Byggahus.se

Dolt fel? (rötter i avloppet)

 1. vimsan
  Medlem · Uppsala · 114 inlägg

  vimsan

  Medlem
  Köpte hus för två månader sedan (dödsbo som stått tomt i sex månader). Villa från -69 med renoveringsbehov. Tog hjälp av en besiktningsman för att hitta eventuella brister men upptäckte ganska snart efter inflytt att vattnet rann ut dåligt vid dusch. Kontaktade därför en rörmokare som spolade rent avloppen med högtryck, men utan resultat. Kamerafilmning visade att rötter i avloppet är problemet. Frågan är då om det här är ett dolt fel? Någon som vet?

  /nybliven villaägare
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 086 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Dolt fel? (rötter i avloppet)

  Svårt att säga, såsom dolt fel är det troligen gränsfall. med atnke på hustes ålder osv.

  Jag har 2 råd. För det första kontakta villaägarförbundet, de ger gratis juridisk rådgivning, medlem kan du bli samtidigt som du ringer och frågar.

  För det andra, försök att begära ersättning av säljarna, men lägg inte för mycket krut eller pengar på att få "rätt". Det är oerhört svårt att få rätt i mål om dolda fel, och man bör inte riskera de pengar och psykisk frustration som det handlar om såvida man inte har solklart rätt eller det handlar om enorma belopp (typ flera hundra tusen).

  En komplikation i ert fall är att det är ett dödsbo som är säljare. Om ni skulle få rätt så är det alltså dödsboet som skall betala er, och oftast så är dödsboet skiftat (har alltså upphört att existera) strax efter att allt är klart med försäljningar osv. I det läget är det om inte omöjligt så åtminstonde mycket svårt att få ut några pengar.

  Arvingarna har ingen automatisk skyldighet att täcka dödsboets skulder. De pengar som skiftats ut ur dödsboet är svårt (omöjligt ??) att få tillbaka in i boet för att täcka ev. sakdestånd.


  Så i praktiken gäller inte reglerna om dolda fel när man köper av dödsbon, ofta ser seriösa mäklare till att det finns en friskrivningsparagraf mot dolda fel, just när säljaren är ett dödsbo. Detta är inte så mycket för att säljarna skall slippa krav som en markering avsedd för att köparna skall inse att dolda fel "inte funkar" när säljaren är ett dödsbo.

  Men som sagt med lite tur så kanske arvingarna betalar frivilligt.
   
 3. ylven
  Medlem · Kalmar · 1 578 inlägg

  ylven

  Medlem

  Re: Dolt fel? (rötter i avloppet)

  Dessutom var det ju ett besiktningsbart fel! Avloppens standard kontrollerar man genom att t.ex. på kort tid spola ner mycket vatten. Tex genom att fylla badkaret och släppa ut det samtidigt som man spolar i toaletten och häller på i alla kranar. Så tyvärr anser jag att du är ute i ogjort väder.

   
 4. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Dolt fel? (rötter i avloppet)

  Att det kan finnas inväxt av rötter i ett 35 år gammalt avlopp är ingen omöjlighet. visserligen tyder det på att man varit lite väl slarvig vid rördragningen men preskribtionstiden för byggfusk är ju sedan länge överskriden.

  Säljarna har ju i normalfall upplysningsplikt om att tex. avloppsvattnet rinner dåligt undan. Tyvärr kan man ju inte klandra den som är avliden för att inte upplyst om detta.

  Kvar har vi då, som ylven påpekar, undersökningsplikten som köparen har. Ni hade ju kunnat konstatera detta fel om ni kranat på ordentligt med vatten. Altså kan det inte heller klassas som ett dolt fel eftersom inga förstörande undersökningar krävs för att konstatera problemet.

  Möjligen skulle ni kunna ställa besiktningsmannen som ansvarig om han inte nämnt något om detta i sitt besiktningsprotokoll.
   
 5. E
  Medlem · 305 inlägg

  ErikL

  Medlem

  Re: Dolt fel? (rötter i avloppet)

  Det är nog bara att pröjsa själv. Månge har lite orealistisk tro på det här med "dolt fel". Även OM det skulle vara ett dolt fel innebär inte det inte bingo för er så att ni får ett helt nytt avlopp betalt av säljaren istället för ett nästan utslitet - man skriver av kostnaden med hänsyn till ålder, så även om ni får igenom att det är ett dolt fel lär ni få betala 90% själva om avloppet är över 20 år.

  Om man är lite gambler kan man alltid höra av sig till säljaren, låta aggressiv, och sen vara "hygglig" och gå med på att de betalar 25%. Går de inte med på det vore det i min mening vansinne att försöka driva en process som i bästa fall bara ger några tusenlappar.

  Skriv upp det på reparationskontot istället. Det lär inte vara det sista ni får laga - det kostar att bo i hus ;-)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.