Byggahus.se

Dumt och dyrt att sova med öppet fönster - hur argumenterar man mot detta?

 1. L
  Medlem · Mora · 1 384 inlägg

  larka742

  Medlem
  Ja och hon betalar elen för att han betalar lånet... vem vet.

  men mest troligt att de har delad ekonomi, och "vinsten" med stängt fönster tar de båda gemensamt ...men de kan säkert "tjäna" mer om han kör en snål mini-bil .... :rofl:
   
 2. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 761 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  Det är ett stort treglasfönster så det blir kostsamt att göra det öppningsbart. Även att byta så att det finns ett litet vädringsfönster är rejält dyrt då man måste byta det stora fönstret. Då tror jag mer på en liten PAX-ventil som man kan öppna som man vill, den bör inte ge nåt kallras att orda om.

  Huset ligger på landet så varken ljud eller säkerhet är ett problem. Hon hade själv en lägenhet mitt i stan och där var det ett j-a liv utanför det (öppna) fönstret när man försökte sova där. Särskilt helger.

  Ja, termostaten är på min men man måste också komma ihåg att ha dörren stängd så rummet inte värms av resten av huset. Jag sover också bra om det är svalt så där är vi överens men någon extra tilluft förutom den (väl fungerande) ventilationen tycker jag inte behövs. Sen vill man inte gå i klinch och dra igång värsta utredningen om detta som om det vore ett brottsmål där man ska övertrumfa sin klient...gagnar inte stämningen om man säger så...:whistle:
   
  • Laddar…
 3. King Average
  Husägare · Umeå · 117 inlägg

  King Average

  Husägare
  Min sambo lider av samma har-alltid-varit-såhär-syndrom, men det kan handla om att man ALLTID ska ha två extra skopor kaffe än antal koppar man brygger, oavsett kaffesort. Man gödslar gräset med fågelskit och ALDRIG några andra nymodigheter för så gjorde vi inte på min gård när jag var liten! Använda torktumlare för blöt tvätt?? Under min uppväxt hängde vi då alltid upp tvätten så det forstätter vi med nu också! Hon vägrar gå över till digitala kalendrar och hon fortsätter fylla hyllorna med papperskvitton istället för att spara dom digitalt, för det är så man ALLTID GJORT! Grilla med kol blir så mycket godare än gasolgrill, för min pappa har sagt det hela min uppväxt!

  Utöver sådana specifika konservativa underligheter är hon väldigt liberal och testar gärna nya saker i övrigt. Konstigt syndrom, men vissa saker verkar inprintat av föräldrar och mor/farföräldrar sedan uppväxten helt enkelt.

  Sjukt svårt att ändra på sådana beteénden och tycken då dom sällan är rationella eller logiska, men om det är något jag lärt mig är att man aldrig får gå till attack, utan visa förståelse och försök sedan vinna över henne på din sida över en längre tid genom fakta och fördelar jämtemot hennes lösning.

  Jag lånade hem grannens gasolgrill och grillade på en oxfilé och bad henne smaka och försöka hitta den där kolsmaken hon så länge förespråkat. Efter det fick jag köpa en gasolgrill.
   
 4. yonna
  Medlem · Österlen · 7 043 inlägg

  yonna

  Medlem
  :rofl:
   
  • Laddar…
 5. T
  Medlem · Blekinge · 7 121 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Och därför ska man vid dejting alltid fråga efter dem viktiga sakerna:
  Åt vilket håll rör du i kaffekoppen?
  Hur äter du en banan, helt avskalad eller med skalen bara nedvikt?
  Öppnar du ugnsluckan för utkylning efter ugnen är klar, såsom mormor gjorde, eller stänger du luckan så att man slipper slå sig i luckan?
  Kokar du potatis med lock på eller av?
   
 6. S
  Besserwisser · 165 inlägg

  sjoelund

  Besserwisser
  Nej, jag vädrar inte ens om jag behöver få ner temperaturen i sovrummet innan läggdags utan kör med portabel AC istället. Om jag har öppet fönster eller dörr så kommer pollen in i sängen och jag mår dåligt i flera dagar. Inkommande luft filtreras. Om hon är ute efter vind/drag så kan ni köra med en fläkt och ändå ha stängt. Vill hon ha bättre luft, ha en luftrenare i sovrummet.
   
  • Laddar…
 7. D
  Medlem · Österbotten · 3 753 inlägg

  DennisCA

  Medlem
  Sover med öppet fönster ibland, det kostar inget extra hos oss för vår termostat går efter utetemperaturen och en värmekurva och skiter fullkomligt i vad innetempen är. Så rumme blir kallare men det går inte på mera värme för det.
   
 8. L
  Medlem · 2 inlägg

  losholmen

  Medlem
  Du Nisse , låt damen bestämma i detta ärende annars är du solo i DITT hus
   
 9. B
  Medlem · VästraGötaland · 2 inlägg

  bertillindgren

  Medlem
  Vi har korsdrag med balkong öppna fönster från vår till höst. Öppet fönster i sovrummet året runt.

  vi har heller ingen värme på i sovrummet och stänger till resten av huset när det behövs.

  jag har aldrig haft anledning att tro att det ger extra kostnader. I stora hus var det ju i alla fall förr vanligt att man vinterstängde rum som man inte värmde upp.

  så jag fördtår inte riktigt ditt problem.

  dessutom är frisk luft nyttigt!
   
 10. R
  Medlem · Skåne · 128 inlägg

  rodak

  Medlem
  Vi köpte ett hus 2012 som är byggt 1949.
  Tidigare självdrag men det fungerade ju inte längre då det numera är fjärrvärme som värmer huset.

  Första vi gjorde var att installera FTX.
  Sen dess öppnar vi bara entré/altandörr när man ska gå in/ut. Allt annat är alltid stängt!
  På det sättet får vi endast in fin, filtrerad FTX luft, sambon som är pollenallergiker mår mycket bättre av detta.
  Sen mår ju givetvis plånboken också bättre då vi inte släpper ut uppvärmd (vinter) eller kyld luft (sommar) genom öppna fönster, men det är bara bonus.

  Edit: Givetvis styr vi temperaturen i sovrummen med radiatorernas termostater, så där är ändå svalt och skönt utan öppet fönster.
   
 11. G
  Medlem · V Götaland · 64 inlägg

  gredd

  Medlem
  Ska du diskutera logik med din partner får du nog byta läggning.
   
 12. A
  Medlem · 13 inlägg

  Anpil

  Medlem
   
 13. K
  Medlem · Stockholm · 13 inlägg

  Kelly Jamieson

  Medlem  Bottom line..finns inget som är härligare att känna drag i luft när man sover. Jag förstår henne helt. Bor själv i lägenhet där det inte är möjlig att sova med öppen fönster. Jag har fläkt på..året runt ❤
   
  • Laddar…
 14. Z
  Medlem · 3 inlägg

  Ziggeztar

  Medlem
  Kul inlägg, måbra, energi och relation i samma.
  Min personliga svar till dig; jag (vi båda) sover oslagbart bra med öppet fönster, lite mindre öppet när det är 20 minus såklart. Vi har löst det genom att sätta ned termostaten så lågt i sovrummet att vi undviker frysning i radiatorn,
  Nackdelen är att ibland kan det torka upp lite dåligt i sovrummet och en fuktkänsla kan infinna sig, då får man värma på i någon dag och torka upp och sen köra med öppet igen.
  Pröva ett tag och släpp energiberäkningarna så tro jag du blir fast.
  Lycka till :)
   
 15. K
  Medlem · International User · 46 inlägg

  Kasc

  Medlem
  Håller med din sambo till 100%. Jag sover med fönstret öppet året runt, den friska luften som kommer där går inte jämföra med det som kommer via ventilationen enligt mig. Min fru tycker samma som mig så vi har aldrig behövt diskutera det.

  Den extra kostnad (om det skulle vara nån) är helt klart värt det.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.