Byggahus.se

Dränerat 5 år sedan och fukt i källare

 1. G
  Medlem Nivå 3
  Hej,
  Vi om dränerade huset och redan efter 4 år reklamerade vi arbetet, då såg vi fukt på ena sidan av gillestuga. Firman var här och skyllde på regnväder samt sa att det är ingen fara.

  Nu har det blivit ännu värre och firman har lovat att komma till oss och undersöka med sin kamera, men de förlänger varje gång jag ringer till de.

  Tips, vad kan man göra att de kommer och åtgärda felet.

  Vet någon vad kan det bero på?
   
 2. Jonatan79
  Medlem · Nivå 16
  Gjorde ni fler saker än dränering vid tillfället ?
  Något invändigt , golv, väggar ?
   
 3. G
  Medlem Nivå 3
  Nej vi har inte gjort något invändigt förutom tog bort gammal tapet. Jag har kolla även element rör och det verkar ingen fel med de heller.
   
 4. Jonatan79
  Medlem · Nivå 16
  Finns bilder från dräneringsjobbbet?
   
 5. J
  Medlem · Nivå 24
  Det är nog inte ett dräneringsproblem. Hur är konstruktionen under brädgolvet?
   
 6. P
  Medlem Nivå 2
  Källare är typiskt inte byggda för att användas till annat än förvaring/teknikrum mm. Man skall definitivt inte ha ett trägolv i källaren om man inte har 100% koll på yttre fuktpåverkan, vilket inte verkar vara fallet här. Stor risk att träet ligger och suger fukt. Jag skulle riva bort hela golvet, göra om och göra rätt (oorganiska material) och sedan använda källaren som biyta och inte något man ska uppehålla sig i längre perioder.
   
 7. G
  Medlem Nivå 3
  Huset är 51 år gammalt, och vi flyttade hit 2015 och det fanns absolut ingen spår av fukt och fuktmätningen gav bra värde. Men vi tog ändå ett beslut för att dränera om huset för säkerhetskull. Egentligen fuktspåret dök redan upp efter ett par år men då trodde vi att det är ingen fara.
  Konstruktionen under brädgolvet är gjort av nåt betong aktigt material.
  Hur tänker du?
   
 8. T
  Medlem · Nivå 17
  Riv allt i källaren. Skrapa bort allt löst i väggen. Sätt upp puts/kakel och klinker i golvet.
   
  • Laddar…
 9. G
  Medlem Nivå 3
  Jag har laddat upp bilder :)
   
 10. Jonatan79
  Medlem · Nivå 16
  Jag misstänker också fukt från golvet:(
   
 11. G
  Medlem Nivå 3
  Ok, en sak som jag inte blir klok av att varför kommer fukten från en specifik samt varför efter om dräneringen :thinking:
   
 12. J
  Medlem · Nivå 24
  De flesta fuktproblem i källare beror på att man har för hög inomhustemperatur. Källare från t.ex. 60-talet är tänkta att hålla en temperatur på högst 16 grader. Ju varmare inomhusluften är desto större mängd vattenånga kan den binda. När varm luft träffar en kall yta, som ett oisolerat källargolv, kondenserar vattenångan i betongen. Golvet i er källare består av en tunn (5-7 cm tjock) oarmerad betongskiva som ligger direkt på ett lager av grus eller makadam utan mellanliggande isolering. När huset dränerades om fick källarmurarna isolering på utsidan men golvet förblev oisolerat. Fukten har inte orsakats av firman som dränerade om, men det säger något om dess bristande byggnadstekniska kompetens att man inte lyckats förklara det för er.
   
 13. M
  Medlem · Nivå 11
  Dock låter det ju lite konstigt om källaren klarade sig utan fuktskador från 1968 till 2015, för att sen drabbas under de fyra senaste åren. Eller kan det förklaras av att det tidigare var kallare där nere men att ni nu har haft uppvärmt till full rumstemperatur?

  PS. Elinstallationen på bild 1 ser inte ok ut!
   
 14. E
  Medlem Nivå 7
  Beroende på vad huset står på så kan golvet även suga upp fukt och även delvis nedre delen av väggarna.

  Vårt hus är gjutet direkt på jorden eller med grus typ (40-tal) utan någon direkt isolering mellan, vilket var helt normalt förr.
  Givetvis kan det där komma vatten som sugs upp i golv och en bit upp i vägg (eftersom väggen vilar på golvet)

  Man kommer tyvärr inte ifrån sånt i gamla hus, det är ju lite svårt att dränera under huset..
   
  Redigerat 26 okt 2019 07:07
  • Laddar…