Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Dra kabel i kabelskyddsrör, hur långt?

 1. T
  Självbyggare · SE4 · 2 928 inlägg
  En bekant har låtit entreprenör lägga ca 70 meter gult kabelskyddsrör modell 50 mm.
  Vi tänkte försöka dra i en 5G6 N1XV, kommer det att bli något problem med detta kan man tänka sig? Vet inte säkert men det bör vara 2st 90 graders böjar utmed rörets längd.

  Eftersom rullarna med rör är på 50 meter så måste den vara skarvad nånstans och därmed måste väl också dragtråden vara skarvad. Vore det en idé att först dra genom ett kraftigare rep med full obruten längd och sedan med hjälp av det dra genom kabeln, så man inte riskerar att dragtrådens skarv är dåligt gjord och går upp?
   
 2. V
  Husägare · 218 inlägg

  ViktorHg

  Husägare
  Nä, lika bra att prova dra direkt. Skulle tråden gå av kan man suga i en ny med dammsugare. Kommer gå tungt, men svårt att veta i förväg. I värsta fall får man gräva upp någonstans på mitten och dra vidare. Och se till att en drar medan den andra matar i kabeln.
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem · jämtland · 21 862 inlägg

  elmont

  Medlem
  JA dra i ett tunnare rep, det som sitter i brukar fungera utomordentligt dåligt, det är för "fjädrande och för smalt. Skulle det gå av så kan det bli stora problem att dra i en ny tråd. Dammsugar tipset är väl kanske inte så bra när det gäller så pass långa sträckor. Och smörj med kabelsmörja och en skjuter på så ska det inte vara några problem
   
  • Laddar…
 4. Hennke85
  Verktygstokig · Jönköping · 1 115 inlägg

  Hennke85

  Verktygstokig
  Eftersom dragtråden är skarvad så skulle jag också rekomendera att dra i något grövre för att dra kabel med.
  Dammsugartipset fungerade över förväntan här hemma då dragtråden tyvärr saknades i min slang.
   
 5. C
  Husägare · Västra Götaland · 2 616 inlägg

  crazytok

  Husägare
  Skulle också dragit igenom en kraftigare kabel eller dragtråd av något slag. Har du 2st 90gr böjar (förhoppningsvis med stor radie dock) så är risken att det går tungt.

  Går den skarvade dragtråden av kan det bli jobbigt!

  Dammsugartricket är inte att förakta dock, funkar riktigt bra. Hur det blir på 70m är oklart dock, men då får man väl ha en kraftigare dammsugare! :)
   
 6. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 9 344 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Friktionen kommer att bli kraftig. Det kan till och med vara så att ni måste dra igenom två olika trådar innan ni har en tillräckligt grov. Smörj kabeln kraftigt innan ni drar in den!
   
  • Laddar…
 7. V
  Husägare · 218 inlägg

  ViktorHg

  Husägare
  Dammsugartipset har jag då provat flertalet gånger på 200-300 meter så där håller jag inte med. Plastpåse som segel så går det undan.
   
 8. T
  Självbyggare · SE4 · 2 928 inlägg
  Låter spännande med dammsugare, hur gör man rent praktiskt? Knyter ett dragsnöre i en plastpåse som är "lagom trång" i slangen och sen bara suger i andra änden? Låter så roligt så man hoppas ju nästan att tråden går av :rofl:
   
 9. U
  Medlem · Skåne · 2 728 inlägg

  Uffe A

  Medlem
  Visst är det kul...
  Men om det finns risk för att det har kommit vatten i röret så använd en våtdammsugare
  Annars är det bara att kassera dammsugaren efteråt
   
 10. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 9 344 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Omvända principen från fiberblåsning. Jag brukar vara sätta en liten rosett i änden av snöret, det räcker bra det också. Friktionen i krökar är problemet. Man kan få dock. Samma som vid fiberblåsning.

  Vid fiberblåsning så brukar man få krökarna i höjdled pga ojämn botten i kabeldiket. Detta är orsaken till att man ofta lägger grus i botten av fiberschaktet, trots att det egentligen inte behövs av andra skäl...

  Plöjning är bättre för fiber, då sträcks röret löpande och man får minimalt med börjar.
   
  • Laddar…
 11. V
  Husägare · 218 inlägg

  ViktorHg

  Husägare
  Ja, gör typ en boll av plast som är lagom stor för bästa effekt, men som pacman42 sa så är det inte jättenoga på detta relativt korta avstånd. Och grovdammsugare ska du såklart ha. I änden med dammsugaren får man hålla något runt slangarna för att få så tätt som möjligt mellan dammsugarslang och slang. Om skarven på slangen är otät så blir det svårare, men förhoppnings är den tät, och då är det lugnt. Är det vatten i slangen är fördelen också att den blir torrare när man ska dra kabeln. MEN, att dragtråden som är i håller är såklart att föredra :)
   
  • Laddar…
 12. T
  Medlem · Blekinge · 8 266 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Med dammsugare kan du som högst få en tryckskillnad på 1 bar. Med tryckluft i matande ände kaan ddu få högre tryckskillnad.
   
 13. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 9 344 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Problemet är att behålla det trycket samtidigt som du matar in tråd. Det är därför man använder dammsugare som hobby-blåsare... ;)
   
 14. E
  Medlem · jämtland · 21 862 inlägg

  elmont

  Medlem
  Och sedan man fått i ett tunt "snöre" får man knyta på nått grövre och dra i, kanske bättre att dra i nått grövre på en gång?
  Och på dom längder ni skriver om, har det varit rillad slang som det väl handlar om i det här fallet.
   
 15. T
  Självbyggare · SE4 · 2 928 inlägg
  Måste säga att jag inte undersökte om det handlade om slät eller rillad på insidan. Har sett gula kabelskyddsrör med båda varianterna. Vilket ger minst friktion?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.