Dolt fel?

4k läst  6 svar

 1. A
  Medlem Nivå 3
  Hejsan.
  Jag har ett problem som jag tänkte se med övriga här på forumet vad ni anser..

  Jag köpte ett gammalt hus (c:a 100 år) för 5 år sedan, det var då "nyrenoverat" (nytt kök, laminatgolv, ny väggbeklädnad) men säljarna skrev in "kalla golv" i kontraktet. I hallen var det inlagt klinkers med golvvärme, detta golv började ganska direkt efter att vi flyttat in att släppa plattor, och nu efter 5 år var en stor del av plattorna lösa. I helgen har jag brutit upp alla plattor för att göra om arbetet och det visade sig då att hela golvet var ett stort "fuskbygge".

  På det gamla trägolvet i hallen hade han lagt hönsnät direkt på trägolvet och sedan najjat fast golvvärmeslingprna där i, sedan c:a 1 cm flytspackel på detta och sedan fix och klinker... :eek:
  I mina värld kan ingen vara så dum så att man kan tro att detta ska hålla längre än något år.. För mig personligen så känns det som om de har blåst mig.

  Det ska tilläggas också att jag bröt upp golvbrädorna och där under fanns.. INGENTING! Ingen isolering inte ett jäkla skvatt förutom torpargrunden. Så jag har de senaste 5 åren suttit och värmt upp torpargrunden med golvvärmen i hallen. Det kanske man inte kan kräva att förra ägaren skulle ha vetat men det är märkligt att han inte ens kollade innan..

  Tilläggas kan ju att jag har fått byta ut hela hans nya kök och golv på grund av att hela trossbotten och samtliga bjälkar plus nedre stockvarvet var i det närmsta totalt uppruttet, detta har jag inte tagit upp med de förra ägarna för att jag kände att det egentligen inte var deras fel.. Även fast det är totalidiotiskt att renovera enbart på ytan på en genomrutten kåk. Men detta med hallen känns mera då min misstanke är att det rör sig enbart om att i princip blåsa mig på pengar..

  Vad anser ni? Kan detta gå under "dolt fel", det är ju inte direkt ett "fel" eller..?

  Om det är det, hur går man vidare då? Jag köpte det privat med en mäklarfirma mera som hjälp med det juridiska.. Tror också att mäklarfirman slutat existera..

  Mvh Mårten
   
 2. A
  Medlem Nivå 15
  Tja, frågan är som vanligt: är detta ett fel som du upptäckt eller bort upptäcka när du undersökte huset innan köpet? Har du krupit in i torpargrunden och kollat? Det bör man definitivt göra om man köper ett 100 år gammalt hus. Då borde du sett att golvet inte var isolerat och att syllen var rutten.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Rekomendationen för keramiska material är ju att bärigheten i golvet skall motsvara bjälkar på cc30 med 22mm golvspånsiva ovanpå. Om man har cc60 så kan man (i de flesta fall) köra med 22mm golvspån och ca 15mm flytspackel ovanpå, det skall ge samma styvhet. I ditt fall har du tydligen ett plankgolv som troligen kan anses vara ungefär lika styvt som spånskiva, på det hade han tydligen spacklat, ev. lite för tunt. Dvs det är troligen inte helt enligt reglerna, men det låter inte jättefel.

  Personligen skulle jag gissa på att huvudfelet hos dig snarare är den murkna syllen, då kan mycket väl golvbjälkarna röra på sig.


  En murken syll i ett 100 år gammalt hus kan aldrig bli dolt fel. Det bör man upptäcka när man undersöker huset, alternativt får man räkna med sådana problem i ett såpass gammalt hus.
   
 4. A
  Medlem Nivå 3
  Hejsan!
  tackar för svaret! Det fanns ingen möjlighet att inspektera grunden på grund av att det inte fanns någon ingång, den enda möjlighetet var att kika in i genom ventilationshålen (10 cm i diameter) och där såg man inte ett skvatt.. Så frågan är vad det oisolerade golvet med golvvärme kan klassas som.. Det är ju ett antal tusenlappar man har värmt upp grunden med under de här åren plus att det kostar mig iaf 10 000:- att göra om arbetet.

  Vad gäller syllen så anser jag, precis som ni, att detta inte kan vara ett dolt fel så den är redan utbytt och det nya köket/badrummet är på plats.
   
 5. A
  Medlem Nivå 3
  i tillägg till ovanstående:
  Jag har lite svårt att se hur ett plankgolv kan ersätta ett undergolv av golvspånskiva.. Golvplank rör sig ju mycket mer idividuellt per planka än vad en golvskiva gör, en golvspånskiva är ju betydligt större yta än en planka plus att golvspånet ofta limmas i fogarna också.
   
 6. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Ett 100 år gammalt hus som är dåligt isolerat kan ju aldrig vara ett dolt fel!??? Om säljaren sagt att det är välisolerat och det senare visar sig vara fel, då är det ju en helt annan sak. Här har man ju tydligen också indikerat "kalla golv".

  Samma sak gäller ju golvet. Det är inte olagligt att ha tummen mitt i handen. Har säljaren gett några uppgifter som är omöjliga att kontrollera och som inte stämmer?

  Gläds över att du är händig, inte kostar det några 10 tusen att fixa ett hallgolv (fast du kanske har en väldigt stor hall förstås).

  Angående golvkonstruktionen: Jag tror tvärtom att det är väldigt många som är så "dumma" att man lägger golv på det sättet. Dum eller inte, kunskap saknas ofta för att göra rätt och tålamod för att läsa anvisningarna finns inte heller.
   
 7. C
  Medlem Nivå 4
  Exakt, och dessutom kan man inte räkna med ett cc-mått på 60cm på ett gammalt hus, vilket också leder till ökat svaj.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: