Byggahus.se

Dra RDOE löst i vägg

 1. D
  Medlem Nivå 7
  Har ett inbyggt elskåp i väggen med mängder av leddrivdon. Är det tillåtet att dra kortare längder (~3dm) dolt med RDOE kabel dvs. fastklamrad dold i igenbyggd vägg. Vill gå från elcentralen till respektive drivdon dolt. Tänker på denna gummikabel: http://elbutik.se/product.html/rdoe-h07rn-f?category_id=2107
   
 2. T
  Medlem · Nivå 6
  Vad ska du använda kabeln till?
   
 3. D
  Medlem Nivå 7
  Gå med fas/nolla/jord till drivdonet. Har lite svårt att förstå skillnaden mellan att dra med EKK som är tillåtet kontra denna kabel som jag misstänker inte är det.
   
 4. T
  Medlem · Nivå 6
  Det är för att kabeln inte är avsedd för fast installation. Dock används den vid fast installation av t.ex. motorer.

  Men om man då istället frågar. Varför vill du använda en sådan kabel som inte är tillåten? Finns det någon vits med det?
   
  • Laddar…
 5. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  RKK är väl heller inte helt rätt men den är bra mycket bättre än gummikabel.

  Protte
   
  • Laddar…
 6. D
  Medlem Nivå 7
  Först kopplade jag med ekk men tyckte inte den var så följsam att koppla med så då köpte jag ovan länkad kabel och kopplade in resterande drivdon med den. Insåg nu när jag är på väg att bygga igen väggen att det kanske inte var så klokt?
   
 7. T
  Medlem · Nivå 6
  Jag vet inte om det är just precis olagligt att använda den, men man brukar inte få bygga in den typen av kabel.

  Hur menade du med inte så följsam när du syftade på EKK?

  Posta gärna en bild så kanske det går att lösa på något bättre sätt? :)
   
 8. M
  Medlem Nivå 5
  Gummikabel torkar och vittrar sönder med tiden vilket är en väldigt bra anledning att inte använda den för fast installation, speciellt inte en inbyggd sådan.
   
 9. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Jag förstår inte, varför kan du inte använda slang den korta biten mellan elcentralen och kapslingen med drivdonen? Om det är kabel behöver den väl inte klamras den korta biten heller.

  //Patrik
   
 10. D
  Medlem Nivå 7
  Tänkte att man måste dragavlasta kablar som går in i kopplingsdosor. Att gummi vittrar sönder är väl anledningen till att det inte är tillåtet så det köper jag. Tänkte inte i de banorna själv. Ska ta och beställa en 4g EKK kabel och låta elektrikern dra om de felaktiga dragningarna.

  Som syns på bilderna går jag med slang in i kopplingsdosor och därifrån till drivdon. Pajar någon kabel mellan kopplingsdosan och drivdonet får den helt enkelt dras om synligt i framtiden.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
   
 11. T
  Medlem · Nivå 6
  Jäkla massa drivdon du har :)

  Normalt sett behöver du inte dragavlasta fast kabel, dvs om den är spikad t.ex.. Dock bör du som sagt skippa gummikabeln eftersom den inte är anpassad för fast installation.
   
 12. D
  Medlem Nivå 7
  Ja det är bara att hålla tummarna att de håller i många år så jag hinner spara ihop pengar till nya ;)
   
 13. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Varför inte sätta utanpåliggande kabelkanaler mellan raderna av drivdon, då behöver man inte se den där snuttande som kommer ut genom väggen och sedan till drivdonet. Är dessutom enklare med kabeldragningen och ev utbyte.
  Upptill en kanal vågrätt med hål för slangarna.

  Man hade inte behövt se en endaste kabelsnutt.

  Men jag är väl lite arbetsskadad.

  Protte
   
 14. Jiiwas
  Medlem Nivå 6


  Det där riktigt skiner hempuleri

  Sen är du ju inte godkänt heller med enkelisolerade ledare in i drivdonen med matningen. Manteln på kabeln ska IN I donen
   
  • Laddar…
 15. E
  Medlem · Nivå 23
  Varför inte sätta allt i ett "apparatskåp" ? där kan man dra enkelisolerade ledningar i kabelrännor mellan appararena och upp till kopplingsplintar.
   
  • Laddar…