Byggahus.se

dörrar och golv

 1. A
  Medlem Nivå 4
  Kan man ha askparkett och furudörrar? Fungerar det tillsammans ???
   
 2. L
  Medlem Nivå 5

  Re: dörrar och golv

  Både ask och furu är till utseendet ganska "flammiga" träslag. Kulören på dem påverkas säkert av både ytbehandling och åldrande. Om du vill att de skall se likartade ut, välj samma ytbehandling på både golv och dörrar. Obehandlad furu mörknar ju ganska mycket med åren.
   
 3. B
  Medlem Nivå 10

  Re: dörrar och golv

  Visst fungerar det tillsammans men du får nog räkna med att furudörrarna mörknar/gulnar mer än asken under årens lopp, detta gäller även om dörrarna är lackade. Men i färgton så går de träslagen bra ihop.
  Numera finns det visserligen en lack med UV-skydd som ofta brukar användas till just furu, som ju har en tendens att gulna väldigt mycket med tiden, hur effektivt den lacken hindrar furuts normala gulnande/åldrande har jag däremot ingen egen erfarenhet av, fast det skadar ju inte att använda den typen av lack i vilket fall som helst för om man kan förhindra lite av gulnandet så har man ju iaf. vunnit något ;)
  MVH/Christina.
   
 4. B
  Medlem Nivå 6

  Re: dörrar och golv

  UV-skydd fördröjer men stoppar inte den naturliga gulningen. Det funkar ungefär som solskyddscreme.
  Även ask gulnar men risken är att skillnade blir för liten och att den då uppfattas som konstig. Kanske är det bättre att välja ett träslag som skiljer sig mer åt, eller använd furu även i golvet?