Byggahus.se

Downligts - en döende trend

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Ännu är det trendigt med downlights. Den går sannolikt hand i hand med trenden att våra hem ska se ut som hotellrum. Rent, enkelt och stilrent men också kalt, opersonligt och själlöst. Belysningen är den del av ett hem som kanske är viktigast ur ett ”mysighetsperspektiv”. Allt fler hem tycks dock sakna olika former av belysning, det finns inga läslampor, golvlampor eller pendlar. Det finns downlights. En downlight, eller spotlight, är en belysning avsedd att punktbelysa ett visst område, kanske en tavla. Den ger mycket skarpa kontraster. Som badrumsbelysning är den usel. De klassiska klotlamporna ger ett jämnt sken i hela rummet utan skuggor vilket gör det lätt att raka sig och klämma finnar. Har man downlights så är alla områden som inte träffas direkt av den starka ljuskällan mörka. Ett möjligt alternativ är att montera ett stort antal spotlights med kanske max 20-30 cm mellanrum. Men det blir dyrt och ska man egentligen göra så stora ingrepp i sitt hus (taksänkning) för en trend?

  En god vän spådde att de populära träaltanerna kommer att bli framtidens motsvarighet till gillestugan. Ett byggnadsmässigt misstag som man med olika idérikedom försöker åtgärda. Men jag tror att han har fel. De impregnerade altanerna må vara fula och sällan i stilmässig samklang med huset, men de är ändå funktionella . Med andra ord en bra och billig lösning. Och när det är dags kan man ta bort altanen med en enkel såg. Downlightsen däremot är en dyr och dålig lösning. De är otroligt dyra att installera och de ger dessutom en dålig funktionalitet. Och det sämsta av allt är att den dagen då det inte längre är trendigt med downlights, och du vill återställa din takhöjd blir kostnaden skyhög.
   
 2. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Jag är inne på samma sak, både jag och hustrun har tröttnat på spotlights så när vi gjorde om badrummet nu så satte vi plafonder med kompaktlysrör istället. Vi får ett mjukt och behagligt ljus eftersom vi valt armaturer med dubbla glas. i övrigt har vi takplafonder och pendlar.

  Vi använder i huvudsak halogenglödlampor eftersom dessa är dimbara och kan ge starkt ljus, vilket gör det enkelt att växla mellan mysbelysning och städbelysning. Utomhuslampor och lampor utan dimmer är för det mesta lågenergilampor. Jag har för många sådana liggande för att det ska vara motiverat att byta ut dem mot LED-lampor, skillnaden i energiförbrukning är relativt liten.

  Jag håller också fast vid trädäcket, däremot tror jag att trädgårdsmöbler i konstrotting kommer att vara hopplöst ute om några år. Jag har lessnat totalt på dem.
   
  • Laddar…
 3. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Det ger sig själv redan i din rubrik. En trend dör per definition.

  Jag håller med i mångt och mycket i det du säger. Downlights går nog tillbaka till sitt ursprungliga funktion att skapa diskret punktbelysning, som i sin tur ger rummet mer volym. Altanen blir säkert som med gillestugan; ett rum man har kvar, men sällan använder. Tänk hobbyrum och bastu. :D
   
 4. ullberg
  Verktygstokig · Nivå 15
  Jag tror att det är en vettig spådom, jag gjorde den själv strax innan jag ändå satte in spotlights i badrummet (men hindrade mig från att göra det i övriga rum just för att jag tror det är en trend på nedgång).

  I vårt hus har det dock sin poäng, vi har lågt till tak, 220, men vindsbjälklag som det går att sätta spottar i. Då är det inte allt för dumt, det är svårt att hitta andra belysningslösningar som man inte slår huvudet i då jag är allergisk mot takplafonder (sorry pelpet, inget illa ment, smaken är som baken). Det blir speciellt bra ihop med LED då man slipper bli grillad när man ställer sig under spot:en. Därav vårt val i badrummet.

  Men allra helst hade jag haft högre till tak och en annan belysningslösning...
   
 5. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Jag är sårad :)
   
 6. ullberg
  Verktygstokig · Nivå 15
  Föresten, du skriver "ännu är det trendigt med downlights" men har det inte lämnat trendstadiet redan? nu är det "standard" / en lätt lösning. Och om ett tag kanske det blir förhatligt...

  /U
   
 7. K
  Medlem Nivå 6

  Rätt

  Du har rätt i din analys.

  Genomföre nyss en renovering av badrum i 50-talsvillan.

  Satsade på en kristallkrona i badrumstaket och belysning på speglar och skåp.

  Mkt snyggare.
   
  • Laddar…
 8. I
  Medlem Nivå 9
  Downlight är inte synonymt med spotlight. Skillnaden är spridningsvinkeln. I bl a USA har man downlights stora som kastruller, och de går inte att jämföra med det vi i Sverige kallar för downlight, oavsett om de drivs av LED, halogen, eller lysrör.

  Jag tror att många gör misstaget att välja för liten spridningsvinkel, och senare upplever punktbelysning, istället för allmänbelysning. Den stora fördelen med downlights, är att man slipper ha lampor som hänger ner från taket och inkräktar på utrymmet. Dessutom får man betydligt jämnare ljusspridning, under förutsättning att källorna är rätt placerade.
  Att skaffa en golv- eller bordslampa är inget hinder bara för att det råkar sitta 12 stycken downlights i taket.
   
 9. F
  Medlem · Nivå 9
  Frågar någon mig kan jag svära och spy galla över dessa spolights i timmar.Uslare belysning finns inte.
  En hederlig taklampa lyser så man ser och vill man ha mysbelysning löses det enkelt med en dimmer.
  Fredrik
   
  • Laddar…
 10. Glufsglufs
  Medlem Nivå 12
  Om man nu vill ha spots....spelar det någon roll om det är en trend eller inte då? Blir man mobbad av vännerna om 10 år eller?
  Det vanligaste felet är att man placerar spots i fel mängd och på fel ställen, eller ja, inte på det ultimataste viset iaf.

  Själv hemma så har jag spotar i badrummet, vridbara för att belysa där det ska belysa, övriga spots är bara för "prydnadsbelysning".

  För några år sedan var jag hem till en kund som skulle ha spots i köket under överskåpet och en ganska massiv armatur över köksbordet, han frågade lite försynt efter installation om det var så att dimmers var "för 80-tal" eller om det var många som fortfarande installerade.

  75% av all projjning (ungefär) vi gör på firman innebär spots/downlight i badrum samt under överskåp i kök. Arkitekterna har inte släppt denna "trend".
   
 11. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Belysning under överskåpen tycker jag är en bra grej vid arbetsytor. Alla andra källor skuggar man själv eller överskåpen.
   
 12. MB77
  Medlem Nivå 11
  Varför är då det den sämsta belysningen som finns...?
   
  • Laddar…
 13. A
  Medlem Nivå 9
  Skit i trenderna och gör en god design så blir det bra oavsett ljuskälla. Downlights i sig är ett utmärkt redskap, men visst har de överanvänts i många inredningar.
   
  • Laddar…
 14. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Ja, som sagt, om man har gjort fel (valt spottar med för smal spridning, för låg effekt, för lågt antal, för långt avstånd mellan osv) så blir det dålig belysningen. Gör man rätt så blir det en väldigt jämn, fin och bra belysning, som dessutom är ultimat belysning att ljusreglera! Har man dessutom lite snyggare spottar (finns fler val bland LED än hos halogen där alla ser lika tråkiga ut) så är det dessutom en fröjd för ögat! Lika så placering är av stor vikt! Har man en korridor så kan man t.ex. köra sick-sack-mönster i stället för två långa rader av spottar bara och i vardagsrummet kan man ha olika grupper av spottar för att belysa olika saker istället för 15 st i ett rutnät över taket. En annan sak man kan göra är att kombinera olika spottar för olika belysningsändanmål och rum och inte bara köra på samma 35W halogen-armatur fördelade jämnt över alla tak i varje rum. Även takdosor för hängande armatur över t.ex. soffbord i vardagsrum och köksbord i matrum är ett måste. Lika så en golvlampa vid en läsfotölj är mysigt!

  Ledordet är kombinering! Man ska blanda och inte bara köra fullt ut på det ena eller det andra!

  //Patrik
   
  Redigerat 13 sep 2013 19:31
  • Laddar…
 15. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Jag är aningens stolt över att vi inte har en enda spotlight/downlight öht i vårt relativt nybyggda hus. :)

  Eller ,.. tja ... Spisfläkten har ju faktiskt två inbyggda spots. :cool:


  Och om jag tänker efter så har jag två såna här i takfoten över uteplatsen.
  konstsmide-einbauleuchte-weiss-art-nr-7092-200-store-cht-online-shop-store-id-4397-g001x5tcxh.jpg
  Det kanske går som downlight ... :surprised:
   
  • Laddar…