Dörr till tillgänglighetsanpassad toalett

512 läst  1 svar

 1. Magnussons2019
  Nybyggare Nivå 8
  Hur bred behöver egentligen en dörr vara in till toaletten? Detta gäller ett nybygge och det är den enda toaletten/duschen som kommer vara anpassad. Vi frågade arkitekten hos hustillverkaren och hon sa att det var tillräckligt med en 9-21 dörr. Innebär en sådan dörr att öppningen kommer vara 90 cm eller är det karmen?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20190315-232454_Drive.jpg
  Min svägerska byggde ut sitt hus inom samma kommun och behövde då sätta in en 100-dörr i sitt nya badrum. Vi ska skicka in bygglovet på tisdag och tänker att det vore tråkigt om vi får backning på det när det egentligen inte är något problem att ordna.

  Jag kommer skicka iväg ett mail till bygglovsenheten och dubbelkolla innan vi skickar in bygglovet för att vara på den säkra sidan men vill kunna släppa det nu i helgen så hoppas på att få lugnande besked från er. :)
   
 2. Klaugust
  Renoveringsnovis Nivå 7
  Minimimåttet är 760 mm när dörren är uppställd i 90 grader. Det är alltså en 9M (modulmått) bred dörr med karm . Då är karmyttermåttet typ 900mm, sen går det bort typ 50mm för karmen på varje sida, och sen är dörrbladets tjocklek 40 mm (är den uppställd i 90 grader så inkräktar dörrbladet på det fria måttet).

  Detta står inte i BBR, utan de nämner bara typ portar, hissar, förrådsdörrar etc och hänvisar till Svensk Standard för dörrar inne i bostäder.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: