Byggahus.se

Dumt och dyrt att sova med öppet fönster - hur argumenterar man mot detta?

 1. T
  Medlem · 846 inlägg

  TorpSara

  Medlem
  Jag håller med vad många skriver, det handlar inte om temperaturen eller luftkvalitet bara utan om njutningen med frisk luft.
  Varför ens fastna i den ekonomiska diskussionen? Jag anar att du gör en massa saker för ditt välmående som inte är det mest ekonomiska varje dag. Varför ska du inte låta henne göra det, av princip? Räkna på det, jag gissar att om hon inte är värd de få kronorna bör du kanske sova med nån annan?

  Noterar också att du inte bemöter de känslomässiga argumenten. Men jag tror att det är dem du måste acceptera. Detta är varken logik eller kronor och ören. På samma sätt som så mycket annat inte är det här i livet.
   
  • Laddar…
 2. B
  Medlem · 50 inlägg

  Blejdarn

  Medlem
  Har ni båda koll på ekonomin, elräkningen och vattenräkningen?
  i en lägenhet kanske allt ingår osynligt i hyran, i villan är allt separat.
  Klarar er gemensamma ekonomi ert sätt att bo och leva?
  Har ni separat ekonomi kan ni fördela räkningarna på ett vettigt sätt.

  i övrigt ska man ju helst inte slösa på vare sig energi eller vatten av skäl som dagligen debatteras överallt i världen. Måttfullhet! Ett badkar rymmer 200 liter uppvärmt vatten som man direkt häller ut efter den sköna stunden. Hörnbadkar det dubbla.
   
 3. L
  Medlem · Skåne · 29 inlägg

  Langos

  Medlem
  :O
   
 4. M
  Medlem · 4 inlägg

  Mederman

  Medlem
  Se om du kan logga in hos din el-leverantör och se detaljerad förbrukning. I så fall kan ni sova med öppet fönster en natt och stängt nästa. Jämför sedan elförbrukningen.
  Vissa kommuner har också energirådgivare som man kan skicka frågor till. Om det finns där du bor så får ni utlåtande från en expert.
   
 5. Y
  Medlem · 169 inlägg

  Yindysagh

  Medlem
  Börja med att föra statistik på värme kostnader och involvera frun i det hela.Det kanske inte är lika roligt att ta ett bad om man vet att det kostar 30 kr per bad eller vad det är.
   
 6. P
  Medlem · Uppsala · 55 inlägg

  PatrikL

  Medlem
  Tycker du låter lite snål ärligt talat.. Om du ska tänka på "elda för kråkorna" så har du nog andra saker att spara in på.
   
 7. Michael Sellering
  Medlem · 10 inlägg

  Michael Sellering

  Medlem
  Väldigt svalt iaf, vi reglerar fönstret beroende på utetemperaturen, runt 15 grader i rummet är lagom tycker vi. Vi har både ett vädringsfönster och ett fönster med vädringsläge så vi varierar ganska mycket beroende på årstid.
   
  • Laddar…
 8. L
  Medlem · 3 inlägg

  Lasse Wallerstedt

  Medlem
  Vi sover med fönster på glänt. Stängt av värmen i rummet. Även på vintern. Lagt in tjock heltäckningsmatta i sovrummet.
  Vill du behålla henne så släpp denna matchen.
  Gällande badandet är det ju bara att njuta av en nybadad sambo var gång det bjuds.
  Ta med henne i ekonomin så fattar hon snart vad det handlar om. Att vara snål är inget man vill bli anklagad för....
   
 9. J
  Medlem · Östergötland · 460 inlägg

  Johnsson 56

  Medlem
  Om det bara är kallt du vill ha, så är det väl bara att stänga av värmen i rummet ?
   
 10. B
  Medlem · 1 inlägg

  ByggarB123

  Medlem

  Vissa saker äter man bara upp. Stäng dörren till sovrummet och ha fönstret öppet. Det kan medför andra fördelar. Tex ligga nära, om det blir kallt. Skapa INGEN omröstning.
  Du kan inte argumentera med fakta mot en känsla.
  Gillar du henne, så gilla läget.
  Klart man sover med öppet fönster, och stängd dörr :).
   
 11. T
  Medlem · Stockholm · 1 inlägg

  tuebre

  Medlem

  Hon har fel, så be henne hålla tyst!
   
 12. M
  Medlem · 124 inlägg
  Om man har (bra) FTX så försämras luftkvalitet av att ha fönstret öppet. De stör flödet i FTX systemet och gör att saker som pollen och så inte filtreras ordentligt.

  Jag menar de flesta hus har ju inte FTX, och många hus har överlag dålig ventilation, då förstår jag att man kanske vill ha fönstret lite på glänt.

  Så resonamagnet bör vara... de flesta sover med fönstret öppet för att de inte har FTX
   
 13. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 762 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  Det här argumentet att "det är nyttigt med frisk luft" känns som en floskel. Om det nu är så, varför har man då 2020 inte kvar mekanisk ventilation med självdrag i nybyggda hus? Det finns en miljömässig och energimässig vinst med att filtrera luften och återvinna värmen och bygger och konstruerar man då fina anläggningar för att dessa ska få utföra denna uppgift så raserar man hela idén om man i stället har ett fönster eller en dörr permanent öppen.

  Det är lika dumt som en bil som har ACC och sen öppnar man fönstren för att man tror att det ska bli svalare...eller vrider på MIN för att man tror att det då snabbare blir kallare (gäller bilar med klimatanläggning). Låt tekniken och automatiken jobba, det är därför den sitter där!

  Sen, om man nu jämför med bilar: varje droppe bensin som det har kostat att accelerera bilen till den hastighet man nu färdas i försvinner till ingen nytta när man bromsar. En välplanerad körning där man då måste bromsa så lite som möjligt är det absolut mest ekonomiska (men kanske inte bra i längden för bromsarna).
  Samma ska gäller uppvärmning. Varje grad av temperaturhöjning av luften i huset har kostat i watt på nåt sätt och släpper man ut den utan att ha försökt tillvarata denna energi så har man per definition eldat för kråkorna. Att man sen måste byta ut förbrukad luft mot ny fräsch som då har en längre temperatur är en annan sak men den luft man släpper ut bör vara så kall som möjligt - om man tänker på ekonomi alltså.

  Ja det är mitt hus och jag som sätter reglerna och kunde jag övertygas om att ett litet tillflöde av uteluft inte punkterar hela uppvärmningsbudgeten så lägger jag ner diskussionen. Flera här säger så. Det här är sen inte avgörande i vår relation utan bara en intressant diskussion, hon skulle inte dra om jag spikade igen dörren!
   
 14. prunila
  Medlem · 53 inlägg

  prunila

  Medlem
  Håller helt och hållet med din fru. Jag sover alltid med öppet fönster oavsett årstid och har alltid gjort. Vilket även mina föräldrar som bor i hus gör. Att få in frisk luft genom ett fönster är något annat än att få in den genom ventilationen. Och sen precis som din sambo säger så är det bättre att sova med sval och frisk luft i rummet för sömnens skull. Tycker det är värt varenda krona för att sova bättre.
   
 15. J
  Medlem · 1 inlägg

  JBinGBG

  Medlem

  FTX är mekanisk ventilation.
  Vad du har förstår jag inte men en friskluftventil kommer inte hjälpa i detta läget!
  Jag tror du bara får gilla läget om du älskar denna kvinnan!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.