Byggahus.se

Dolt fel, avlopp i kök?

 1. D
  Medlem · 15 inlägg

  dmesthlm

  Medlem
  Hej!

  Räknas detta som ett dolt fel?

  Bakgrund: Vårt radhus av bostadsrättstyp renoverades 2017-2018. Vi flyttade in 2020. I våras upptäckte vi att en anslutning till diskmaskinen läckt under diskhon. Detta ledde till att vi fick ta bort bänkskivan av sten samt bänkskåpen, ta bort golvet och torka. Sedan tillbaka med alltihop. Det enda som återstod var att rörmokaren skulle återmontera kopplingar och diskmaskin. Efter nån timme så berättar hon att det läcker lite ur kopplingarna vilket tydligen kan hända när packningar dras mer än en gång. Men dessutom så rinner inte vattnet undan ur diskhon när man spolar. Hon menar då att avloppsanslutningen sitter för högt monterad dvs för nära vasken. Vattenlåset och böjen på avloppsslangen sitter ju under avloppsanslutningen så det är kanske inte så konstigt att det rinner trögt. Dock har vi inte haft några som helst problem med avrinningen under vårt år i huset. Det fungerade bra innan problemet med vattenläckan vilket är helt orelaterat till detta, nya, problem.
  [​IMG] [​IMG]

  Eftersom man tycker att detta är ett konstruktionsfel av avloppet kan inte försäkringsbolaget hjälpa oss. Inte heller vår bostadsrättsförening då detta är byggt av de boende innan oss och inte av föreningen. Man har haft tillstånd av föreningen för renoveringen.

  Bakom köket finns en reglad konstruktion som döljer alla rör och elledningar. Hade man uppmärksammat problemet innan återmontage av köket hade det varit relativt enkelt att flytta ner röret till lagom höjd. Nu kan det bli fråga om att montera ner köket igen vilket blir dyrt. Här kommer ett försök att visa hur röret går bakom köksskåpen:
  [​IMG]
  Den röda linjen är då röret som ansluter vid stammen som går ner i golvet på vänster sida i bilden.. Det gröna är en plywoodskiva som röret går igenom och som ger stöd. Sträckan är ca 190 cm och fallet är ca 20 cm. Jag kan inte se någon anledning till varför man inte satte utloppet på en lägre höjd.

  Fråga 1: Stämmer det att avloppsanslutningen är felmonterad enligt gällande regler?
  Fråga 2: Kan detta hävdas vara ett dolt fel? Man har haft möjlighet att se utloppet när man öppnar skåpet men kan man hävda att man inte behövt förväntat sig att detta skulle uppstå då vi testade att spola i vasken innan köp?

  Jag har i en annan tråd frågat kring teknisk lösning på mitt problem:
  https://www.byggahus.se/forum/threads/felaktig-avloppsanslutning-i-koeket.419662/#post-4259504

  Tacksam för era åsikter!

  /Daniel
   
 2. J
  Medlem · 2 880 inlägg
  De flesta bostadsrätter säljs i befintligt skick. Vad står i ert kontrakt angående det?
   
 3. D
  Medlem · 15 inlägg

  dmesthlm

  Medlem
  Det stämmer att den är såld i befintligt skick. Rätta mig gärna om jag har fel men detta är ingen friskrivning för dolda fel som jag har förstått saken. Det kan dock ställa högre krav på det dolda felet.
   
 4. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 383 inlägg

  MathiasS

  Medlem
  Jag förstår inte logiken här. Avloppet har fungerat felfritt i avseendet "fall" sedan du flyttade in. Nu plötsligt är det inte ok längre.

  Min slutsats är då:

  1. Något har ändrat sig när nya rörmokaren har återmonterat ELLER:
  2. Uppfattningen om vad som är ok har ändrat sig.

  Inget av detta verkar ha med förra ägaren att göra?

  Jag kan förstå att det rinner lite trögt när det är gjort på detta vis, ALLT vatten i hela vattenlåset med tillhörande vita slangar måste flytta på sig mot det normala att bara vattnet i böjen ska spolas fram. Men, om ni inte haft problem med avrinningen fram till nu, varför ska ni få det framöver?
   
 5. D
  Medlem · 15 inlägg

  dmesthlm

  Medlem
  Jag håller fullständigt med dig. Jag kan inte se några skillnader i installationen före och efter. Min ståndpunkt har dock varit att innan man gjorde åtgärder för vattenskadan fungerade allt. Efteråt fungerar det inte. Mitt försäkringsbolag och firman som varit här är dock överens om att detta beror på ett felaktigt monterat utlopp till avloppet. Jag får inget gehör för mitt argument om att det som fungerade innan borde fungera nu.

  Det enda som kan ha att göra med förra ägaren är om utloppet är monterat på ett felaktigt sätt enligt bestämmelser och därmed behöver göras om.
   
 6. D
  Medlem · 15 inlägg

  dmesthlm

  Medlem
  Precis, det borde logiskt sett vara trögt för vattnet att rinna med denna utformning, vi har dock inte haft några problem med detta innan. Nu däremot går vattnet upp i handfatet och rinner mycket trögt. Jag förstår inte heller varför det är så. Hantverkarna hävdar att det är avloppets placering.
   
 7. Krille-72
  Medlem · 2 522 inlägg
  En lite märklig historia får jag säga. Avloppet fungerar bra under det år ni bott i huset. Efter att rörmokaren försökt återmontera allt så fungerar det inte bra längre?
  Avloppsröret ser ut att sitta lite högt. Men det ser på bilden inte ut som att det sitter så högt att det inte finns en lösning.
  Visst hade det varit bättre om det satt längre ner men nu gör det inte det och allt har fungerat för er tidigare.
  Ta dit en riktig rörmokare så löser hen nog problemet.

  Se till att få dit en balja i eller under diskbänkskåpet så du ser läckan nästa gång ifall olyckan skulle vara framme. Det är dessutom ett branschkrav idag. Har stommen varit bortmonterad så ska en balja installeras.
   
 8. ullet
  Hobbyelektriker · Västerbotten · 320 inlägg

  ullet

  Hobbyelektriker
  Sitter bänken på samma höjd som förut?
  Kan den har suttit några cm högre än standard och nu är satt på standardhöjd lite lägre?
   
 9. D
  Medlem · 15 inlägg

  dmesthlm

  Medlem
  Ja, mycket märklig! Precis som du säger fungerade det innan men inte efter åtgärderna man gjorde. Försäkringsbolaget och firman som utfört jobbet är dock överens om att detta beror på utloppet och vill inte fortsätta åtgärderna.

  Jag håller just nu på att ta in offerter från rörmokare för att förhoppningsvis få ett nytt, mindre vattenlås på plats.

  Jag kommer efteråt installera balja och fuktvakter!
   
 10. D
  Medlem · 15 inlägg

  dmesthlm

  Medlem
  Den sitter på samma höjd som innan.
   
 11. T
  Medlem · 138 inlägg

  TypRätt

  Medlem
  Det finns även vattenlås som inte bygger så mycket nedåt om det är möjligt att hitta och montera ett sådan istället. Men som sagt, dolt fel är det ju i alla fall inte då du kunde öppna skåpet och se vart röret går in i väggen.
   
  • Laddar…
 12. Krille-72
  Medlem · 2 522 inlägg
  Försäkringsbolaget har inget med detta att göra. Om du haft hantverkare som har avtal eller inte med försäkringsbolaget spelar ingen roll. Beställningen är mellan dig och hantverkaren och hantverkaren ska kunna återställa till ursprungligt skick. Dvs. Om det fungerade innan så ska det självfallet fungera igen.
  Har skåpet hamnat lägre än innan?
  Om utloppet från vasken hamnar under utloppet i väggen blir det såklart svårt för vattnet att rinna. Men eftersom det fungerade innan så har något hänt vid återmonteringen av allt. Även den som en gång byggde köket borde ha haft problem innan du köpte.

  Så jag tycker det låter som att du bör reklamera arbetet till firman som var där och återmonterade allt.
   
 13. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 7 917 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Förstora inte upp det här utan se till att montera ett vattenlås som passar. Juridiken är inte rätt väg att gå för trivala grejer som kostar några hundralappar.

  Hantverkaren måste vara särdeles handfallen som inte får ihop detta.
   
 14. D
  Medlem · 15 inlägg

  dmesthlm

  Medlem
  Nej, jag förstår att försäkringsbolaget inte har någon egentlig del i detta. Kruxet är dock att det är de som betalar hantverkarna. Det enda jag har att hålla inne med är min självrisk på 3000 som ska gå till firman, vilket är en mycket liten del av deras faktura för jobbet de gjort.. Därför har jag kontaktat försäkringsbolaget och berättat att vi inte är nöjda med återställningen av köket och bett dem hjälpa oss med påtryckning mot firman. Detta gör de dock inte vilket jag i viss mån förstår. Vi hamnar dock i en svår sits gentemot hantverkarna. De har erbjudit sig att lämna offert till oss för att åtgärda utloppet vilket jag såklart inte är speciellt sugen på att ge dem...

  Skåpen sitter på samma höjd som innan.
   
 15. D
  Medlem · 15 inlägg

  dmesthlm

  Medlem
  Helt på din sida! Vill verkligen ha så få problem i livet som möjligt :) Men om utloppet verkligen är felaktigt behöver vi ju få det ordnat. Men om det är så enkelt att rätt rörmokare kan ordna till det med rätt vattenlås och rör så kommer jag helt klart att släppa detta och gå vidare mot sommaren!
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.