Byggahus.se

Dubbeldimmer för 8 * 40w halogen på ena kanalen och LED på andra?

2k läst  41 svar

 1. J
  Medlem Nivå 7
  Hej

  Jag letar belysning till vardagsrummet, och har fastnat för en taklampa med 8 st 40w halogenlampor som huvudbelysning. Jag vill även ha en takspotlight, och där lutar jag åt LED. Kruxet är att jag vill ha dimmer till båda, i samma insats. Dvs jag letar efter en dubbeldimmer/krondimmer som klarar båda dessa taklampor. Som jag förstått det så motsvarar 8 st 40w halogenlampor 8 * 33w = 264w. Och med lite marginal kan man väl då säga att dimmern bör ha en nominell max-effekt på minst ca 300w per kanal. Samtidigt drar LED-lampor ovanligt lite, så det nedre spannet på den nominella effekten på dimmern måste vara ganska låg, eller hur? Men man kan tydligen inte gå efter watt-talet rakt av, som jag förstått det. Men hur ska jag tänka/räkna? Säg om det blir en takspotlight med 4 st 6w LED-lampor. Vilka min- och max-värden på dimmern bör jag leta efter?

  Kanske ni kan rekommendera dimmrar som passar denna uppsättning?

  Sen en annan grej. Är den yttre knappsatsen på dimmern utbytbar? Jag ogillar vit standardplast, som de flesta dimmrar verkar ha. Men om det går att köpa ett snyggare yttre hölje så löser ju det problemet. Alternativt måste jag leta efter en dimmer som både passar de tekniska kriterierna, och är snygg, vilket verkar ännu svårare.

  Värt att notera är:
  1. Jag är medvetet diffus gällande takspotlighten eftersom jag inte bestämt mig för någon specifik ännu
  2. Jag kommer anlita en elektriker för installation av dimmer och lite annat arbete, och kommer såklart rådfråga honom/henne. Men vill förbereda mig så gott det går innan dess.

  /Jimi
   
  Redigerat 22 okt 2017 00:59
 2. M
  Medlem · Nivå 11
  Du ska titta på dosdimmers, då kan du ha vilken modell på brytare som helst så länge det är en återfjädrande kronbrytare.
  Den ena ska vara för LED och den andra för halogen. Förhoppningsvis får den ena dimmern plats bakom brytaren och den andra i någon tak/kopplingsdosa.

  Jag antar att dina halogenlampor är på 33W men lyser som en "gammal" 40W. Du ska räkna med den effekt som ljuskällan använder, inte någon konstig jämförelse med gamla glödlampor.
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem Nivå 7
  Nu förstår jag inte riktigt... Du pratar två dimmrar nu alltså? Det finns alltså ingen dubbeldimmer som klarar detta? Dvs en enda dimmer, med plats bakom knapparna.

  Men det kanske är så att denna typ av dimmer inte finns, eller inte rekommenderas? Isåfall får jag såklart acceptera två dimmers. Men jag är fortfarande osäker på vad för dimmers jag ska titta efter.

  Efter att ha letat runt lite på måfå hittade jag denna:
  https://www.elbutik.se/product.html/eltako-dosdimmer-uni--led?category_id=691

  Skulle två såna fungera för mina behov tro? Är det en bra dimmer, som ska funka med de flesta sorters armaturer och ljuskällor? Vill ju inte köpa en dimmer som begränsar valet av spotlights t.ex.

  Eller måste jag välja led-spotlight först, och först därefter välja dimmer till den?


  Ingenting är köpt ännu. 8 x 40w är vad som stod på prislappen i butiken. Säljaren sa då att jag ska räkna på 8 x 33w. Dvs den "konstiga jämförelsen med gamla glödlampor" var butikens, inte min. Jag skrev båda siffrorna här för att vara tydlig och undvika missförstånd :)

  För övrigt är det väl inte en så konstig jämförelse ändå, att jämföra med gamla glödlampor? De flesta lampköpare som är uppvuxna med glödlampor gissar jag har en intiutiv uppfattning om hur ljusstark en 60w glödlampa är, t.ex. Något motsvarande när det gäller watt-tal för halogenlampor eller LED-lampor tror jag inte finns ännu, hos gemene man.
   
 4. Ljus
  Husägare · Nivå 9
  Den dimmern kan fungera. På pappret klarar den dina bägge behov. I verkligheten beror det på vilken LED som ska dimmras. Tyvärr är inte alla kombinationer kompatibla och det är en djungel. De som borde kunna svara på frågan är ljuskälle eller dimmertillverkaren. De mer seriösa har kompabilitetslistor på hemsidan. Dessa listor är dock ingen garanti.
  Den konstiga jämförelsen handlar nog om mängden ljusutbyte och inte effekten i watt.
  Effekten avgör storleken på dimmern. Det är lämpligt att ha 20-25% överkapacitet på dimmern mot verkligt behov.
  Numera jämför man ljusutbyte i enheten Lumen. En gammal 60W glödlampa gav typiskt ca 7-800 lm en 100W ger 13-1500 lm. Finns tabeller på nätet över andra ljuskälle typer som GU10 och andra spotlight ljuskällor.
   
 5. J
  Medlem Nivå 7
  OK. Men hur ska man då göra om man vare sig valt dimmer eller ljuskälla ännu (eller ens armatur)? Jag letar helt enkelt efter den "bästa" kombinationen (till rimligt pris förstås), men vet inte ens var jag ska börja leta. Det måste väl ändå finnas några vedertagna bra tillverkare som man kan rekommendera generellt? Eller någon slags bäst-i-test dimmer som är mest kompatibel med olika led-lampor.


  Gemene man "tänker" nog fortfarande i antal watt för vanlig glödlampa, när man tänker ljusstyrka. För dessa personer innebär andra enheter bara en extra beräkning som är svår att göra på stående fot när man står i en butik och tittar på lampor.
   
 6. Ljus
  Husägare · Nivå 9
  Det är inte så enkelt som man skulle önska.
  Dessbättre så har den eminente @Bo.Siltberg skrivit en dimmerbibel som tydligt beskriver hur olika dimmrar respektive ljuskällor fungerar eller inte. Börja där
  https://www.byggahus.se/forum/threads/dimmertraden-tekniken-bakom-en-lyckad-dimring.260144/

  Där har man nog inget val längre. EU bestämde sig för att fasa ut vanliga glödlampor för flera år sedan. Sedan dess har man inget val. Blir till att lära sig omvandlingstabellerna eller hoppas på personalen i butiken kan sina produkter.
   
 7. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Går det inte att byta ljuskällor till LED i taklampan? En lampa på 300W känns inte helt rätt i dagens energispartider...
   
 8. J
  Medlem Nivå 7
  Tack! Jag får lusläsa den tråden i helgen. En snabb skumläsning visar att troligen 90% av informationen där är lite för avancerad för mig som enkel konsument, men just listningen över kompatibla dimmers och LED-lampor verkar helt klart matnyttig.


  Lära sig omvandlingstabellerna? Det låter omständligt, och inget som jag tror gemene man kommer göra. Hur tror du att gemene man lärde sig kopplingen mellan "60w glödlampa" och en upplevd ljusstyrka? Inte mha några omvandlingstabeller, det är jag säker på. Snarare så lärde man sig kopplingen direkt, så att man fick en intuitiv känsla för hur ljusstark en 60w glödlampa var. Givetvis kan gemene man lära sig samma sak när det gäller de nya lamporna, i sinom tid. Men fram tills dess så kommer hen fortfarande tänka i form av "x watt glödlampa ger si och så stark belysning".

  Man kan jämföra med ett land som byter valuta. Under en överskådlig framtid kommer en stor del av befolkningen fortfarande att "tänka" i sin gamla valuta. Då är det också rimligt att under en övergångsperiod ha prismärkning med båda valutorna, just för att medborgarna snabbt och enkelt ska få en uppfattning om vad saker faktiskt kostar. Sen, efter en tid, när folk börjat tänka i den nya valutan, och kan direkt och intuitivt uppfatta "hur mycket" en viss summa i den nya valutan faktiskt är, så kan man ta bort den gamla valutan från prismärkningen. Exakt hur lång tid som behövs för detta kan såklart diskuteras, men i planen för genomförandet av Euro i Sverige så var tanken att det enligt lag skulle vara dubbel prismärkning på produkter och på kassakvitton under ca ett års tid.

  Så ett år tyckte dom var rimligt, när det gällde byte av valuta. Men då ska man ha i åtanke att gemene man använder och tänker på pengar så gott som dagligen. I jämförelse tänker folk på ljuskällors watt-tal och ljusstyrka betydligt mer sällan, vilket innebär en betydligt längre inlärningsperiod. Man kanske skulle kunna säga att man tänker på detta ungefär en tiondel så ofta som pengar, och då skulle 10 år vara en lagom tidsperiod. Så runt 2023 kanske det är rimligt att förvänta sig att gemene man växlat över från att tänka på glödlampor till att tänka på halogen och led. Dvs vi har inte ens kommit halvvägs. :)
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem Nivå 7
  Jag tänkte faktiskt precis som du, och frågade butikspersonalen om det. Men enligt henne finns inte bra LED-lampor för denna armatur ännu. Men det kanske bara är butiken som har dåligt utbud samtidigt som att hon inte har koll på det globala sortimentet?


  Detta är armaturen:
  [​IMG]

  Kan du tipsa om bra G9 LED-lampor som skulle passa i den, runt 4w och dimbara?


  Den kommer inte stå på hela dagarna, definitivt inte på full effekt. Dimmern kommer användas flitigt. För övrigt har jag hellre ett fåtal lampor varav en är extra kraftig, snarare än ett myller av lampor som alla är halvsvaga.
   
 10. Ljus
  Husägare · Nivå 9
  Såg faktiskt en riktigt fin G9 led häromdagen. Kom från tyska Segula. Men om den är dimbar vet jag inte.
  Där är vi helt eniga!
  Även jag som arbetar i branschen tycker det är jobbigt att lära om. När lågenergi lamporna kom så fanns det alltid en jämförelse med motsvarande glödlampa till hjälp på förpackningen. Men då var alla andra typer av ljuskällor mer ovanliga än idag.

  Tycker förövrigt att försäljningsförbudet mot glödlampor av energisnålskäl här uppe i norra europa är nonsens.
  Ok en gammal glödlampa gav 95% värme och cirka 5% ljus. Den överskottsvärme som glödlampan producerar används till rumsuppvärmning och minskar därmed behovet av radiatorvärme. Termostaten på elementet reglerar ner.

  Ja men på sommaren då?
  Här uppe i norden skulle jag påstå att under perioden april-september är det väldigt få lampor tända annat än sena kvällar och då är det ofta lite ruggigt så värmen tillför komfort.
  Till ytterbelysning lärde vi oss redan för 20 år sedan att vi ska använda lågenergilampor.
  Sen lärde vi oss att de innehåller kvicksilver och var tvungna att importeras eftersom det var förbjudet att tillverka produkter innehållandes kvicksilver i Sverige.
  Undrar vad vi lär oss nästa gång?
   
 11. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Det resonemanget funkar bara om man har elvärme.
   
 12. Ljus
  Husägare · Nivå 9
  Nja en watt är en watt oavsett. Allt som styrs av termostat och inte har hög inbyggd tröghet såsom golvvärme reglerar ner om värme tillförs enligt min tes.
  Men vad menar du med elvärme?
  Nu var det mest för att poängtera att vissa EU beslut inte är genomtänkta. Just glödlampor är energieffektivt att förbjuda i södra Europa där värmeutvecklingen behöver kylas bort. Norr om säg Tyskland är det annorlunda. Lägg därtill utsläppskostnaden på tillverkning av elektroniken och återvinningen jämfört med en gammal hederlig glödlampa så är jag inte säker på att det är rätt väg att gå sammantaget
   
  Redigerat 25 okt 2017 21:15
 13. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Värmer du med t ex värmepump så kostar en producerad kWh ca en fjärdedels köpt kWh. Då är det ju dåligt att ersätta VP'ns producerade värme med spillvärme från lamporna.
   
  • Laddar…
 14. B
  Medlem · Nivå 18
  Luftströmmen i sov- och vardagsrum är normalt sån att den går från fönstret/friskluftsventilen mot dörren och det innebär att om du värmer uppe i taket så får du just ingen uppvärmning av luften vid radiatorn och därmed drar inte termostaten ner.
   
  • Laddar…
 15. J
  Medlem Nivå 7
  Dom verkar väldigt långa... Närmare 70mm. Tror inte den får plats. En vanlig G9 halogenlampa brukar ju vara runt 40mm.

  Hittade en G9 LED från Star Trading som är 55mm, vilket kanske kan få plats (avvaktar svar från butiken som säljer armaturen). Den är även dimmer-kompatibel med flera kända dimmertillverkare, t.ex Schneider.

  Men är kanske inte jättefin att titta på. Frågan är då om den kommer synas genom glaset på armaturen (se bilden i tidigare inlägg). Vad tror du?