keiller

  Husägare
  Vänta några år tills din sambo är i klimakteriet. Då kommer hon att vilja sova med öppet fönster och ac:n på 10 grader ena minuten för att i nästa sekund vilja ha bastuvärme i sovrummet, raggsockor och dubbla duntäcken.

  Men vill du bevisa att du har rätt och hon fel får du väl börja mäta temperaturen i sovrummet, mäta strömförbrukning och föra statistik över ert välbefinnande samt eventuella följdsjukdomar under ett år för att en gång för alla visa att det är både dumt och dyrt att sova med öppet fönster.

  Eller så byter du ut sambon mot en som vill sova med stängt fönster i ditt hus.
   
 11. L
  Medlem · 29 inlägg
  Jag får en lite dålig känsla. Hur är det relevant här att det är du som betalat för huset (trots att ni precis flyttat ihop i ny bostad)?
  Jag får en känsla av att du försöker köra över henne med att det är du som bidragit med pengarna, är den utbildade och "vet bäst" och därmed bestämmer. Jag hade blivit tokig om jag i mitt hem inte fick bada badkar eller elda i öppna spisen för att spara pengar (eller be om godkännande att få göra dem), när det är just de som sakerna som ger vardagen guldkant.

  Sover för övrigt själv med stängt fönster men öppet mot resten av huset, men blev sugen på att testa att sova med öppet.
   
 12. S
  Medlem · Åsa · 123 inlägg

  SNf

  Medlem
  givet att FTX aggregatet är i gott skick och ventilation är injusterad så funkar minimaster om inte huset är för stort. Du kan själv uppskatta hur mycket luft du värmer och hur mycket temperaturen måste öka. Du kan ju räkna veckovis på skattade medelvärden och lägga ihop. Är det över 17–18 grader har du knappast nån besparing. På års medel verkar dina siffror rimliga och din uträkning kan väl ha kommit i närheten. Observera att detta är ingen exakt vetenskap, det är svårt att ha koll på alla parametrar om man inte bor i ett labb.
  På samma sätt kan du ju uppskatta hur mycket inomhusluft som går upp i brasan och om den värmer mer än vad som behövs för att kompensera intaget av förbränningsluft.
  En kasett eller kamin med utelluftsintag tar ingen uppvärmd luft.

  plocka fram tefyma eller nåt annat tabellverk så räknar du gamla lätt fram detta, och du kan leka lite med siffrorna.
  Mvh
   
 13. A
  Medlem · Dalarna · 311 inlägg

  Asson

  Medlem
  Jag tror nog att det här löser sig naturligt och att du snart har DITT hus för dig själv.

  /husägare som båda använder badkar och sover med öppet fönster utan att räkna kronorna.
   
 14. C
  Medlem · 8 inlägg

  Chripah

  Medlem
  Varför argumentera emot!
  Skapa förutsättning för att kunna göra det genom att t.ex byta fönstret i sovrummet till ett med vädringsfönster med myggnät.
  Jag har sovit med mer eller mindre (beroende på årstid) öppet fönster sedan jag var barn. = 60 + år både i lägenhet i markplan och i hus, på nedre våningen
  i olika områden i landet.
  Visst, elräkningen blir lite högre men jag tycker att min egen välmåga (sann eller falsk) i sig betyder mer än de kronor som räkningen ökar.
  Fryser du så - skaffa ett täcke som värmer bättre och om du är rädd för nattliga besök - skaffa larm.

  Detsamma, dvs kompromiss, gäller ju även den öppna spisen.
  Det finns kassetter med glaslucka som både ger mysighetsfaktor och nekar kråkorna lite extra värme.
   
 15. snuttjulle
  Medlem · Stockholm · 4 023 inlägg

  snuttjulle

  Medlem
  Så svårt många har att läsa i trådstarten att fönstret i sovrummet inte är öppningsbart.
  Öppna en dörr i ett annat rum för att kyla ut hela huset känns fel. Rikta in er på en lösning istället.
  Mina funderingar är om det går att byta rum som sovrum till ett med öppningsbart fönster då det rummet ni nu har inte har detta.
  Finns det möjlighet att sätta in ett mindre fönster på annan vägg som då är öppningsbart.
  Att försöka övertyga ekonomiskt innan det finns tydliga belägg för en kostnad är nog svårt men kan självklart funka om det syns att typ utlandssemestern inte har utrymme i år då elkostnaden är mycket högre än det ni trodde när ni flyttade in.
   
 16. P
  Medlem · Uppsala · 55 inlägg

  PatrikL

  Medlem

  Tycker du ska lägga ner diskussionen om du vill ha sambon kvar.
  Röker eller snusar du? lägg av med det istället så spar du in några kr där och har sambon kvar.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.