Byggahus.se

Dra avloppsrör från dusch i friggebod till gråvattenfilter

 1. peterwesterlund
  Medlem · Stockholm · 958 inlägg

  peterwesterlund

  Medlem
  Har byggt en friggebod med bastu och dusch på landstället.

  Huset ligger på ett litet skogsbeklätt berg. Därför tänkte vi att Uponor BDT Easy skulle passa bra som rening av duschvattnet. Den kan då stå nedanför bergssluttningen. Det är kanske 15 meter dit.

  Vi har redan satt dit en Purus golvbrunn i duschrummet med vad jag tror är ett 75 mm avloppshål som nu alltså bara sticker ut under huset. Och nu är vi i skedet att planera hur rördragning därifrån till Uponor-reningen ska ske.

  Har försökt läsa på vad som gäller och hur man gör. Men det dyker upp en del funderingar.

  1. Vilka rör ska vi använda? Orangea eller grå? Grå betecknas ju som "inomhusrör". Men det verkar samtidigt som orangea inte finns i måttet 75 mm. Inte heller förminskning från 110 till 75 i orange färg. Och det verkar även som att grå rör är exakt samma men annan färg, eller möjligtvis ännu tåligare än orangea rör. Så, vilket ska vi använda i detta fall?

  2. Hur ska vi dra röret i början under huset? Ska vi fästa det med klammrar upp mot undersidan på huset? Men hur får man till en lutning? Eller ska röret helst dras rakt ner i marken så fort som möjligt?

  3. Hur gör man om det inte går att gräva så djupt p g a berggrunden? Finns det lösningar för att lägga ovan jord? Det skulle utseendemässigt inte göra oss något om det ligger ovan jord då det ändå är bakom huset där aldrig någon är.

  4. När det gäller överlag det här med att få till en lutning på rören. Hur gör man det, eftersom rören är raka?

  Här är en bild jag gjort som illustrerar hur vi tänkt placera Uponor BDT Easy i förhållande till huset och hur avloppet från duschen kommer ut:

  [​IMG]
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Ska det användas vintertid
   
 3. peterwesterlund
  Medlem · Stockholm · 958 inlägg

  peterwesterlund

  Medlem
  Nej
   
 4. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Det går bra att lägga grå 75 hela vägen , antingen lägger du dom på backen under huset om det lutar utåt där , behövs bara för bra fall 2 cm per 10 meter , eller hänger upp dom under i
  hängslen för dessa , , sedan resten med vinklar , finns i 15 30 45 90 graders , bara mäta ,
  att fästa rören på väg ner , använd s.k.patentband ( har en massa hål ) galvade , borra
  och skruva fast i berget
  PS solen kommer att göra dom vita , gör inget , dom dör inte på 10 år
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.