Byggahus.se

Dränering alltid nödvändig?

 1. R
  Medlem Nivå 1
  Tittar på ett hus med undervåning i souterräng och grunden är betongplatta. Byggår 1967 och sedan dess har ingen ny dränering anlagts. Besiktningen av huset visar inga uppkomna skador, men konstaterar samtidigt att dräneringen sedan länge får anses vara uttjänt.

  Å ena sidan vet jag att en dränering generellt behövs och att skador kan bli allvarliga, men å andra sidan tänker jag att ett hus som är nästan 50 år gammalt och har klarat sig så länge kanske inte har behov av en ny dränering?

  Söker alltså råd och tips - är det så att man alltid bör dränera, eller kan man klara sig ändå?
   
 2. nimhed
  Medlem · Nivå 12
  Dränering handlar ju om att sänka grundvattennivån runt och under huset.

  Om grundvattennivån aldrig blir högre än dränrören, så kan man väl säga att dräneringen är gjort i onödan.
   
  • Laddar…
 3. O
  Medlem Nivå 12
  Nej man behöver INTE alltid dränera !

  Det beror på många saker såsom markbeskaffenhet, husets läge, hur bra dräneringen gjordes en gång i tiden etc.

  En 50 eller 100 år gammal och välgjord dränering kan vara bättre än en slarvigt nygjord så det finns inga generella slutsatser att dra av åldern på en dränering.

  Men en besiktningsman måste skriva att den nått sin tekniska ålder för att inte komma i tvist med någon pga av detta och du i sin tur måste inse att det kan komma en dag då detta måste ske. Om den dagen sen blir om 2 år eller 20 år kan ingen svara på.
   
 4. J
  Medlem Nivå 8
  Det finns ingen anledning att åtgärda något som inte är ett problem. Precis som nimhed och oceanis skriver så finns det mycket som kan påverka. Dels så avgör markförhållanden i vilken utsträckning dräneringen behövs och dels så kan livslängden skilja mycket beroende på hur det är utfört och vilka förhållanden som funnits.

  Oavsett detta så handlar ett husköp om så mycket mer än kostnaden för själva köpet. För din budget de kommande åren så vet du att dräneringen är någon som eventuellt kommer att bli ett problem och bör därför ha med den kostnaden. Samma sak gäller tak, fasad, fönster och våtrum men spara på pengarna tills du verkligen behöver åtgärda eller när du vill av andra skäl (tex nya badrum).
   
 5. R
  Medlem Nivå 1
  Tack för all input!

  Skulle ni alltså rekommendera att inte åtgärda dräneringen förrän problem uppstår? (Och då givetvis se till att ha buffert för att kunna göra det)
   
 6. O
  Medlem Nivå 12
  Helt korrekt, om det inte finns något problem så ska du naturligtvis inte själv skapa dessa och kasta pengarna i "sjön". Det finns nog bättre ställen att börja på i ett nyköpt hus.
   
  • Laddar…
 7. S
  Byggnadsvårdare Nivå 14
  Instämmer med föregående talare, laga inte det som inte är trasigt. Du kan ju dock se över hur takvattnet avleds från husgrunden, för om du inte har problem med grundvattennivån så kommer ju den mesta av fukten som når huset komma därifrån.
   
 8. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Om du ska göra något med dräneringen så filma rören och kolla läget. De kanske kan behöva spolas ur.

  Källaren får du varmare och torrare med en avfuktare.