Byggahus.se

Downlights och värme

 1. E
  Medlem · Stockholm · 216 inlägg

  egge

  Medlem
  Morrn,

  Den ständiga frågan... och såklart dyker den upp när nya undertaket redan är på plats. Vi har förberett för downlights och hittade sådana med ett skyddsavstånd på 7cm. Det är vad vi har mellan överkant på gipsskivorna och det gamla undertaket som består av masonite med råspont ovanför. Det nya regelverket är av trä. Men... alldeles för sent blir man ju orolig att det kommer bli för varmt där uppe. Jag har testat lite och kommit fram till att lufttemperaturen över det nya undertaket blir ca 55-60 grader ca 5-6 cm rakt ovanför spotten (snabbt ökande ju närmare spotten man kommer), när den sitter "nästan" på plats, dvs lite på sniskan för att få upp temperaturproben. Iom det kommer det ju upp lite rumstempererad luft också, vilket det inte kommer göra sedan.

  Vad tror ni? Bör jag tänka om och korrigera? Det finns möjlighet att ta upp hål i råsponten ovanfrån, från vinden, då det inte finns någon diffspärr att ta hänsyn till i dagsläget. Vill ju helst slippa ta ned undertaket igen. :-/
   
 2. Q
  Medlem · 328 inlägg

  que

  Medlem

  Re: Downlights och värme

  Har inget bra svar på frågan, men vill lyfta upp den så kanske någon annan kan ge ett bättre svar.

  Är det så att du klarar avståndet som anges, så borde det inte vara några problem, utöver värme så ska man också se upp med fukt.

  Jag kommer att göra liknade dig, kommer att sänka innertaket ung 10cm, detta i ett sommarhus utan diffspärr. Kommer det då att vara någon risk för kondens när lamporna tänds om det är fukt i detta mellanutrymme? Det finns ju ingen luftcirkulation mellan dessa tak. Är det bättre att sätta dit kupor över spottarna? Ska dessa vara isolerade på utsidan av kupan?

   
 3. Cricce
  Medlem · Åbo · 258 inlägg

  Cricce

  Medlem

  Re: Downlights och värme

  skulle det inte gå att "skärma av" taket på ngt sätt ???
  I bastun har man ju för det mesta en skiva av ngt slag i taket som skyddar panelen från att bli för het. Bara en tanke ::)
   
 4. E
  Medlem · Stockholm · 216 inlägg

  egge

  Medlem

  Re: Downlights och värme

  Kollade med tillverkaren, och enligt dem ska det vara minst 7cm till brännbart material ovanför och 5cm på sidan. Så det bör vara ok. Efter några timmars lysande igår låg temperaturen på ca 50 grader, så jag tycker nog jag kan känna mig lugn.

  Vad gäller fukt så *tror* jag inte det är någon fara i mitt fall. Iom att det inte finns någon diffspärr bör den fukt som finns knalla upp på vinden och vidare ut i luften där. Men iofs, finns det ingen tilluft i detta utrymme kan det ju vara svårt. Dock bör det ju komma in lite luft just där spotten sitter. Men frågan är om det räcker.

  Och visst borde det gå att skärma av det gamla undertaket, men i mitt läge skulle det innebära att plocka ned gipsskivorna, och det vill jag ju inte ;)
   
 5. R
  Medlem · 53 inlägg

  ronnberg

  Medlem

  Re: Downlights och värme

  Jag kan tala om det bli go värme, min son tog tag i höljet till vår sänglampa med en halogenlampa i, inköpt från ikea. 2 stora blåsor och bandage i en vecka blev resultatet,
   
 6. E
  Medlem · Stockholm · 216 inlägg

  egge

  Medlem

  Re: Downlights och värme

  Jodå, men de här armaturerna går faktiskt att hålla i även om de lyst några timmar. Men visst är de varma, man klämer inte gärna åt med fingrarna allt för mycket runt dem ;-)

  Som sagt, precis ovanför själva lampkontakten är temperaturen lite drygt 100 grader. Men några cm högre upp är den det halva.
   
 7. S
  Medlem · 205 inlägg

  Sonander

  Medlem

  Re: Downlights och värme

  Skulle det inte gå att sätta en skiva minerit ovanför spottarna, det är ju inte brännbart?
   
 8. H
  Moderator · Stockholm · 43 944 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Downlights och värme

  Jag har för mig att jag läst någonstans att det inte får bli mer än 80 grader i närliggande brännbart material, det tror jag är generellt för all form av uppvärmning från elektrisk källa. Det låter som om du har hyffsad marginal (om jag kommer ihåg rätt). Efterssom du ju tydligen klarar tillverkarens spec också så borde det vara OK.
   
 9. H
  Medlem · 257 inlägg

  Re: Downlights och värme

  Sätt en plåt med 5-10mm isolerande distanser på ditt gamla undertak rakt över varje lampa så att den tar strålningsvärmen istället för taket, dessutom fungerar luftspalten du får mellan plåten och taket för att ventilera bort värmen. Ju större plåt desto bättre för att sprida den värme som blir men det viktigaste är att ta den direkta strålningsvärmen.
   
 10. Fasting65
  Medlem · Stockholm, Hägersten · 3 228 inlägg

  Fasting65

  Medlem

  Re: Downlights och värme

  Köp dessutom alucoated lampor. De heter lite olika beroende på märke, men lampan är konstruerad att rikta mer värme framåt än bakåt.

  Man får leta lite för att finna lamporna. Det var svårast på lampaffärerna. Besökte tre stycken inne i Stockholm city. Ingen hade dem hemma. Av en slump fann jag såna lampor på Bauhaus. Där fanns det mängder av såna lampor i olika wattal och spridningsvinklar - visst, det var något för mig okänt märke, men ändå....
   
 11. E
  Medlem · Stockholm · 216 inlägg

  egge

  Medlem

  Re: Downlights och värme

  Tycker det jag med. Och blir det 60 grader på säkerhetsavståndet så bör det ju ligga några grader under i själva materialet då värmen liksom sprids i det. Eller är jag helt ute och trampar runt nu?

  Att sätta en plåt rakt över lamporna hade ju helt klart varit en ide... om inte nya taket är på plats och färdigmålat redan ;-) Inte lätt när man har en tidsram att avsluta renoveringen inom ;-)
   
 12. D
  Medlem · 500 inlägg

  Re: Downlights och värme

  Hej!

  1. Har du använt det rekommenderade måttet 7cm - kör på.
  2. Kommer du 'bara' upp 50 grader - kör på.

  Torrdestillering är nog inget du behöver vara allt för orolig för. Självklart är det inget man skall ta för lätt på, men å andra sidan tycker jag att du verkar ha tillräckligt stora marginaler. Vill du vara på den (helt) säkra sidan kan du köpa lite 'kallare' lampor.

  Av ren nyfikenhet undrar jag hur det kommer sig att du satt dit en termometer för att mäta? Det hade jag aldrig ens tänkt tanken på om jag följt måtten. Tänk också på säkerhetsmarginalen som finns i det mått de angivit. Har du fuskat lite med det så är det nog ingen jättefara heller, förutsatt att det inte är alldeles för mycket.

  Tänk på alla oss med gamla vedpannor som får upp rejäl temperatur på skorstenen. Gör inte oss oroligare än vad vi redan är! :)
   
 13. E
  Medlem · 1 018 inlägg

  Erik_D

  Medlem

  Re: Downlights och värme

  Torrdestillering sker över 80 c om ja inte missminner mig helt här.
   
 14. E
  Medlem · Stockholm · 216 inlägg

  egge

  Medlem

  Re: Downlights och värme

  Jag kör på för fullt, och än så länge står huset kvar ::)

  Jag provkörde spottarna innan jag satte upp dem i taket, och tyckte det kändes varmt, men hade då ingen tanke på att kontrollmäta. När de sedan "hängde i sladdarna" tillfälligt i taket slog det mig att jag ju faktiskt hade en temp-prob till mätinstrumentet, och att jag kunde mäte hur varmt det blev i taket, för att lugna mig själv ;-)

  Sorry :D
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.