Byggahus.se

Dolt fel i fritidshus ?

 1. S
  Medlem · 3 inlägg

  signe_m

  Medlem
  Hej!
  Vi försöker bilda oss en uppfattning om vad som kan anses vara ett dolt fel.

  Efter försäljning av ett fritidshus/sommarstuga byggt tidigt 70-tal har köparen efter 6 månader kontaktat oss med hänvisning till dolt fel.

  Köparen har under diskbänken hittat indikationer på fukt och mögel samt längs väggen bakom sockeln. Han har krupit under huset tagit loss isoleringen och säger att där var fuktigt någon meter utmed diskbänk.

  Han säger att han inte hittat några läckor, men misstänker att diskmaskinens anslutningar "kan ha läckt" vid tillfälle och självtätat sig.

  Vi har inte sett några läckor eller skador. Köket renoverades för 1 år sedan då golv och vägg frilades och inga skador fanns då.

  Vi vet inte med säkerhet när detta kan ha uppstått heller.

  Kan detta anses som dolt fel, eller kan det anses att köparen har brustit i sin undersökningsplikt (om det inträffat före försäljning) ?

  Köparen utförde besiktning själv utan att anlita besiktningsman.

  Köparen vill förhandla sig fram till en lösning, under förutsättning att de inte hittar något mer när de byter isolering under diskbänk.

  Detta tar tid och kraft från såväl säljare som köpare. Dock vill man ju göra rätt för sig - men inte helt i onödan heller.

  Hur ställer man sig till detta?

  Hälsn,
  Signe
   
 2. fia_mstd
  Husägare · Skövde · 1 993 inlägg

  fia_mstd

  Husägare

  Re: Dolt fel i fritidshus ?

  För det första skall du se till att köparen klagar till dig SKRIFTLIGT om detta om de vill "deala". Sen skulle jag i detta läge faktiskt kontakta mitt försäkringsbolag, dvs. det blag där du hade huset försäkrat då det var ditt för att be dem om råd. Det har gått sex månader sen köpet och du säger att ni renoverade för 1 år sedan. Å ena sidan bör en renovering inte resultera i fel redan efter ett år, men å andr sidan är väl risken också stor att skadan uppstått efter att huset blev deras. Svårt!

  Lycka till!
   
 3. G
  Medlem · 71 inlägg

  GasGlad

  Medlem

  Re: Dolt fel i fritidshus ?

  Eftersom köparen nu har hittat felet utan större ansträngning så borde han ha gjort samma sak vid en grundlig besiktning så jag anser nog inte att det är ett dolt fel.
   
 4. S
  Medlem · 3 inlägg

  signe_m

  Medlem

  Re: Dolt fel i fritidshus ?

  Hej!
  Tack för Era svar - detta är minsann inte lätt.
  Finns det inga prejudikat eller andra källor på liknande saker som allmäheten kan få ta del av tro?

  Signe
   
 5. B
  Medlem · 2 901 inlägg

  Re: Dolt fel i fritidshus ?

  Bara där blir man ju fundersam, vad är det för "indikationer"??

  Om dessa sk. indikationer var synliga för ögat nu 6 mån. efter försäljningen så bör de ju ha varit synliga (eller på vilket sätt han nu än har identifierat dem) vid köpetillfället om skadan ska ha uppkommit under Er tid som ägare, eller........?? (speciellt som det inte finns någon pågående läcka, utan skadorna sägs vara av "gammal" art)
  Om läckaget skett längre tillbaka i tiden så bör väl "indikationerna" också ha funnits där för 6 månader sedan :-/ och då kan det väl knappast betecknas som "dolt" fel.

  Bör man inte som första åtgärd kunna kräva att ett oberoende besiktningsföretag tex. Anticimex gör en kontroll av saken, de brukar ju vara rätt bra på att härleda och även tidsbestämma ev. skador.
  Sen undrar man ju hur det juridiska läget blir när köparen inte har anlitat någon oberoende besiktningsman vid köptillfället, han har ju uppenbarligen tyckt sig kompetent nog att bedöma husets skick på egen hand ???

  //Christina.
   
 6. Fasting65
  Medlem · Stockholm, Hägersten · 3 224 inlägg

  Fasting65

  Medlem

  Re: Dolt fel i fritidshus ?

  Sålde du med mäklare inblandad? Denne kan nog hjälpa dej.

  Annars kan villaägarna göra det. De har ju 30 min. gratis juridisk rådgivning - förutsatt att du är medlem.   
 7. S
  Medlem · 3 inlägg

  signe_m

  Medlem

  Re: Dolt fel i fritidshus ?

  Hej!
  Vi har pratat med mäklaren med. Villaägarna var ett bra tips - vi är med där.

  Det får bli som så att de får kontakta sitt försäkringsbolag - så får de säga sitt. Vi har även pratat med vårt försäkringsbolag.

  Nu verkar det som att vi har samma försäkringsbolag så man får väl hoppas att de inte "pratar sig samman i" i fallet :(

  De hade känt någon lukt som föranledde att de kikade. Dock är det torrt nu tydligen. Hmm

  Signe
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.