Byggahus.se

"...du får inte köra bil utan körkort heller..."

 1. P
  Medlem · Stockholm · 3 161 inlägg

  Paxman

  Medlem
  Det var retoriskt formulerat.
   
 2. E
  Medlem · 3 137 inlägg
  Okej, ingen fara.

  Kom nu på att kollar du några veckor tillbaka så var det någon som skrev om just det du föreslår, olika slags körkort för olika installationer. Hen hade nog lagt lite tid på detta men det är en sak att ha ett bra förslag, ett helt annat hur detta ska implementas i verkligenheten när alla har så mycket åsikter fram och tillbaka.
   
 3. P
  Medlem · Stockholm · 3 161 inlägg

  Paxman

  Medlem
  Självklart är det så...det gäller ju det mesta. Det är dock inte vettigt att vägra att ens överväga att införa ett nytt system pga att det är för jobbigt.

  Elinstallationslobbyn anför också motiveringen att skulle det införas, så skulle folk dö som flugor och byggnader skulle brinna i tusental. Detta helt utan några belägg..tvärt om talar all statistik för det rakt motsatta. De hävdar att hempul är väldigt utbrett idag...så varför dör inte fler och varför brinner det inte mer i så fall? De driver en kampanj att jakten ska utökas för att komma åt hempularna pga att de är så farliga...ändå visar inga siffror att allt detta hempul bidrar med skador och död relativt mängden hempul de själva (med rätta) hävdar.

  Jag är rätt övertygad om att hempulet inte skulle öka alls ifall det skapades möjlighet för enklare behörigheter (efter tillbörlig utbildning och prov). Elinstallatörerna skulle inte få mindre mängd jobb (som jag tror är den egentliga agendan för skrået, inte elsäkerhet som de hävdar), snarare tvärt om.

  Men den viktigaste aspekten är att elsäkerheten skulle ÖKA ifall många som vill hempula fick möjligheten att skaffa sig lite utbildning. Väldigt många privatägda anläggningar är föråldrade och slitna eftersom ägaren inte tar in elektriker av många olika anledningar. Om några av dessa ägare gick en utbildning som skulle ge dem kunskaperna som krävs för att lagligt fixa delar av sin anläggning så skulle de ju bli säkrare.

  För att sammanfatta: alla argument för elinstalltionslobbyns agenda går att bemöta, både med fakta och med sunt förnuft, vilket gör att det bara finns en slutsats att dra: de vill skydda sitt skrå...och även detta talar det sunda förnuftet emot.
   
 4. E
  Medlem · 3 137 inlägg
  Man kan tycka så. Men det hjälpte inte då det begav sig för ett par år tillbaks.

  Och gick det inte så är uppförsbacken som till K1 nu.
  Men alltid intressant med diskussioner.

  Men kort sagt så tror jag inte tiden är mogen nu. Men att det ligger något i att en hempularlicens för egna hemmet knappast kommer få folk att dö i drivor ty ett av målen måste ju även vara att förnya Sveriges anläggningar.

  Och med ett stöd som detta forum, vet inte ifall det finns fler, finns alla förutsättningar att det också ska bli riktigt bra, helst med bilder och mätresultat före och efter.
   
 5. P
  Medlem · Stockholm · 3 161 inlägg

  Paxman

  Medlem
  Nyckeln till att få till en förändring är ju att de två parter som diskuterar saken är någorlunda jämlika styrkemässigt och villiga till kompromisser. Om frågan endast diskuteras mellan parter som har samma uppfattning, att skydda sitt eget skrå, så är ju utgången självklar redan innan diskussionen påbörjats.
   
  • Laddar…
 6. E
  Medlem · 3 137 inlägg
  Det var många parter som diskuterade men visst stämmer det att SEF propagerade för faran med personlig behörighet, det minns jag.
   
 7. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 3 234 inlägg

  richardtenggren

  Självbyggare
  Jag har noterat att när du började skriva här så var det många pekpinnar om behörighet och att man inte får göra något utan elektriker, men nu senaste så såg jag dig vara väldigt behjälplig mot medlemmen som hade problem med elpatronen. Fint på något sätt :)
   
  • Laddar…
 8. useless
  Lök. · Gävleborg · 18 848 inlägg

  useless

  Lök.
  Fast med B-auktorisation får du inte sätta upp ett nytt uttag, bara flytta ett befintligt... Så man får anlita en firma som sätter alla uttag på rad under centralen så kan man själv flytta dom till rätt rum sen.
   
 9. P
  Medlem · Västerås · 1 002 inlägg

  Plutus

  Medlem
  Du får ju göra arbeten på befintlig gruppledning, så du får ju montera nya om du inte behöver röra centralen
   
 10. P
  Medlem · Västerås · 1 002 inlägg

  Plutus

  Medlem
  Ja men det var ju det han sa, elfirman sätter upp en rad uttag och kopplar in dom i centralen, en med B-auktorisation byter uttagen till dosor, drar nya kablar och monterar uttagen på nya ställen
   
 11. E
  Medlem · 3 137 inlägg
  Jaha. Tyckte hen skrev att en endast fick byta befintliga uttag och ej expandera befintliga gruppledningar?

  Varför skulle det behövas bytas från uttag till dosor?
  Det är ju fritt fram i smärre utsträckning.
   
 12. S
  Medlem · Uppsala · 690 inlägg

  Strontus

  Medlem
  Lite rätt får jag ge ESV ändå. Frågan var ju inte hur många som dör, utan hur många som dör pga hemmapul.
   
  • Laddar…
 13. P
  Medlem · Västerås · 1 002 inlägg

  Plutus

  Medlem
  Det var ett teoretiskt exempel på hur man kan montera nya uttag med en B-auktorisation (inte tänkt att göra på riktikt)
   
 14. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 218 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Det är inte solklart att B-behörighet tillåter en förlängning av en gruppledning.
  Vad nu detta skulle ha för betydelse för frågan, vad den nu är...
   
 15. E
  Medlem · 3 137 inlägg
  B-auktorisation omfattar elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar begränsat till arbete i befintlig gruppledning som innebär:

  • att sätta upp och flytta ljusarmaturer, elkopplare och uttag med tillhörande kablar.
  • att fast ansluta elektrisk utrustning som förbrukar el med tillhörande don samt förläggning och anslutning av kablar som tillhör donen.
  • att koppla loss elektrisk utrustning som förbrukar el med tillhörande don och kablar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.